IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Ford Fiesta: Κάνοντας το καλύτερο, άριστο!
Το νέο Fiesta αποτελεί την 8η γενιά του μικρού συμπαγούς μοντέλου της Ford κι έρχεται να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των συνολικά 40 και πλέον χρόνων από την ημέρα που πρωτοκυκλοφόρησε το 1ης γενιάς Fiesta το 1976.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Η Ford έχει επενδύσει περίπου 293.000.000 ευρώ σε νέες διαδικασίες παραγωγής στο εργοστάσιο της Κολωνίας στη Γερμανία, που ήδη θεωρείται από τα πιο αποδοτικά εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, με την προοπτική ένα Fiesta να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής κάθε 68’’. Το γεγονός αυτό δείχνει το ειδικό βάρος που έχει αποδώσει η Ford στο νέο Fiesta, με σκοπό να το διατηρήσει ως το Ευρωπαϊκό best-seller αυτοκίνητο. Η χώρα μας είχε τον πρώτο λόγο στο νέο αυτό μοντέλο, καθώς το λανσάρισμα του νέου Fiesta ξεκίνησε από την Ελλάδα, με τα πρώτα αυτοκίνητα που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής να κατηφορίζουν προς το Ελληνικό έδαφος. Οι παραδόσεις άρχισαν στο κατακαλόκαιρο (Ιούλιο). Με νέες τεχνολογίες, αναβαθμισμένα οδηγικά χαρακτηριστικά, πλούσιο στάνταρ εξοπλισμό, τιμές που ξεκινούν από τα 12.990 ευρώ και 8 χρόνια εγγύηση, το νέο Fiesta αναμένεται να γίνει και πάλι το σημείο αναφοράς για την κατηγορία του.
 
Δυναμική εξωτερική εμφάνιση
O σχεδιασμός του Fiesta ήταν πάντα ένα από τα χαρακτηριστικά που το έκαναν να ξεχωρίζει. Κατά τη διάρκεια της πορείας του, έχει κερδίσει πολλά σχεδιαστικά βραβεία. Η εμφάνιση του νέου Fiesta είναι βασισμένη στο τολμηρό στιλ του απερχόμενου μοντέλου. Διατίθεται σε 3-θυρο και 5-θυρο αμάξωμα και διαθέτει πιο κομψή σχεδίαση. Το καπό υιοθετεί μια πιο ήπια σχεδίαση χωρίς κεντρικό φούσκωμα, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται η νέα φαρδύτερη μάσκα. Το σύγχρονο σχήμα των προβολέων δίνουν την αίσθηση ότι αγκαλιάζουν το αμάξωμα, ένα στοιχείο άμεσα αναγνωρίσιμο. Το προφίλ είναι πιο διακριτικό και λιγότερο σφηνοειδές, που σε συνδυασμό με το μεγαλύτερο αμάξωμα σε μήκος κατά 71 χλστ. και σε πλάτος κατά 12 χλστ., προσδίδει μία πιο premium εμφάνιση. Στο πίσω μέρος, τα νέα οριζόντια φώτα αναδεικνύουν το μεγαλύτερο πλάτος του αυτοκινήτου και παράγουν μια πιο χαρακτηριστική εμφάνιση.
 
Άνετο εσωτερικό με δυνατότητες εξατομίκευσης
Η νέα σχεδιαστική προσέγγιση του εσωτερικού του νέου Fiesta αποφασίστηκε ύστερα από αμέτρητες ώρες αξιολόγησης της αλληλεπίδρασης των ανθρώπων με τα οχήματά τους, επιτρέποντας στη σχεδιαστική ομάδα να αποκτήσει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο συνύπαρξης ανθρώπων-αυτοκινήτων και τη χρήση του εσωτερικού σε καθημερινή βάση. Το αποτέλεσμα είναι μία συναρπαστική, οδηγοκεντρική σχεδίαση εσωτερικού, εμπνευσμένη από έξυπνες συσκευές και tablets που έχουν άμεση απήχηση σε μία ευρεία βάση πελατών. Η εργονομική σχεδίαση για τα χειριστήρια, τις ενδείξεις των οργάνων και της κεντρικής οθόνης που παρέχει σαφείς πληροφορίες με μια ματιά, καθώς και η χρήση υλικών που είναι ευχάριστα στην αφή, συμβάλουν σε μία αίσθηση ευρυχωρίας, υψηλής ποιότητας κατασκευής και δημιουργούν ένα κομψό και σύγχρονο εσωτερικό.
 
Η διάταξη και η θέση της κεντρικής οθόνης είναι πιο ελκυστική. Διαθέτει ελάχιστους διακόπτες και χειριστήρια και βρίσκεται πιο κοντά στο οπτικό πεδίο του οδηγού. Το τιμόνι έχει επίσης λιγότερα χειριστήρια. Ο αριθμός διακοπτών στην κεντρική κονσόλα έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό, συγκριτικά με το απερχόμενο Fiesta. Πολλά χειριστήρια συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας έχουν τοποθετηθεί σε νέες θέσεις στην οθόνη αφής 8 ιντσών. Πρόσθετα πακέτα εξατομίκευσης του εσωτερικού χώρου προσφέρουν διαφορετικές επιλογές σε στοιχεία όπως το χρώμα στις ραφές των καθισμάτων ή τη γκάμα αποχρώσεων και υλικών της ταπετσαρίας, ώστε να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη τάση των πελατών για διαφοροποίηση και παράλληλα να ενισχύσουν το στοιχείο της αποκλειστικότητας, διατηρώντας πάντα την ισορροπία και την αρμονία του εσωτερικού.
 
Ευφυέστερο, ισχυρότερο, ασφαλέστερο
Τα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας του νέου Fiesta, σε συνδυασμό με μία ολοκληρωμένη γκάμα τεχνολογιών υποστήριξης οδηγού προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια. Για πρώτη φορά χρησιμοποιούνται τεχνολογίες μεγαλύτερης κλάσης αυτοκινήτων. Το αμάξωμα του νέου Fiesta αποτελείται από 36% περισσότερο ατσάλι βορίου για μεγαλύτερη αντοχή σε κομβικές περιοχές, όπως το πάνω τμήμα των νέων κολόνων Β. Η νέα σχεδίαση διατομής Τ μεταφέρει πιο αποτελεσματικά την ενέργεια από μία πλευρική σύγκρουση στην οροφή. Ανασχεδιασμένες δοκοί στις πόρτες προστατεύουν επιπλέον τους επιβάτες από τη διείσδυση σε μία πλευρική σύγκρουση, ενώ οι πόρτες περιλαμβάνουν τώρα και αισθητήρες πίεσης που επιτρέπουν την ενεργοποίηση των συστημάτων συγκράτησης αρκετά χιλιοστά του δευτερολέπτου νωρίτερα. Ταυτόχρονα, οι προηγμένες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού βασίζονται σε 2 κάμερες, 3 ραντάρ και 12 αισθητήρες υπερήχων, που σε συνεργασία μπορούν να παρακολουθούν τα πάντα περιμετρικά του οχήματος και να σκανάρουν το δρόμο μπροστά σε απόσταση 130 μέτρων.
 
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει σύστημα περιορισμού ταχύτητας (Adjustable Speed Limit Device), αυτορρυθμιζόμενο σύστημα ελέγχου ταχύτητας (Adaptive Cruise Control), αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός/πίσω, υποβοήθηση στάθμευσης & αναχώρησης από θέση στάθμευσης για παράλληλο & κάθετο παρκάρισμα (Active Park Assist with Perpendicular Parking & Park Out Assist), αναγνώριση οδικής σήμανσης (Traffic Sign Recognition), προειδοποίηση εκτροπής από τη λωρίδα κυκλοφορίας (Lane Departure Warning), υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας (Lane Keeping Aid), σύστημα ελέγχου επαγρύπνησης του οδηγού (Driver Alert Control), αυτόματη εναλλαγή μικρής/μεγάλης σκάλας προβολέων (Auto High Beam) ένδειξη απόστασης από το προπορευόμενο όχημα (Distance Indication), προειδοποίηση επικείμενης σύγκρουσης (Forward Collision Warning), σύστημα υποβοήθησης αποφυγής σύγκρουσης (Collision Mitigation System), αναγνώριση πεζών (Pedestrian Detection), σύστημα ελέγχου τυφλού σημείου (Blind Spot Information System) και σύστημα προειδοποίησης κάθετα κινούμενων οχημάτων (Cross Traffic Alert).
 
Ακόμα πιο ποιοτικό – Ακόμα πιο προηγμένο
Πίσω από το τιμόνι του νέου Fiesta μπορεί κανείς από την πρώτη στιγμή να αντιληφθεί τη βελτιωμένη ποιότητα μέσα από την προηγμένη σχεδίαση, τις καινοτόμες τεχνολογίες και τον αναβαθμισμένο εξοπλισμό του. Το νέο Fiesta είναι το πιο αθόρυβο στην κατηγορία του με επίπεδο θορύβου βελτιωμένο κατά 7% από το απερχόμενο Fiesta. Η πιο άκαμπτη δομή αμαξώματος προσφέρει μειωμένους θορύβους, κραδασμούς και τριγμούς από το σύστημα κίνησης. Η βελτιωμένη μόνωση του κινητήρα και το ηχο-απορροφητικό παρμπρίζ συμβάλουν στην δημιουργία μιας premium εμπειρίας ταξιδιού για οδηγό και επιβάτες. Ανάμεσα στα μοναδικά χαρακτηριστικά του νέου Ford Fiesta συγκαταλέγεται το γνωστό Door Edge Protector της Ford, που περιλαμβάνει ένα κρυμμένο ελαστικό προστατευτικό τοποθετημένο εσωτερικά της πόρτας, το οποίο μετακινείται σε κλάσμα του δευτερολέπτου καθώς η πόρτα ανοίγει και καλύπτει την ακμή της, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τη βαφή και το αμάξωμα από ζημιές σε στενούς χώρους παρκαρίσματος.
 
Σύστημα ήχου B&O PLAY για premium ψυχαγωγία
Το νέο Fiesta πρωτοπορεί στην ψυχαγωγία. Διαθέτει το νέο σύστημα ήχου B&O PLAY, το ισχυρότερο σύστημα για όχημα της κατηγορίας του, ικανό να προσφέρει την υπέρτατη εμπειρία ήχου που θα σας ξεσηκώσει με συνολική ισχύ 675W. Το σύστημα διαθέτει 10 ηχεία με ένα subwoofer τοποθετημένο στο χώρο αποσκευών κι ένα κεντρικό ηχείο στο πάνω  τμήμα του ταμπλό, όπως επίσης ψηφιακή επεξεργασία σήματος (Digital Signal Processing Amplifier) που ελέγχει την ισοστάθμιση και τη μίξη με Surround Sound για ακόμα πιο πλούσιο και ισχυρό ήχο, ανεξαρτήτως θέσης μέσα στο όχημα. Για την σωστή ρύθμιση του συστήματος B&O PLAY οι μηχανικοί αφιέρωσαν έναν χρόνο, ακούγοντας πάνω από 5.000 μουσικά κομμάτια για να διασφαλίσουν ότι η premium τεχνολογία των 675W έχει θαυμάσια απόδοση, ανεξάρτητα από την ένταση του ήχου. Κατά τη διάρκεια δοκιμών, η ομάδα άκουσε επίσης θρυλικές ζωντανές ηχογραφήσεις προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η ενέργεια και το συναίσθημα μεταφέρονται αυτούσια στον ακροατή, ενώ ηχογράφησε ακόμα και δικά της κομμάτια, ώστε να καλυφθεί όλο το φάσμα του ήχου.
 
Μείνετε συνδεδεμένοι με το σύστημα SYNC3
Το νέο Fiesta είναι το 2ο μοντέλο της Ford που λανσάρεται με το σύστημα διασύνδεσης SYNC3, μετά το Kuga. Στην τελευταία του γενιά, το σύστημα SYNC3 προσφέρει ταχύτερη απόδοση, απλούστερες εντολές και νέο σχεδιασμό των γραφικών που το κάνουν ακόμα πιο εύχρηστο. Σας επιτρέπει να συνδέσετε το κινητό σας τηλέφωνο με το αυτοκίνητο και να το χειρίζεστε μέσα από την μεγάλη οθόνη αφής 8 ιντσών. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χειρίζεστε και τις λειτουργίες των συστημάτων του αυτοκινήτου, όπως τον κλιματισμό, το σύστημα ήχου ή τον πλοηγό. Επιπλέον, ο χειρισμός των λειτουργιών του SYNC3 μπορεί να γίνει με απλές φωνητικές εντολές. Για παράδειγμα, αρκεί απλά να πείτε «I need a coffee», «I need petrol» και «I need to park», για να εντοπίσετε γειτονικά καφέ, σταθμούς ανεφοδιασμού ή πάρκινγκ αυτοκινήτων και να βρείτε σταθμούς τρένων, αεροδρόμια και ξενοδοχεία.
 
Η οθόνη αφής 8 ιντσών του νέου Fiesta που παραπέμπει σε tablet και υιοθετεί λειτουργίες pinch & swipe, κάνουν τον χειρισμό της όμοιο με την οθόνη του κινητού σας. Όσοι διαθέτουν iPhone μπορούν να ενεργοποιήσουν την εφαρμογή Apple CarPlay -τον ευφυέστερο και ασφαλέστερο τρόπο για χρήση του iPhone στο αυτοκίνητο- για ν’ ακούσουν μουσική, να στείλετε και να λάβουν μηνύματα, ή βελτιστοποιημένες οδηγίες για τις συνθήκες κυκλοφορίας, παραμένοντας πάντα προσηλωμένοι στο δρόμο. Όσοι διαθέτουν κινητό με λειτουργικό σύστημα Android, μπορούν να ενεργοποιήσουν το Android Auto. Με το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να απολαύσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια ήδη γνωστές και αγαπημένες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως Google Search, Google Maps και Google Play. Το SYNC3 προσφέρει επίσης το SYNC App Link, που επιτρέπει τον έλεγχο με φωνητικές εντολές μιας σειράς εφαρμογών για smartphones.
 
Ανανεωμένοι κινητήρες
Το νέο Fiesta προσφέρεται στην Ελληνική αγορά με ανανεωμένη γκάμα κινητήρων που περιλαμβάνει τους γνωστούς από το προηγούμενο μοντέλο κινητήρες βενζίνης 1.0 EcoBoost (100, 125 & 140 ίππων), αλλά κι έναν νέο ατμοσφαιρικό κινητήρα 1.1 λίτρων με 85 ίππους. Ανανεωμένη είναι και η γκάμα των κινητήρων πετρελαίου. Ο γνωστός 1.5 TDCi έχει πλέον αυξήσει την ισχύ του στους 120 ίππους, ενώ διατίθεται μία πιο οικονομική παραλλαγή του κινητήρα αυτού με 85 ίππους. Όλοι οι κινητήρες βενζίνης EcoBoost και οι πετρελαίου συνδυάζονται με νέα 6-τάχυτα κιβώτια ταχυτήτων, χαρίζοντας στο νέο Fiesta απολαυστική οδήγηση και εξαιρετική οικονομία καυσίμου με χαμηλές εκπομπές CO2.
 
Εκτεταμένη γκάμα και πλούσιος εξοπλισμός
Το νέο Fiesta υπογραμμίζει την επιθετική προϊοντική στρατηγική της Ford, προσφέροντας μία πλήρη σειρά εκδόσεων που είναι σε θέση να καλύψει κάθε επιθυμία των υποψήφιων πελατών. Η βασική έκδοση Trend απευθύνεται σε όσους επιθυμούν ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο σούπερ μίνι, χωρίς να είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν πολλά χρήματα, ενώ η έκδοση Business εντυπωσιάζει με την πληρότητα του διαθέσιμου βασικού εξοπλισμού, αποτελώντας μία εξαιρετική αξίας/τιμής επιλογή. Για όσους το στιλ και ο premium εξοπλισμός αποτελούν πρώτη προτεραιότητα, η επιλογή της έκδοσης Titanium είναι μονόδρομος, ενώ όσοι αρέσκονται στο να εκμεταλλεύονται στο έπακρο την φημισμένη οδική συμπεριφορά των αυτοκινήτων Ford, θα επιλέξουν την σπορ έκδοση ST Line και την κορυφαία σπορ ST.

Το νέο Fiesta είναι το πρώτο μοντέλο της Ford που μεταφέρει την εμπειρία Vignale στην κατηγορία των σούπερ μίνι με την πολυτελή έκδοση Fiesta Vignale, διαθέτοντας αποκλειστική σχεδίαση και πολυτέλεια. Η γκάμα του νέου Fiesta συμπληρώνεται με την crossover έκδοση Active, που διαθέτει σχεδιασμό SUV με αυξημένη απόσταση από το έδαφος, μπάρες οροφής, πλαϊνά προστατευτικά, αλλά και κορυφαία δυναμική συμπεριφορά. Η παραγωγή του νέου Fiesta ξεκίνησε πρώτα με τις εκδόσεις Trend, Business και Titanium, ενώ οι εκδόσεις ST Line και Vignale αναμένονται αργότερα εντός του έτους (2017). Το λανσάρισμα των εκδόσεων Active και ST είναι προγραμματισμένο για τον επόμενο χρόνο (2018). Τέλος, δεν αναμένεται κάποια αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του νέου Fiesta όσο θα υφίσταται το μοντέλο, με την Ford να προσανατολίζεται στη νέα τάση της αυτοκίνησης -που περιλαμβάνει και την ηλεκτροκίνηση- για μετά το 2020. Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν...
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 04/09/2017, 10:00 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Seat
ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΑΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Κουτουμάτσα Αρχαίας Κορίνθου, 201 00 Κόρινθος
Τηλ.: +302741076100, Fax: +302741074155
E-mail: moustakas@kor.forthnet.gr

 

 
Χρήσιμα