IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Αυτόνομα οχήματα ταξί θα πειραματιστούν στο Παρίσι


Η νεοσύστατη Γαλλική εταιρία Navya Technologies ελπίζει να κερδίσει τους γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας, όπως οι General Motors και Alphabet, με ένα robotaxi που θα αποτελεί μέρος μιας σειράς αυτόνομων οχημάτων. Τα 15 θέσεων αυτόνομα οχήματα της εταιρίας έχουν ήδη γίνει χαρακτηριστικό στοιχείο στην επιχειρηματική περιοχή του Παρισιού από τον Ιούλιο (2017). Τώρα, η εταιρία, των οποίων οι επενδυτές περιλαμβάνουν την Γαλλική προμηθεύτρια Valeo, κατασκευάζει ένα μικρότερο όχημα για να φιλοξενήσει 6 άτομα και θα ξεκινήσει να τα πουλάει για 250.000 ευρώ σε περίπου έναν χρόνο. Η Navya παρουσίασε τα πρωτότυπα robotaxi στο Παρίσι την Τρίτη 7 Νοεμβρίου.
 
Η Navya επεκτείνει τη στρατηγική της για το σχεδιασμό τόσο των οχημάτων όσο και του λογισμικού τους από το μηδέν κι εσωτερικά, σε μια προσπάθεια να φέρει ένα ολοκληρωμένο πλήρως αυτόνομο όχημα στην αγορά γρηγορότερα από τους αντιπάλους της. «Είμαστε οι πρώτοι που σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε ένα όχημα που είναι πλήρως αυτόνομο, αντί να προσαρμόσουμε ένα υπάρχον αυτοκίνητο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Navya, κ. Christophe Sapet, σε συνέντευξή του. «Θέλουμε να είμαστε η πρώτη εταιρία που θα προσφέρει μια ολοκληρωμένη γκάμα αυτόνομων οχημάτων», είπε ο κ. Sapet.
 
Η GM έχει μια επιχείρηση κοινής χρήσης αυτοκινήτων που ονομάζεται Maven και οι έλεγχοι της μονάδας της Cruise Automation σε αυτόνομα οχήματα έχουν συμβάλει στην προσδοκία των επενδυτών ότι η αυτοκινητοβιομηχανία έχει δύο βασικά συστατικά για να δημιουργήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση robotaxi. Το Waymo, το αυτόνομο αυτοκίνητο της Alphabet, έχει στοιχηματίσει στην αγορά οχημάτων από την Fiat Chrysler Automobiles και την εφαρμογή της τεχνολογίας της σε αυτοκίνητα που κατασκευάζονται από άλλους. Σε γενικές γραμμές, η επιχειρηματική δραστηριότητα στο αυτοκίνητο μπορεί να είναι μια πολύ δαπανηρή περιπέτεια. Η Dyson, γνωστή ως κατασκευαστής ηλεκτρικών σκουπών, αντλεί περίπου 2,25 δις ευρώ στην ανάπτυξη ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ως το 2020, το οποίο δεν είναι καν αυτόνομο. Η εταιρία διαθέτει 400 μηχανικούς για το έργο. Τα μέσα της Navya είναι ένα κλάσμα απ’ αυτά που διαθέτει η Dyson.
 
 
Τα νέα ταξί της Navya με μέγιστη ταχύτητα περίπου 80 χ.α.ώ. θα δοκιμαστούν στους δρόμους του Παρισιού σε λίγες εβδομάδες και θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο το 3ο 3μηνο του 2018, δήλωσε ο κ. Sapet. Τα πρώτα πειράματα θα διεξαχθούν με την Γαλλική μεταφορική Keolis και το Royal Automobile Club της Αυστραλίας, όπου συνολικά έχουν προ-παραγγείλει περίπου 30 αυτοκίνητα, είπε ο κ. Sapet. Οι πιθανοί πελάτες κυμαίνονται από τους χειριστές της αγοράς όπως η Uber Technologies, έως τις πλατφόρμες ενοικίασης αυτοκινήτων όπως οι Hertz και Avis Budget Group, δήλωσε ο κ. Sapet. Τεχνικές εταιρίες όπως η Apple, ή ακόμα και οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως οι Renault και VW Group, βρίσκονται επίσης στον κατάλογο στόχων του κ. Sapet.

Η πρόκληση για τη Navya είναι ότι πολλοί απ’ αυτούς τους δυνητικούς αγοραστές έχουν ήδη τα δικά τους σχέδια για την ανάπτυξη αυτόνομων οχημάτων. Οι εμπειρίες από εταιρίες όπως η Tesla, έδειξαν ότι η κατασκευή ενός αυτοκινήτου χωρίς οδηγό είναι περίπλοκη. Η αντίπαλη εταιρία αυτόνομων οχημάτων NuTonomy εξαγοράστηκε τον Οκτώβριο (2017) από την προμηθεύτρια της αυτοκινητοβιομηχανίας Delphi για 450.000.000 δολάρια (386.000.000 ευρώ). Μέχρι στιγμής το λανσάρισμα της Navya έχει ήδη δρομολογηθεί σε μικρά λεωφορεία -έχει επενδύσει σε εργοστάσιο παραγωγής στο Μίσιγκαν κι έχει θέσει στόχο να πουλήσει 450 μονάδες των μεγαλύτερων μίνι λεωφορείων ως το τέλος του 2018, το 1/3 των οποίων στις ΗΠΑ- δίνοντας στην εταιρία μερικά επιχειρήματα κατά τη στάση των επενδυτών. Μετά την αύξηση των 30.000.000 ευρώ το 2016 από υποστηρικτές όπως η Valeo, η εταιρία θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για να κάνει το τελευταίο της όχημα, δήλωσε ο κ. Sapet.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 13/11/2017, 08:43 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Fiat
ΑΦΟΙ ΒΥΤΙΝΑΡΟΥ ΟΕ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Βουλιαγμένης 270, 173 43 Αγ. Δημήτριος Αττικής
Τηλ.: +302109751184, +302109707707, Fax: +302109712710
E-mail: butinaros@gmail.com, Website: www.vitinaroscars.gr
 
Χρήσιμα