IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Οι Γερμανοί νεοναζί προσπαθούν να διεισδύσουν στην Daimler


Οι νεοναζί προσπαθούν να διεισδύσουν στη Daimler για να μετατρέψουν ένα βασικό Γερμανικό εργοστάσιο παραγωγής κινητήρων σε μια βιτρίνα για τις απόψεις τους, όπως καταγγέλλει το συμβούλιο των εργαζομένων του εργοστασίου.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Σε μια περίοδο που σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται έξαρση των ακροδεξιών πολιτικών παρατάξεων και των φιλοναζιστικών οργανώσεων και ομάδων, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί νεοναζί ανάμεσα σε εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία. Οι νεοναζί που εντοπίζονται στην Daimler ανήκουν σε διάφορες ομάδες και χρησιμοποιούν ως βάση μια εναλλακτική ένωση, την Zentrum Automobil, όπως δήλωσε το συμβούλιο εργαζομένων, το οποίο αποτελείται από μέλη συνδικάτων και διαπραγματεύεται με τη διοίκηση. Όπως δήλωσε το συμβούλιο εργαζομένων στο εργοστάσιο του Untertuerkheim στη Νότια Γερμανία, οι δεξιές δραστηριότητες και οι εμπλοκές σε νεοναζιστικές δράσεις και οργανώσεις και η σχετική δημόσια κάλυψη, προκαλούν σημαντικές ζημιές στην εκπροσώπηση των ίδιων των εργαζομένων και μέσω αυτών απειλούν τη δουλειά τους.
 
Εκπρόσωποι εργαζομένων εξέφραζαν ξενοφοβικές απόψεις
Η Daimler κατασκευάζει κινητήρες καύσης και κιβώτια ταχυτήτων και άξονες στη μονάδα της Mercedes-Benz κι έχει πει ότι θα προσθέσει εξαρτήματα ηλεκτρικών αυτοκινήτων και μπαταρίες. Η δήλωση του συμβουλίου εργαζομένων δεν διευκρίνισε ποιες νεοναζιστικές ομάδες συμμετείχαν, αλλά ονόμασαν άτομα στο εργοστάσιο και δήλωσαν ότι η διείσδυση ήταν «μη αποδεκτή». Τα μέσα ενημέρωσης στη Νότια Γερμανία ανέφεραν μέσα στον τρέχοντα μήνα (Φεβρουάριος 2018) ότι αρκετοί εκπρόσωποι εργαζομένων στην έδρα της Daimler στο Untertuerkheim, όπου απασχολούνται εκεί συνολικά 19.000 υπάλληλοι, συνδέονταν με νεοναζιστικές ομάδες και εξέφραζαν ξενοφοβικές απόψεις.
 
 
Ανησυχίες για την έξαρση της ακροδεξιάς στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Οι εκθέσεις έρχονται σε μια εποχή αυξημένης ανησυχίας για την άκρα δεξιά, επειδή το αντι-μεταναστευτικό κόμμα Alternative for Germany (AfD), του οποίου οι επικριτές ισοδυναμούν με την άκρα δεξιά πολιτική, θα μπορούσε να γίνει το μεγαλύτερο μπλοκ της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. Η πολιτική παράταξη AfD ξεπέρασε τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες σε δημοσκόπηση σε εθνικό επίπεδο που διεξήχθη μέσα στο Φεβρουάριο (2018). Το προσωπικό της Daimler, της VW κι άλλων εταιριών στη μεταλλουργική βιομηχανία της Γερμανίας, πρέπει να εκλέξει νέους εκπροσώπους του εργατικού δυναμικού τους επόμενους 3 μήνες, έτσι ώστε η διοίκηση και τα σωματεία να θέλουν να εξουδετερώσουν κάθε ακροδεξιά δραστηριότητα.
 
«Φαίνεται ότι το Untertuerkheim, με τη βοήθεια των συμβούλων εργατικού δυναμικού στο Liste Zentrum, πρόκειται να γίνει μια ακροδεξιά βιτρίνα» για όλη τη Γερμανία, δήλωσε το συμβούλιο των εργαζομένων. Το Liste Zentrum είναι ένα άλλο όνομα για την εναλλακτική ένωση. Οι εργαζόμενοι ίδρυσαν την εναλλακτική ένωση το 2009, 4 χρόνια πριν από την ίδρυση της AfD και κάποια μέσα ενημέρωσης στη Στουτγάρδη, όπου εδρεύει η Daimler, ανέφεραν ότι ορισμένα από τα μέλη της περιλαμβάνουν νεοναζί. «Το συμβούλιο εργαζομένων του Untertuerkheim κατηγορηματικά αντιτάσσεται σε μια τέτοια κατάχρηση των εντολών του εργατικού συμβουλίου για δεξιούς σκοπούς και στόχους», ανέφερε το σώμα.
 
 
Αλληλοκατηγορίες συνδικάτων και η θέση της Daimler
Η Zentrum Automobil δεν έδωσε κανένα άμεσο σχόλιο. Στην ιστοσελίδα της, αντιτίθεται στην εξαγωγή θέσεων εργασίας στο εξωτερικό κι επέκρινε την κύρια ένωση εργαζομένων της Daimler, την IG Metall, για συνεννόηση με τη διοίκηση εις βάρος των εργαζομένων. Η Daimler δήλωσε την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου (2018) ότι αντιτίθεται σε κάθε ακροδεξιά δραστηριότητα του εργατικού της δυναμικού και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. «Στηρίζουμε τη φιλελεύθερη, δημοκρατική βασική τάξη και περιμένουμε απ’ όλους τους υπαλλήλους να ζουν ανεκτικότητα στην καθημερινή τους εργασία και να δρουν μαζί με σεβασμό, ανοιχτό πνεύμα, πίστη και δικαιοσύνη», ανέφερε η ιστοσελίδα. Η Daimler παρήγαγε εξοπλισμό για τους Ναζί πριν και κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, καθιστώντας το ζήτημα της πιθανής ακραίας διείσδυσης ιδιαίτερα ευαίσθητο για την εταιρία.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 22/02/2018, 06:12 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜ. ΜΕΛΑΝΙΔΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ

Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων (Ιαπωνικά-Ευρωπαϊκά) Επιβατικών Φορτηγών Αγροτικών
Λεωφ. Μαραθώνος 34, 153 43 Γέρακας (Γέφυρα Σταυρού)
Τηλ.: +302106612556, +302109221246, Fax: +302106613640
Website: www.used-carparts.gr
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
 
Χρήσιμα