IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
«Κρυφή» η εκπαίδευση των νέων αστυνομικών;
 
Έκπληκτους μας άφησε η καταγγελία της ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) που λάβαμε 17/10/2008 με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, με αριθμό πρωτοκόλλου 200/7/17α (16 Οκτωβρίου 2008). Πριν περάσω σε σχόλια και προβληματισμούς, παραθέτω αυτούσια την επιστολή που υπογράφουν (ονομαστικά και με τα κινητά τους τηλέφωνα), ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας.
«Η Ομοσπονδία προ ημερών και σύμφωνα με το Νόμο, γνωστοποίησε με έγγραφό της, τόσο στον υπεύθυνο των Αστυνομικών Σχολών, όσο και στην Αστυνομική Ηγεσία, ότι αντιπροσωπεία της θα επισκέπτονταν σήμερα 16/10/2008 τα κέντρα εκπαίδευσης όπου εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί αστυνομικοί. Όλως παραδόξως και χωρίς μια προηγούμενη ενημέρωση, η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας όταν μετέβη στα κέντρα εκπαίδευσης Αυλώνα και Θήβας, πληροφορήθηκε ότι είναι απαγορευμένη η είσοδος και με λίγα λόγια εφόσον το λέει ο «Αστυνόμος» δεν ισχύει ο Νόμος. Ως γίνεται αντιληπτό πλέον, εισάγονται «νέοι Νόμοι», νέοι μέθοδοι, νέα ήθη και αυτό γιατί; Γιατί το άρθρο 16 του Ν.1264/82 ακυρώνεται στην πράξη και από την άλλη πλευρά μόλις προχθές εκπρόσωποι εμπορικών Τραπεζών εισήλθαν στις αίθουσες των Δοκίμων διαφημίζοντες τα προϊόντα τους, προτρέποντας τους νέους συναδέλφους να ανοίξουν τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς στις τράπεζές τους. Η Ομοσπονδία εκφράζει τη λύπη και τον σκεπτικισμό της καθότι προκύπτουν ερωτηματικά για το ποιος είναι ο σημερινός προσανατολισμός της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατόπιν των ανωτέρω, η Ομοσπονδία θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες, διότι θεωρεί την υγιή εκπαίδευση των αστυνομικών όχι το ήμισυ της περαιτέρω υπηρεσιακής τους σταδιοδρομίας, αλλά το άπαν. Για την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΑΣΥ, ο Πρόεδρος (Χρήστος Φωτόπουλος), ο Γενικός Γραμματέας (Γεώργιος Βλάχος)».
Ξεκαθαρίζω τη θέση μου από την αρχή προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης. Δεν θέλω να κρίνω ευθέως τη διαδικασία λειτουργίας των νόμων και των θεσμών του κράτους, το αφήνω για κάποια άλλη φορά, όταν θα συντρέχει πολύ πιο σοβαρός λόγος. Ανησυχώ όμως για το μέλλον της Ελληνικής Αστυνομίας, γιατί πολύ απλά, ένα σημαντικό κομμάτι αυτής είναι η Τροχαία, που ασφαλώς, εμάς, μας αφορά περισσότερο από τον καθένα.
Προβλήματα που τυχόν θα κλονίζουν την ΕΛΑΣ, θα περνούν και «δίπλα» στην Υπηρεσία της Τροχαίας. Θεωρώ ότι ο ρόλος της Αστυνομίας (και κατ’ επέκταση της Τροχαίας φυσικά) είναι πολύ σημαντικός στις μέρες μας και κάθε «αγκάθι» στον τρόπο λειτουργίας και εκπαίδευσης της Υπηρεσίας είναι ικανό να προκαλέσει μεγάλη «πληγή» με τον ανάλογο αντίκτυπο στην κοινωνία. Μη γνωρίζοντας (ακόμη) το εκπαιδευτικό σύστημα της ΕΛΑΣ, δεν θα κάνω κανένα σχόλιο επί τούτου. Όμως, θεωρώ μέγα λάθος την μεμονωμένη προσέγγιση πελατών από το Τραπεζικό Σύστημα μέσα στους κόλπους της Υπηρεσίας (αν πραγματικά συνέβη) σε χώρους εκπαίδευσης νέων ένστολων συμπολιτών μας. Θα μπορούσαν (οι Τράπεζες), ιεραρχικά, να κάνουν προς την Υπηρεσία της ΕΛΑΣ τις όποιες προτάσεις τους για οτιδήποτε μπορεί να αφορά άμεσα ή έμμεσα το έμψυχο δυναμικό της και οι αρμόδιοι, υπηρεσιακώς, να ενημερώσουν τους τελικούς αποδέκτες. Έτσι ακριβώς λειτουργούν (πιστεύω ακόμη) και άλλες Υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως θυμάμαι και από την περίοδο της στρατιωτικής μου θητείας, περνώντας για αρκετό χρονικό διάστημα (9 μήνες) από το Γραφείο Τύπου του ΓΕΣ (Γενικό Επιτελείο Στρατού), «χρεωμένος» στο αρμόδιο γραφείο (7ο Επιτελικό Γραφείο).
Έχοντας σαφή πρόθεση συνεργασίας με κάθε Υπηρεσία της ΕΛΑΣ και θέλοντας να βρισκόμαστε στο πλευρό κάθε ένστολου συμπολίτη μας, περιμένουμε περαιτέρω διευκρινήσεις από τους κκ. Φωτόπουλο και Βλάχο, αλλά και πρόσκληση της ΕΛΑΣ προς εμάς τους δημοσιογράφους, να παρακολουθήσουμε μέρος της εκπαίδευσης των νέων Αστυνόμων, κυρίως για θέματα που αφορούν τη δράση της Τροχαίας, που εμάς ειδικά, μας ενδιαφέρει περισσότερο.
 
(Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε εδώ είναι από τελετή αποφοίτησης που έγινε Φεβρουάριο του 2008).
 
 
Δημήτρης Σπυράκης 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Lancia
ΑΦΟΙ ΒΥΤΙΝΑΡΟΥ ΟΕ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Βουλιαγμένης 270, 173 43 Αγ. Δημήτριος Αττικής
Τηλ.: +302109751184, +302109707707, Fax: +302109712710
E-mail: butinaros@gmail.com, Website: www.vitinaroscars.gr
 
Χρήσιμα