IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Saab 9-3 2.0 XWD: Στο μέλλον με τα... 4
Επενδύοντας σταθερά στην 4κίνηση, η Saab δείχνει ότι οδεύει στο μέλλον με τα... 4. Μετά το 9-3 Aero 2.8 και την και το επετειακό Turbo X, το σύστημα XWD βρίσκει εφαρμογή και στο 2.0 TS 210 ίππων.
Μετά την άκρως επιτυχημένη εισαγωγή του πρωτοποριακού συστήματος μόνιμης 4κίνησης XWD (Cross Wheel Drive) της Saab στα μοντέλα της 9-3 Aero 2.8 λίτρων και στο κορυφαίο επετειακό Turbo X, η εταιρία προχωρά στην εφαρμογή του συστήματος 4κίνησης XWD και στον δίλιτρο κινητήρα με τους 210 ίππους. Πιο συγκεκριμένα, η έκδοση με αυτόν τον κινητήρα θα εφοδιάζεται με το εξελιγμένο σύστημα 4κίνησης XWD σε 2 επίπεδα εξοπλισμού (Linear και Aero), τόσο στο sedan αμάξωμα όσο και στο Hatch. Η κίνηση αυτή της Saab είναι αρκετή για να μας δείξει τις βλέψεις της για το μέλλον, το οποίο αναμένεται... 4κίνητο.
Υψηλή αισθητική μέσα κι έξω
Η διατήρηση της υψηλής αισθητικής και της ανάλογης ποιότητας, θεωρήθηκαν δεδομένα, όταν γινόταν η μελέτη για την τοποθέτηση της 4κίνησης στο 9-3. Το αυτοκίνητο έχει κρατήσει τον Σκανδιναβικό του χαρακτήρα, παρά το γεγονός ότι σχεδιαστικά έχει εξελιχθεί αρκετά. Το ίδιο παρατηρεί κανείς και στο εσωτερικό. Η επιλογή αυτή από την πλευρά της εταιρίας δεν ήταν τυχαία. Σκοπός της φίρμας ήταν (και παραμένει) η διαχρονική αξία των μοντέλων της, περισσότερο όταν πρόκειται για τα δημοφιλέστερα και πιο εμπορικά της αυτοκίνητα. Καταφέρνει να εξοπλίζει το κάθε μοντέλο με κάθε σύγχρονη τεχνολογική εφαρμογή, χωρίς να χρειάζεται να διαφοροποιεί ή να καταργεί τις υπόλοιπες τεχνολογίες που χρόνια τώρα απολαμβάνουν οι «παραδοσιακοί» της πελάτες. Στο διάστημα αυτό βέβαια, εξέλιξη είχαμε και σε ποιότητα, με πιο στιβαρά αμαξώματα, πολύ περισσότερο τώρα, που η τεχνολογία της 4κίνησης εκ των πραγμάτων έχει υψηλότερες απαιτήσεις. Στα πλαίσια της διατήρησης της υψηλής αισθητικής και της σταθερής αξίας, όπως συμβαίνει άλλωστε και με τα υπόλοιπα μοντέλα της φίρμας, σε κορυφαίο επίπεδο βρίσκεται και η φιλικότητα προς το περιβάλλον, με χαμηλής ηχορύπανσης, κατανάλωσης και μοιραία ρύπων, κινητήρες, παρά το γεγονός ότι η υπερπλήρωση δεν καταργήθηκε. Η Saab άλλωστε, έχει μακρά παράδοση στην τεχνολογία των Turbo κινητήρων, τόσο όσον αφορά τις επιδόσεις, αλλά και όσον αφορά την οικονομία και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων.
Η «έξυπνη» 4κίνηση
Η εφαρμογή συστημάτων με κίνηση σε όλους τους τροχούς, ασφαλώς, δεν είναι κάτι καινούργιο για την αυτοκίνηση. Όμως, η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και με δεδομένο ότι η Saab πάντα είχε μία ιδιαίτερη σχέση μαζί της, δεν θα μπορούσε να είναι απούσα από την τεχνολογία της 4κίνησης. To σύστημα XWD, σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής για τη Saab, φέρνοντας το αυτοκίνητο και τον οδηγό πιο κοντά για μια πολύ προσωπική οδηγική εμπειρία. Με τεχνολογία αιχμής, αναπτύχθηκε από τη Saab, προσφέροντας ένα επίπεδο οδηγικού ελέγχου με την 4κίνηση που υπόσχεται να είναι ό,τι το «καλύτερο στην κατηγορία του». Το Saab XWD είναι ένα «έξυπνο», ενεργό σύστημα που κατανέμει συνεχώς την οδηγική ροπή του κινητήρα μεταξύ των μπροστινών και πίσω αξόνων, προσφέροντας βέλτιστο χειρισμό, σταθερότητα και πρόσφυση σε όλες τις οδηγικές συνθήκες, από τις γρήγορες στροφές στις πιο αργές γωνίες, σε ξηρές ή υγρές καιρικές συνθήκες. Το εξελιγμένο αυτό σύστημα συμπληρώνεται και από ένα ενεργό πίσω διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (eLSD). Είναι η πρώτη εφαρμογή ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου πίσω διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης σε αυτή την κατηγορία της αγοράς. Το eLSD μπορεί να μεταφέρει μέχρι 50% της μέγιστης πίσω ροπής μεταξύ των πίσω αξόνων, σε αυτόν που έχει τη μεγαλύτερη πρόσφυση. Υπό δύσκολες στρεπτικές συνθήκες ή όταν συμπληρώνεται μια μανούβρα με υψηλή ταχύτητα, όπως η αλλαγή λωρίδας, η σύντομη εφαρμογή περισσότερης ή λιγότερης ροπής σε ένα από τους δύο τροχούς βοηθά το πίσω τμήμα του αυτοκινήτου να ακολουθήσει πιο πιστά την κατεύθυνση των μπροστινών τροχών.
Η πρώτη εντύπωση
Σε μία σύντομη πρώτη μας επαφή με το 4κίνητο 9-3, η αλήθεια είναι ότι αποκομίσαμε θετικά στοιχεία. Το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι ιδανικές, μας βοήθησε να δούμε ακόμη καλύτερα τις δυνατότητες του. Η προεπιλεγμένη διαδρομή ήταν απόλυτα προσαρμοσμένη στον χαρακτήρα του μοντέλου. Από την πρωτεύουσα, ακολουθήσαμε την διαδρομή προς την Αράχοβα, αρκετά χιλιόμετρα σε αυτοκινητόδρομο αλλά και σε επαρχιακό οδικό δίκτυο. Η πλήρης αυτοματοποίηση της λειτουργίας του συστήματος 4κίνησης, δίνει κίνηση και στους 4 τροχούς, αποκλειστικά και μόνο εκεί που χρειάζεται και στο απαραίτητο ποσοστό. Έτσι, έχεις πάντα την αίσθηση μίας ουδέτερης αλλά και σίγουρης οδικής συμπεριφοράς. Το γεγονός αυτό, κάνει τις μακρινές και δύσκολες διαδρομές μία ευχάριστη εμπειρία.
Άμεση διάθεση σε ανταγωνιστικές τιμές
Oι δίλιτρες 4κίνητες εκδόσεις των Saab 9-3 Sedan και Hatch είναι ήδη διαθέσιμες στην Ελληνική αγορά, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η τοποθέτηση παραγγελιών πελατών. Οι τιμές των διαθέσιμων εκδόσεων με το σύστημα 4κίνησης διαμορφώνονται, για το Sedan, στις 37.450 και 43.700 αντίστοιχα. Για το Hatch, υπάρχει επιπλέον χρέωση 1.800 ευρώ ανά επίπεδο εξοπλισμού. Οι άνθρωποι της «Ελληνικής» Saab πιστεύουν ότι οι τιμές αυτών των εκδόσεων είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, τουλάχιστον απέναντι στον άμεσο ανταγωνισμό, που είναι τα Audi A4 στις εκδόσεις 1.8Τ Quattro (160 ίπποι) και 2.0 TFSI Quattro (210 ίπποι), με τιμές που κυμαίνονται στα 36.500-39.100 ευρώ για το πρώτο και στα 43.600 ευρώ για το άλλο. 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
MS AUTO- ΜΗΝΑΣ ΣΟΥΛΗΣ

Γενική Εμπορία Αυτοκινήτων (Πολυτελή/Off-Road)
Ηρώων Πολυτεχνείου 77, 163 42 Ηλιούπολη
Τηλ.: +302109960860, +302109911001, Fax: +302109911902
E-mail: msauto@otenet.gr, Websites: www.msauto.gr, http://msauto.car.gr
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα