IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Porsche 911 GT3: Από την πίστα στο δρόμο
Η Porsche προσθέτει ακόμα ένα νέο μοντέλο στη 2η γενιά της σειράς 911. Πρόκειται για τη νέα GT3, ένα μοντέλο πιο ισχυρό, πιο γρήγορο και πιο εξελιγμένο από τον προκάτοχό του.
Για την εξέλιξη της πιο σπορ και δυναμικής 911 δρόμου που κατασκευάστηκε ποτέ με ατμοσφαιρικό κινητήρα, η Porsche εφάρμοσε την τεχνογνωσία την οποία έχει αποκτήσει στους αγώνες αυτοκινήτου. Πράγματι, αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η νέα GT3 είναι πραγματικά εντυπωσιακή, όχι μόνο στο δρόμο, αλλά και στην αγωνιστική πίστα. Η νέα 911 GT3 θα πραγματοποιήσει το παγκόσμιο ντεμπούτο της στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης στις 3 Μαρτίου 2009, ενώ οι πανευρωπαϊκές της πωλήσεις θα ξεκινήσουν τον προσεχή Μάιο.
Ισχυρότερος κινητήρας, καλύτερες επιδόσεις
Η 911 GT3 είναι ένα αυτοκίνητο ακόμα πιο υψηλών προδιαγραφών, κυρίως σε δύο βασικούς τομείς. Τις επιδόσεις και τα δυναμικά χαρακτηριστικά οδήγησης. Ο δοκιμασμένος 6-κύλινδρος ατμοσφαιρικός κινητήρας αποδίδει πλέον 435 ίππους, 20 περισσότερους από το προηγούμενο μοντέλο. Η αυξημένη αυτή ιπποδύναμη προκύπτει πρώτα απ' όλα από τον κινητήρα, του οποίου ο κυβισμός έχει αυξηθεί κατά 200 κ.εκ. στα 3.8 λίτρα, καθώς και από τον βελτιωμένο κύκλο καυσαερίων, όπου πλέον το σύστημα VarioCam ελέγχει όχι μόνο την εισαγωγή, αλλά, για πρώτη φορά, και τους εκκεντροφόρους εξαγωγής. Με την αναβάθμιση της ισχύος και των επιδόσεών του, ο κινητήρας μπόξερ προσφέρει σημαντικά αυξημένη ροπή στις μεσαίες στροφές, ένα ιδιαίτερα σημαντικό όφελος για την καθημερινή οδήγηση. Αναμφίβολα αυτό συνεπάγεται και αυξημένες επιδόσεις, αφού η νέα GT3 επιταχύνει από τα 0-100 χ.α.ώ. σε 4,1’’, ενώ φτάνει στα 160 χ.α.ώ. σε 8,2’’. Η τελική της ταχύτητα αγγίζει τα 312 χ.α.ώ.
Δυναμικός χαρακτήρας
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει στην περαιτέρω εξέλιξη της 911 GT3 είναι η βελτίωση των δυναμικών της χαρακτηριστικών. Για πρώτη φορά, η 911 GT3 εξοπλίζεται με μια ιδιαίτερα σπορ έκδοση της ανάρτησης PASM, η οποία παρέχει τη δυνατότητα απενεργοποίησης τόσο του συστήματος ελέγχου ευστάθειας (Stability Control), όσο και του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης (Traction Control), σε ξεχωριστά βήματα. Και για να έχει ο οδηγός απεριόριστο και ξεχωριστό έλεγχο των δυναμικών χαρακτηριστικών του αυτοκινήτου του, αυτές οι λειτουργίες δεν ενεργοποιούνται ξανά αυτόματα, ούτε καν στις πιο ακραίες συνθήκες οδήγησης, ενεργοποιούνται παρά μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού. Η νέα GT3 προσφέρει ακόμα καλύτερη πρόσφυση και ευστάθεια και στις υψηλές ταχύτητες, ενώ κάποιες ειδικές τροποποιήσεις στα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου αυξάνουν την αρνητική άντωση, τόσο μπροστά όσο και πίσω, σε τέτοιο βαθμό που η συνολική πίεση η οποία ωθεί το αυτοκίνητο προς τα κάτω να είναι παραπάνω από διπλάσια σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Ταυτόχρονα, το νέο πακέτο αεροδυναμικού εξοπλισμού προσδίδει στην GT3 μια εντελώς νέα εμφάνιση, η οποία τονίζεται ακόμη περισσότερο με τους νέους προβολείς bi-xenon, τα πίσω φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και τις τροποποιημένες εισαγωγές και εξαγωγές αέρα.
Ρυθμίσεις πίστας για το δρόμο
Η ενεργητική ανάρτηση PASM της νέας 911 GT3 έδωσε στους μηχανικούς της Porsche τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα ελατήρια και τις αντιστρεπτικές δοκούς, έτσι ώστε να σκληρύνουν περισσότερο και να διασφαλίζεται ακόμα πιο ακριβές κράτημα όταν επιλέγεται το σπορ πρόγραμμα της ανάρτησης PASM. Ταυτόχρονα, με τη λύση αυτή διατηρείται η απαραίτητη άνεση κύλισης για την καθημερινή οδήγηση με το κανονικό πρόγραμμα της ανάρτησης PASM. Η λειτουργική και οπτική αναβάθμιση της GT3 συμπληρώνεται με νέους, ελαφρύτερους τροχούς αγωνιστικού σχεδιασμού με κεντρικό μπουλόνι ασφαλείας, καθώς και με ελαστικά UHP (υπερυψηλών επιδόσεων) που διαθέτουν ακόμα και σύστημα παρακολούθησης πίεσης. Με τα δυναμικά χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις να έχουν αναβαθμιστεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, το σύστημα φρένων, ακολουθώντας μια παλιά παράδοση της Porsche, δέχθηκε αντίστοιχες βελτιώσεις στη νέα 911 GT3. Τα δισκόφρενα διαθέτουν πλέον ακόμα μεγαλύτερους δίσκους τριβής και ένα αλουμινένιο κάλυμμα που μειώνει το βάρος τους ακόμα περισσότερο. Η περαιτέρω βελτίωση του εξαερισμού των φρένων εγγυάται με τη σειρά της πιο σταθερή δύναμη πέδησης, ακόμα και για μεγάλες χρονικές περιόδους. Και προαιρετικά η GT3 προσφέρεται, όπως και στο παρελθόν, με μια αποκλειστική έκδοση των κεραμικών φρένων PCCB που κατασκευάζονται ειδικά για το συγκεκριμένο μοντέλο.
Άνεση για καθημερινή οδήγηση
Η νέα GT3 θα προσφέρεται και με ένα ακόμα στοιχείο προαιρετικού εξοπλισμού που κάνει το αυτοκίνητο ακόμα πιο κατάλληλο για την πίστα. Είναι τα νέα και άκρως πρωτοποριακά σάιλεντμπλοκ κινητήρα PADM (Porsche Active Drivetrain Mount). Αυτά τα ειδικά σάιλεντμπλοκ αναγνωρίζουν την ιδιαίτερα σπορ και αγωνιστικού χαρακτήρα οδήγηση, και επεμβαίνουν στη συνήθως ελαστική ανάρτηση του κινητήρα, κάνοντάς την σκληρή και ιδιαίτερα ανθεκτική. Έτσι διατηρείται η πλήρης άνεση της GT3 στην καθημερινή οδήγηση, ενώ στην πίστα το αυτοκίνητο δεν επηρεάζεται από μετακινήσεις μάζας που προέρχονται από τον κινητήρα, οι οποίες θα προέκυπταν στις γρήγορες καμπές και σε πίστες με διαδοχικές στροφές. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η βελτιωμένη πρόσφυση του αυτοκινήτου κατά την επιτάχυνση από στάση. Το νέο αυτό μοντέλο διαθέτει επίσης ένα προαιρετικό σύστημα ανύψωσης του μπροστινού άξονα, το οποίο με το πάτημα ενός κουμπιού αυξάνει την απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος κατά 30 χλστ., για οδήγηση σε ανώμαλες επιφάνειες ή σε δρόμους με κλίση (πχ. στην είσοδο ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης). Τέλος, η τιμή της νέας GT3 προ φόρων έχει καθοριστεί στα 98.100 ευρώ. Στη Γερμανία η τελική τιμή λιανικής του μοντέλου θα ξεκινάει από 116.947 ευρώ. Η νέα GT3 θα βρίσκεται στην αγορά των ΗΠΑ από τον προσεχή Οκτώβριο (2009), σε τιμή που θα ξεκινάει από 112.200 δολάρια (προ φόρων). Στην Ελλάδα, δεν είναι γνωστή ακόμη η τιμή της νέας GT3. 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Opel
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ

Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Πρωτοπαπαδάκη 17 (προέκταση Γαλατσίου), 111 47 Γαλάτσι Αττικής
Τηλ.: +302102925126, Fax: +302102927095
E-mail: opeldendrinos@gmail.com, Website: www.opeldendrinos.gr
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα