IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το φετινό WRC
 
Με εντυπωσιακό τρόπο ξεκίνησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι 2009 για την Citroën, καθώς τα πληρώματά της, Loeb-Elena και Sordo-Marti επανέλαβαν το αποτέλεσμά του 2007 στην Ιρλανδία, κάνοντας και πάλι το 1-2 στο Sligo. Τόσο τα πληρώματα όσο και ο διευθυντής της Citroën Sport, Olivier Quesnel, έδειξα πολύ ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις της ομάδας. O Hirvonen ανέβασε τη Ford στο βάθρο στον 1ο φετινό γύρο του WRC στην Ιρλανδία. Το πλήρωμα της αγωνιστικής ομάδας της Ford, Hirvonen-Lehtinen τερμάτισε στην 2η θέση στον 1ο φετινό γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος ράλι της FIA, στην Ιρλανδία. Οι Φιλανδοί, οδηγώντας ένα Ford Focus RS WRC, ξεπέρασαν τις επικίνδυνες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τις 48 και πλέον ώρες ακατάπαυστης βροχής, η οποία πλημμύρισε τις ειδικές του ράλι. Ήταν ο 10ος τερματισμός στο πόντιουμ για το δίδυμο στα 12 τελευταία ράλι. Οι Latvala-Anttila ανέκαμψαν από το ατύχημα της 1ης ημέρας και τερμάτισαν 14οι με το δικό τους Focus RS WRC, καταφέρνοντας να κερδίσουν βαθμούς του πρωταθλήματος των κατασκευαστών για τη Ford. Οι Al Qassimi-Orr ήταν 8οι με το 3ο αυτοκίνητο της ομάδας, ενώ συνολικά 5 Focus RS WRC τερμάτισαν στην 1η 10άδα. Ήταν ο 1ος βαθμός όλων των εποχών για τον οδηγό από το Abu Dhabi. Το 3-ήμερο ράλι είχε τη βάση του στο Sligo, στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αλλά διέσχισε πολλές φορές τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία.
 
 
Οι ασφάλτινες ειδικές ήταν ένα μίγμα γρήγορων ορεινών διαδρομών και στενών αγροτικών δρόμων με ανωμαλίες. Ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν ο καιρός, αφού η συνεχής βροχή κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων ημερών άφησαν στάσιμο νερό σε πολλά σημεία και ανάγκασαν τους οργανωτές να ακυρώσουν 2 ειδικές της Παρασκευής. Οι οδηγοί αγωνίστηκαν σε 17 ειδικές, καλύπτοντας 327,28 χλμ. Λόγω της κατάστασης των δρόμων, στο μεγαλύτερο μέρος του ράλι οι Hirvonen και Latvala χρησιμοποίησαν χειμερινά ελαστικά Sottozero της Pirelli για να πετύχουν καλύτερη πρόσφυση. Αν και αυτή η χάραξη ελαστικού συνηθίζεται κυρίως για χιόνι και πάγο, εν τούτοις προσέφερε άριστη πρόσφυση στις πλημμυρισμένες ειδικές. Μόνον όταν σταμάτησε η βροχή και εμφανίστηκε μπλε ουρανός την τελευταία ημέρα, οι οδηγοί της Ford επανήλθαν στο στάνταρ τύπο ελαστικού με μαλακή γόμα. Ο Hirvonen κατέληξε στην 3η θέση στο 1ο σκέλος και αναμετρήθηκε με τον Sordo για τη 2η, αλλά ένα πρόβλημα του συστήματος διεύθυνσης το Σάββατο το πρωί διέλυσε τις ελπίδες του για μεγαλύτερη θέση. Έχοντας μία άνετη διαφορά από τους υπόλοιπους διεκδικητές του βάθρου, ο 28χρονος Hirvonen αποφάσισε να χαλαρώσει το ρυθμό του και να αρκεστεί στην 3η θέση. Παρόλα αυτά, κέρδισε 4 από τις 5 ειδικές της τελευταίας ημέρας, μεταξύ των οποίων και μία θεαματική ειδική μέσα από τους δρόμους της πόλης Donegal, με ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη.
Ο Latvala όρμησε στην πρώτη θέση στην πρώτη ειδική της Παρασκευής, αλλά έχασε τον έλεγχο του Focus RS WRC του στην επόμενη ειδική και χτύπησε σε βράχο. Από την πρόσκρουση, έσπασε το ημιαξόνιο του αυτοκινήτου και ο βραχίονας της ανάρτησης, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει για το υπόλοιπο της ημέρας. Ξεκίνησε πάλι το Σάββατο σύμφωνα με τους κανόνες του SupeRally και προσπάθησε να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του, διατηρώντας ένα σταθερό ρυθμό, που του επέτρεψε να ανέβει από την 25η στη 14η θέση για να πάρει σημαντικούς βαθμούς. Ο Al Qassimi χτύπησε σε δέντρο την 1η μέρα, αλλά ήταν περιχαρής που κέρδισε τον 1ο του βαθμό στο WRC. Το πρωτάθλημα ταξιδεύει στη Νορβηγία αργότερα αυτό το μήνα, για το μοναδικό αληθινό χειμερινό ράλι της σεζόν. Το ράλι Νορβηγίας (12-15 Φεβρουαρίου 2009) έχει τη βάση του στο Χαμάρ, με τις ειδικές διαδρομές να πραγματοποιούνται στο χιόνι και τον πάγο.
 
 
Γενική κατάταξη ράλι Ιρλανδίας
1. Loeb-Elena                      Citroen C4            2.48’25’’7
2. Sordo-Marti                     Citroen C4            2.49’53’’6
3. Hirvonen-Lehtinen           Ford Focus RS      2.50’33’’5
4. Solberg-Menkerud           Ford Focus RS      2.54’58’’1
5. Atkinson-Prévot              Citroen C4            2.56’17’’6
6. Ogier-Ingrassia               Citroen C4            2.59’09’’7
7. Wilson-Martin                   Ford Focus RS     2.59’49’’5
8. Al Qassimi-Orr                 Ford Focus RS      3.02’33’’6
Πρωτάθλημα Οδηγών
1. Loeb             10
2. Sordo             8
3. Hirvonen        6
4. Solberg          5
5. Atkinson        4
6. Ogier             3
7. Wilson           2
8. Al Qassimi      1
Πρωτάθλημα Κατασκευαστών
1. Citroen                          18
2. Ford                                8
3. Stobart VK                      8
4. Citroen Junior Team       5 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΗΛΕΙΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΤΕΣΗΣ

Ζάντες, Ελαστικά, Αξεσουάρ, Αναρτήσεις, Αγωνιστικός Εξοπλισμός (Ζυγοστάθμιση/Ευθυγράμμιση, Αμορτισερόμετρο/Φρενόμετρο)
1ο χλμ. Ε.Ο. Ζαχάρως-Κυπαρισσίας, 270 54 Ζαχάρω Ηλείας
Τηλ.: +302625034355, Fax: +302625034456
E-mail: chris323@otenet.gr

 
Χρήσιμα