IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Mercedes C180 BlueEFFICIENCY: Για καθαρότερο CO2σμο!
Όταν η πολυτέλεια, η ποιότητα, ο εξοπλισμός, η άνεση και οι επιδόσεις συνδυάζονται με περιβαλλοντική ευαισθησία, τότε σίγουρα μιλάμε για μοντέλο της σειράς BlueEFFICIENCY της Mercedes.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Κάθε προειδοποίηση της φύσης για τις μελλοντικές περιβαλλοντικές αλλαγές που μοιραία συνεπάγονται κακές, έως και δραματικές συνέπειες για τη ζωή στον πλανήτη, μεταφράζεται σε ευαισθησία και μια σειρά από ενέργειες που σκοπό έχουν, αρχικά να επιβραδύνουν τους αρνητικούς ρυθμούς και στη συνέχεια τη σταθεροποίησή τους σε σωτήρια σημεία. Κάπως έτσι άρχισε και η Mercedes να ερευνά και να εφαρμόζει διάφορες τεχνικές στα αυτοκίνητά της, εκμεταλλευόμενη και τις δυνατότητες που δίνουν οι διάφορες τεχνολογικές εξελίξεις και που μπορούν να βρουν εφαρμογή στην αυτοκίνηση. Ένα εκ των αποτελεσμάτων αυτών, είχαμε για αρκετές ημέρες στα χέρια μας (Mercedes C180 BlueEFFICIENCY), παίρνοντας μία πρώτη γεύση για την εξέλιξη της αυτοκίνησης προς αυτή την κατεύθυνση που ορίζει κι επιβάλει πλέον το περιβάλλον μας.
Μηχανικές (και λοιπές) επεμβάσεις
Η C180 Kompressor BlueEFFICIENCY, ενσωματώνει ειδικές τεχνικές τροποποιήσεις όπως μείωση του βάρους, μικρότερη αντίσταση κύλισης και βελτίωση του αεροδυναμικού συντελεστή με αποτέλεσμα τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και τις χαμηλότερες εκπομπές ρύπων, χωρίς καμία διαφοροποίηση στις επιδόσεις της σε σχέση με τη συμβατική έκδοση, ενώ καταφέρνει να είναι κατά 2.200 ευρώ φθηνότερη(!) Πιο συγκεκριμένα, το μοντέλο αυτό εξοπλίζεται μ’ ένα νέο κινητήρα χωρητικότητας 1.6 λίτρων, που αποδίδει 156 ίππους και ροπή 230 Nm, παρουσιάζει όμως μειωμένη κατανάλωση κατά 0,9 λίτρα για κάθε 100 χλμ. κατανάλωση (στον συνδυασμένο κύκλο) και εκπέμπει μόλις 155 γραμμ. CO2 ανά χλμ. Οι τιμές αμφότερες είναι μειωμένες κατά 12% σε σύγκριση με τη «συμβατική» C180 Kompressor.
Παράλληλα, το νέο εμπρόσθιο παρμπρίζ είναι ελαφρύτερο κατά 1,2 κιλά, όπως ελαφρύτερες είναι και οι ζάντες αλουμινίου. Το συνολικό όφελος από τη μείωση του βάρους ανέρχεται σε 35 κιλά. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον τομέα της αεροδυναμικής. Στο πλαίσιο αυτό η C180 Kompressor BlueEFFICIENCY έχει αεροδυναμικό συντελεστή 0,25, χάρη σε διαφοροποιήσεις που εντοπίζονται στο αμάξωμα που είναι χαμηλωμένο κατά 15 χλστ., στις γρίλιες του ψυγείου που εμφανίζονται μερικώς κλειστές, στους ανασχεδιασμένους εξωτερικούς καθρέφτες και στο επίπεδο πάτωμα, όπου κινητήρας και κιβώτιο ταχυτήτων είναι καλά «κρυμμένα». Όλα αυτά τα παραπάνω αποτιμώνται σε 7% μείωση της αεροδυναμικής αντίστασης. Βελτιωμένα είναι και τα ελαστικά, που έχουν τώρα 17% μικρότερη αντίσταση κύλισης, ενώ τέλος σημαντικό ρόλο στη μείωση της κατανάλωσης έπαιξε και η λιγότερη ενέργεια που απαιτείται για να λειτουργήσει η υποβοήθηση του τιμονιού.
Η εμπειρία της οδήγησης
Χωρίς την παραμικρή δυσκολία και μόλις μία ιδιαιτερότητα, αυτή του αυτόματου σβησίματος και το αντίστροφο του κινητήρα κατά τη διαδικασία της στάσης, η οδήγηση της C180 BlueEFFICIENCY είναι εξ ίσου άνετη και απολαυστική με το «συμβατικό» μοντέλο. Το σβήσιμο του κινητήρα έρχεται κατά τη στάση, όταν ακινητοποιήσουμε το όχημα και χωρίς κάποια σχέση στο κιβώτιο. Η ενεργοποίησή του γίνεται και πάλι όταν πατήσουμε τον συμπλέκτη και επιλέξουμε την ταχύτητα εκκίνησης. Τόσο απλά και τόσο άνετα, εύκολα και γρήγορα προσαρμόζεσαι στο στιλ οδήγησης της C180 BlueEFFICIENCY.
Τα 6 πλην, που συνθέτουν 1 συν!
Για πρώτη φορά 6 «μείον» συνθέτουν 1 «συν», την τη νέα οικολογική πρόταση της Mercedes, που αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη φιλική προς το περιβάλλον πολιτική της εταιρίας. Η C180 Kompressor BlueEFFICIENCY με τιμή 33.500 ευρώ και βασικό εξοπλισμό πλουσιότερο από της αντίστοιχης C180 Kompressor ανοίγει όντως το δρόμο για έναν καθαρότερο CΟ2σμο, όπως αναφέρει και το σλόγκαν που επέλεξε η φίρμα για την ανάδειξη των «οικολογικών» αρετών του μοντέλου.
 
Mercedes C180 BlueEFFICIENCY
Κυβισμός: 1.597 κυβικά εκατοστά
Μέγιστη ισχύς: 156 ίπποι/5200 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή: 230 Nm/3000-4500 σ.α.λ.
Επιτάχυνση 0-100 χ.α.ώ.: 9,5’’
Τελική ταχύτητα: 230 χ.α.ώ.
Μέση κατανάλωση: 6,5 λ./100 χλμ.
Ρύποι CO2: 155 γραμμ./χλμ. 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Dacia
ΔΕΛΤΑ ΚΑΡ ΑΕ

Έκθεση: Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 33, 264 42 Πάτρα
Συνεργείο - Ανταλλακτικά - Φανοποιείο/Βαφείο - Αξεσουάρ
Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 47, 264 42 Πάτρα
Τηλ.: +302610420373, Fax: +302610423772
 
Χρήσιμα