IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Michelin Latitude Cross: Και on και off-road
Η Michelin αποκαλύπτει ένα εντελώς νέο ελαστικό, σχεδιασμένο για τα SUV,για να εμπλουτίσει τη γκάμα των 4x4 ελαστικών της, η οποία αναθεωρήθηκε ολοκληρωτικά σε λιγότερο από 2 χρόνια.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Όλα τα ελαστικά αυτού του τύπου υιοθετούν μια κοινή ονομασία, Michelin Latitude. Έτσι, τα ελαστικά που προορίζονται για τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας χωρίζονται σε διαφορετικούς τύπους, ώστε να μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των εκάστοτε μοντέλων αλλά και τις ιδιαιτερότητες των εδαφών διαφορετικών περιοχών. Από τους βορειότερους μέχρι τους πιο μεσογειακούς δρόμους της Ευρώπης, από τις πολύ υψηλές επιδόσεις μέχρι την οδηγική καθημερινότητα, όλες οι χρήσεις των 4x4 τελευταίας γενιάς, να καλύπτονται.
Εντός και εκτός δρόμου
Με το νέο ελαστικό Latitude Cross, η Michelin πραγματοποιεί μία πρωτοφανή σύνθεση, ασφάλτου και χώματος. Για την πλειονότητα των ιδιοκτητών SUV, η οδήγηση στο δρόμο παραμένει η συχνότερη πρακτική. Στην Ευρώπη, οι οδηγοί δηλώνουν ότι επιθυμούν να επωφελούνται, ακόμη και περιστασιακά, των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα 4x4 τους. Η ανάγκη να διαθέτουν ένα ελαστικό πολλαπλών δυνατοτήτων, ώστε να επωφελούνται από τις εκτός δρόμου ικανότητες του οχήματός τους, εμφανίζεται μεταξύ των προσδοκιών που διατυπώνουν συχνότερα. Η δημιουργία ενός ελαστικού που να παρέχει, ταυτοχρόνως, αποτελεσματικότητα σε μη ομαλό έδαφος και άνεση στο δρόμο, είναι αυτό ακριβώς που καλύπτει η Michelin με το νέο Latitude Cross.
Το ελαστικό αυτό συνδυάζει πολλές επιδόσεις οι οποίες, μέχρι τώρα, δεν είχε ποτέ καταστεί δυνατό να εναρμονιστούν σε τέτοιο επίπεδο. Το Latitude Cross διαθέτει ελκτική ικανότητα ισοδύναμη εκείνης ενός ελαστικού εκτός δρόμου. Η πρόσφυση στη λάσπη και το φρενάρισμα και η κίνηση σε «χαλαρά» εδάφη, είναι συγκρίσιμα προς εκείνα των ελαστικών παντός εδάφους. Η άνεση στην οδήγηση του Latitude Cross φτάνει στο επίπεδο εκείνης ενός ελαστικού προοριζόμενου εξ ολοκλήρου για την άσφαλτο, ενώ ταυτοχρόνως προβλέπεται για μεικτή χρήση, κατά 65% στο δρόμο και 35% εκτός δρόμου. Από την άλλη πλευρά, το ελαστικό αυτό αποδεικνύεται εξ ίσου αθόρυβο με το Latitude Tour HP, αναγνωρισμένο για τα χαρακτηριστικά του ως προς την άνεση.
Ειδικά σχεδιασμένο πέλμα
Το νέο Latitude Cross διαθέτει επιθετικό σκάλισμα με πολλαπλές εγκοπές. Σε λασπώδες έδαφος, στο χώμα ή στο βρεγμένο χορτάρι, το Latitude Cross επιτυγχάνει επιδόσεις, ως προς την πρόσφυση, τη συγκράτηση και την κίνηση προς τα εμπρός, ισάξιες με αυτές των ελαστικών παντός εδάφους all terrain. Από πλευράς άνεσης, το σχέδιο των κυβιδίων γόμας μελετήθηκε ώστε να μειώνει τους θορύβους κύλισης, καθώς για τη Michelin δεν τίθεται ζήτημα οι εκτός ασφάλτου ικανότητες του νέου ελαστικού να επιτευχθούν εις βάρος των πλεονεκτημάτων του στο δρόμο. Το μείγμα γόμας που χρησιμοποιήθηκε για το πέλμα του Latitude Cross εμπνέεται από δοκιμασμένες τεχνολογίες (Terrain-proof compound) των ελαστικών Michelin για χωματουργικά μηχανήματα. Και ασφαλώς, είναι παρούσες και εξαιρετικές, και η αντοχή στα κτυπήματα και η χιλιομετρική απόδοση.
Σύνθεση άνεσης στο δρόμο και ικανοτήτων εκτός δρόμου
Η Michelin αφουγκράστηκε τις πραγματικές προσδοκίες των οδηγών οχημάτων 4x4. Ενώ κατέγραφε μια απόκλιση ανάμεσα στην χρήση των SUV στο δρόμο και τον παντός εδάφους προσανατολισμό τους, η Michelin σημείωσε επίσης, κατά τη διάρκεια των μελετών της, ότι την απουσία ελαστικών με πραγματικά πολλαπλό χαρακτήρα την έδειχναν με το δάκτυλο οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών. Το νέο Latitude Cross αναλαμβάνει μια σημαντική αποστολή. Να δώσει τη δυνατότητα στα SUV να ανταποκριθούν πλήρως σ’ αυτό που είναι, δημιουργώντας τη συνύπαρξη χαρακτηριστικών δρόμου σε υψηλό επίπεδο και μια αποτελεσματικότητα παντός εδάφους άξια των ελαστικών εκτός δρόμου. Με την προϋπόθεση αυτή μπορεί να τηρηθεί η επαγγελία των SUV για πολυδιάστατο χαρακτήρα. Άρα, αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα της πρόκλησης στην οποία ανταποκρίθηκε η Michelin αναπτύσσοντας το νέο Latitude Cross, το οποίο φέρει και τη σήμανση M+S.
Ελκτική δύναμη ενός ελαστικού εκτός δρόμου
Μοναδικό σημείο επαφής μεταξύ του οχήματος και του εδάφους, το ελαστικό διαδραματίζει βαρύνοντα ρόλο στην ικανότητα των SUV να κινούνται σε περιβάλλονται όπου η πρόσφυση φαίνεται επισφαλής. Όλη η γνώση της Michelin τέθηκε σε ενέργεια προκειμένου να προσφερθεί στο νέο Latitude Cross η πιο αναβαθμισμένη ελκτική δύναμη σε χαλαρό έδαφος. Σε λασπώδες έδαφος, το νέο αυτό ελαστικό παρέχει πολύ καλή πρόσφυση και καλό επίπεδο αυτοκαθαρισμού. Προσφέρει επίσης καλή ανταπόκριση στην επιτάχυνση με 1η και 2η ταχύτητα. Σε χωμάτινο έδαφος, το Latitude Cross διακρίνεται από καλή συγκράτηση στην κατηφόρα και καλή ελκτικότητα στην ανηφόρα. Σε βρεγμένο χορτάρι, το Latitude Cross επιτρέπει καλή ελκτικότητα σε επικλινείς επιφάνειες.
Άνεση και ακρίβεια στην οδήγηση ενός ελαστικού για το δρόμο
Η Michelin επέδειξε ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη φροντίδα που έπρεπε να καταβληθεί για την άνεση και την ακρίβεια στην οδήγηση που παρέχει το νέο Latitude Cross, το οποίο ωστόσο προορίζεται για χρήση κατά 65% στο δρόμο και κατά 35% εκτός δρόμου. Αυτή η επιθυμία είναι το αποτέλεσμα της προσεκτικής ακρόασης των παρατηρήσεων που έκαναν οι οδηγοί των 4x4. Αυτοί σε ποσοστό 64% παραπονούνται ότι τα ελαστικά του δικού τους SUV δεν τους παρέχουν άνεση. Το Latitude Cross είναι εξ ίσου αθόρυβο με το Latitude Tour HP, που προβλέπεται για χρήση κατά 90% στο δρόμο και είναι αναγνωρισμένο για την άνεση που προσφέρει. Το Latitude Cross είναι πιο αθόρυβο από τον προκάτοχό του, που προβλεπόταν για χρήση κατά 80 % στο δρόμο.
Εξαιρετική χιλιομετρική απόδοση
Καθιστώντας τη χιλιομετρική απόδοση θεμελιώδες χαρακτηριστικό του νέου Latitude Cross, η Michelin απαντά σε ένα μεγάλο πρόβλημα που εξέφραζαν οι ιδιοκτήτες οχημάτων 4x4. Ιστορικά, η Michelin ανήγαγε τη χιλιομετρική απόδοση των ελαστικών της σε προτεραιότητα. Στην περίπτωση του νέου Latitude Cross, η άνεση, οι ικανότητες εκτός ασφάλτου και η χιλιομετρική απόδοση, έχουν επιτευχθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Το Latitude Cross οφείλει τη χιλιομετρική απόδοσή του στο ειδικό πέλμα του. Αυτό έχει προέλθει από τις τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα ελαστικά Michelin για χωματουργικά μηχανήματα. Το μείγμα γόμας σχεδιάστηκε για να αντέχει στα κτυπήματα που συνδέονται με την χρήση πολλαπλών τύπων
Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών
Οι ιδιότητες του νέου Latitude Cross, τόσο στον δρόμο όσο και σε εδάφη με ισχνή πρόσφυση, είναι το αποτέλεσμα της χρήσης τριών καινοτόμων τεχνολογιών, τις οποίες δημιούργησαν οι ομάδες Έρευνας και Ανάπτυξης του Ομίλου Michelin. Το σκάλισμα Mud catcher, προσφέρει εξαιρετική ελκτική ικανότητα σε χαλαρά εδάφη, σε βρεγμένο δρόμο ή στο χιόνι. Το ειδικό σχέδιο των κυβιδίων γόμας (Sillent Tread Design), μειώνει αισθητά τους θορύβους κύλισης. Ένα μείγμα γόμας Terrain-proof compound που έχει προέλθει από τις τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα ελαστικά Michelin για χωματουργικά μηχανήματα, ιδιαιτέρως ανθεκτικό στα γδαρσίματα, συμπληρώνει τις καινοτόμες εφαρμοσμένες τεχνολογίες.
Mud catcher αυλάκωση
Χάρη στο σκάλισμα Mud catcher, το νέο Latitude Cross προσφέρει απαράμιλλη ελκτική ικανότητα σε χαλαρά εδάφη. Αυτό το επιθετικό σκάλισμα έχει πολλαπλές εγκοπές, τόσο πολυάριθμες, όσο και σ’ ένα χειμερινό ελαστικό. Αποτέλεσμα, η άριστη πρόσφυση που ευνοεί τόσο την ελκτική ικανότητα όσο και το φρενάρισμα σε εδάφη με ισχνή πρόσφυση, όπως το βρεγμένο χορτάρι, οι λασπωμένες περιοχές ή τα χώματα. Ο ώμος του Latitude Cross έχει επίσης ένα μοναδικό σχέδιο Mud catcher. Ευκίνητο, πολύ ανοιχτό, κατεβαίνει πολύ χαμηλά στους ώμους του ελαστικού και συμβάλλει στην εξαιρετική ελκτική ικανότητά του σε εδάφη χαλαρά και επικλινή, αλλά και σε αφράτο χώμα. Το ποσοστό σκαλίσματος είναι υψηλό (+10% σε σχέση με το 4x4 Synchrone) και ο σχεδιασμός των ομάδων κυβιδίων βελτιωμένος ώστε να αυτοκαθαρίζονται καλύτερα, μια επίδοση που είναι πολύ σημαντική στην εκτός δρόμου κίνηση.
Σχεδίαση για μειωμένο θόρυβο
Το πέλμα του Latitude Cross σχεδιάστηκε για να μειώνει τους θορύβους κύλισης, που αναφέρονται συχνά οι χρήστες των SUV, χαρακτηρίζοντάς τους ως πηγή ενόχλησης. Για να επιτύχει το αποτέλεσμα αυτό, η Michelin σχεδίασε μεθόδους οι οποίες, σε συνδυασμό, προσφέρουν αξιοσημείωτη μείωση των επιπέδων θορύβου. Η καμπύλη μορφή των κυβιδίων γόμας του Latitude Cross ειδικά σχεδιασμένη για να εξασφαλίζεται η επαφή ελαστικού-δρόμου, περνάει σ’ ένα είδος εξελικτικής κύλισης, ώστε να αποφεύγεται το φαινόμενο του σφυροκοπήματος το οποίο δημιουργεί υψηλά επίπεδα θορύβου, ο οποίος συνδέεται με τα παραδοσιακά σχέδια σκαλίσματος εκτός δρόμου. Αυτή, δίνει τη δυνατότητα για μεγάλη πυκνότητα των εγκοπών, για καλύτερες επιδόσεις σε βρεγμένο έδαφος και στο χιόνι. Η ύπαρξη πολλαπλών τακουνιών, διαφορετικών μεγεθών και φάσης, στον ώμο του ελαστικού, ευνοεί επίσης τη μείωση των θορύβων κύλισης και αναβαθμίζει τις εκτός δρόμου επιδόσεις.
Τεχνολογία Terrain-proofcompound
Το πέλμα του νέου Latitude Cross διαθέτει ένα μείγμα γόμας που προέρχεται από τις τεχνολογίες που εφαρμόζονται στα ελαστικά Michelin για χωματουργικά μηχανήματα. Το Terrain Proof Compound είναι σχεδιασμένο για να προσφέρει πολύ μεγάλη αντοχή στα γδαρσίματα. Ήδη δοκιμασμένο στο Latitude Tour HP, αυτό το μείγμα προσφέρει υψηλή συνοχή της γόμας στις μεγάλες καταπονήσεις (επιταχύνσεις, φρεναρίσματα, φορτωμένο όχημα, κλπ.) ή απέναντι στα χτυπήματα από τα χαλίκια. Η χιλιομετρική απόδοση του Latitude Tour HP προέρχεται από αυτή την τεχνολογία. Τέλος, το Latitude Cross αντικαθιστά το 4x4 Synchrone με έναν εντονότερο προσανατολισμό προς το off-road και το 4x4 XTT. Ήδη από το λανσάρισμά του, το Latitude Cross καλύπτει 24 διαστάσεις και περισσότερο από 65% της αγοράς του 4x4.
 
Πίνακας διαστάσεων Michelin Latitude Cross
215/75R15 100T TL
7.5R 16C 112S TL
265/70R16 112T TL
265/70R15 112T TL
255/55R18 109T Extra Load TL
245/70R16 111T Extra Load TL
275/70R16 114T TL
225/75R15 102T TL
255/70R15 108H TL
255/65R17 110T TL
195/80R15 96T TL
225/65R17 102T TL
205/70R15 96T TL
215/70R16 100T TL
205/80R16 104T Extra Load TL
215/65R16 98T TL
225/75R16 104T TL
255/65R16 109T TL
265/65R17 112T TL
275/65R17 115T TL
235/65R17 108T Extra Load TL
235/60R16 100T TL
235/70R16 106T TL
235/75R15 109T Extra Load TL 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Audi
ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΣ ΑΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Ιερά Οδός 176, 122 42 Αιγάλεω Αττικής
Τηλ.: +302103428671, Fax: +302103421286
E-mail: audiinfo@filippaios.gr, Website: www.filippaios.gr

 

 
Χρήσιμα