IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Τέλος εποχής για το κάπνισμα!
 
Με νόμο πλέον ορίζεται το «δίκαιο» όσων αντιστέκονται στη μόδα της εποχής, που θέλει να αργοπεθαίνουμε καπνίζοντας. Έτσι λοιπόν, από την 1η Ιουλίου του 2009, σε κλειστούς δημόσιους χώρους αλλά και σε καταστήματα εστίασης και συνάθροισης, ή απαγορεύεται το κάπνισμα (με τις προβλεπόμενες ποινές, 50-500 ευρώ προς κάθε παρανομούντα), ή επιβάλλεται ο διαχωρισμός του χώρου για τους καπνιστές και μη.
1 στους 4 καπνιστές θα πεθάνει από το κάπνισμα
Τώρα, ας δούμε τη σκληρή γλώσσα της στατιστικής γύρω από τις επιπτώσεις του καπνίσματος. Περίπου 4.900.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως εξ αιτίας του καπνίσματος. Ο αντίστοιχος αριθμός στη χώρα μας είναι 100.000(!) Αυτό σημαίνει ότι 1 στους 4 καπνιστές θα πεθάνει από το κάπνισμα. 247 άτομα πεθαίνουν κάθε μέρα, 11 εξ αυτών ανά ώρα κι ένας ανά 5,5 λεπτά της ώρας. Να τονίσουμε εδώ ότι μπορεί οι 3 στους 4 καπνιστές να μην χάσουν τελικά τη ζωή τους, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν προσβάλλονται από παθήσεις οι οποίες μπορεί να μην είναι θανατηφόρες, όμως είναι σίγουρα βασανιστικές, αφού προκαλούν σημαντική αναπηρία. Αν πάλι ως καπνιστής ανήκει κανείς στη μοιραία κατηγορία του «1 στους 4», που θα πεθάνει από το κάπνισμα, καλό θα είναι να αναλογιστεί πόσο τυχερός στάθηκε μέχρι σήμερα που ζει, αφού στο 5λεπτο χάνει τη ζωή του κι από ένας καπνιστής. Στα προηγούμενα 5’ δεν ήταν η σειρά σου. Ποιος μπορεί να σου εγγυηθεί ότι δεν θα είναι η σειρά σου τα επόμενα 5’; Την επόμενη ώρα, ή την επόμενη μέρα, θα είσαι το ίδιο τυχερός; Μακάρι, αλλά...
Με αρνητικές επιδράσεις και στο αναπαραγωγικό σύστημα
Αν σήμερα αρχίσουν να καπνίζουν 1.000 νεαρά άτομα από 20 τσιγάρα την ημέρα (δηλαδή από ένα πακέτο), τότε στα σίγουρα τα άτομα αυτά θα πεθάνουν πριν την ώρα τους, καθώς, 1 άτομο θα πεθάνει εξ αιτίας της εγκληματικότητας, 6 λόγω τροχαίου ατυχήματος (κι αυτό αποτελεί την μεγάλη πληγή του σύγχρονου αναπτυγμένου κόσμου, αλλά και πονοκέφαλος για τις αναπτυσσόμενες χώρες) και... 250 άτομα λόγω του καπνίσματος(!) Να δούμε τώρα τι εισπνέουμε σε κάθε ρουφηξιά καπνού ενός τσιγάρου. Πίσσα, υδροκυάνιο, Βενζόλιο, Ακετόνη, Φορμαλδεΰδη, Αμμωνία, Μονοξείδιο του Άνθρακα και Νικοτίνη. Οι πιο σημαντικές επιπτώσεις του καπνίσματος είναι οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια, καρκίνο του πνεύμονα, εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα, καθώς και άλλης μορφής καρκίνου, όπως του οισοφάγου, του λάρυγγα και του στόματος. Επίσης, έχει αρνητικές επιδράσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα και συνδέεται με τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.
Πολλά νοσήματα εξ αιτίας του καπνίσματος
Πάνω στον πνεύμονα ενός κατοίκου μεγάλου αστικού κέντρου, μπορούν να εμφανιστούν μικρές κουκίδες από τη συσσώρευση άνθρακα και την ατμοσφαιρική μόλυνση. Το εμφύσημα, κατά 90% οφείλεται στο κάπνισμα. Η νόσος του Buerger εμφανίζεται αποκλειστικά και μόνο στους καπνιστές. Είναι αποφρακτική αγγειακή νόσος, όπου υπάρχει πλήρης αποκοπή της κυκλοφορίας του αίματος από τα χέρια ή τα πόδια, που οδηγεί στη γάγγραινα και προκαλείται από τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα. Αν δούμε τις τάσεις του καρκίνου τον τελευταίο αιώνα, βλέπουμε απίστευτες αλλαγές. Ενώ ο καρκίνος πάντα υπήρχε, εμφανιζόταν με διαφορετικό τρόπο. Ο καρκίνος του πνεύμονας στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν ανήκουστος. Τώρα είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου, που σκοτώνει περισσότερους άνδρες και γυναίκες από οποιαδήποτε άλλη του μορφή. Η διαφορά τώρα και τότε; Το κάπνισμα. Εκείνη την εποχή ελάχιστοι άνθρωποι κάπνιζαν και η μαζική παραγωγή τσιγάρων άρχισε λίγο πριν το 1900.
Κερδίστε τη ζωή σας χωρίς κάπνισμα
Αν θέλουμε λοιπόν να βελτιώσουμε το επίπεδο της ποιότητας ζωής μας, εκτός όλων των άλλων, πρέπει να σταματήσουμε να καπνίζουμε, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει. Πέραν της πολύτιμης υγείας μας, μας καταστρέφει οικονομικά, προκαλεί ζημιές και στους γύρω μας, παθητικούς καπνιστές, ενώ ο πόνος των οικείων μας από την απώλεια ζωής που ενδέχεται να υπάρξει, είναι πάντα αξεπέραστος. 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΨΑΝΗΣ

Γενικό Συνεργείο Αυτοκινήτων, Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Γεωργίου Ψυχογιού 19, 173 41 Αγ. Δημήτριος
Τηλ.: +302109838850, E-mail: d.lapsanis@gmail.com
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα