IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Εκλογές 2009: Το Μαύρο Πρόβατο
 
Καημό το έχω, σ’ αυτό τον τόπο να γίνονται όλα στην ώρα τους. Ξεκινάμε από το πιο απλό, ένα ραντεβού. Σχεδόν ποτέ δεν είμαστε στην ώρα μας. Ή θα έχουμε κάνει λάθος εκτίμηση του απαιτούμενου χρόνου από μέρους μας μέχρι το σημείο συνάντησής μας (και απολογούμαστε γι’ αυτό με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα που μας διακατέχει), ή έχουμε συνηθίσει να στήνουμε το ραντεβού μας, λόγω της αδιαφορίας και της ασέβειας που μας χαρακτηρίζει.
Από την άλλη, ό,τι άλλο δεν το κάνουμε αργά, δεν το κάνουμε όμως στην ώρα του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εκλογές. Από την μεταπολίτευση και μετά, 2-3 φορές έχουμε οδηγηθεί στις κάλπες τη στιγμή που προβλεπόταν. Όλες τις υπόλοιπες, πρόωρα. Κι όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας, λόγοι πρόωρων εκλογών είναι μόνο λόγοι Εθνικής σημασίας, ή έλλειψη αυτοδυναμίας του κυβερνητικού σχήματος (κόμματος ή συνδυασμού παρατάξεων). Κι απ’ όσο γνωρίζουμε, τίποτα απ’ τα παραπάνω δεν ισχύει στην παρούσα χρονική στιγμή.
Αυτή η μανία των πρόωρων εκλογών, είναι κάτι που ποτέ, προσωπικά, δεν κατάλαβα. Αυτή τη φορά όμως, έχω καταλάβει για τα καλά. Η οικονομική κρίση, κάποιους τους οδηγεί σε ψυχολογικό μαρασμό και οικονομικό θάνατο, για κάποιους άλλους όμως, αποτελεί την ευκαιρία του αιώνα, καθώς ξετυλίγονται μπροστά τους ευκαιρίες υπέρμετρου κέρδους. Μήπως τελικά, όλοι αυτοί που φώναζαν για πρόωρες εκλογές, έχουν κάτι ανάλογο στο μυαλό τους και δεν θέλουν να χάσουν τέτοια ευκαιρία; Αυτή η εκλογική αναμέτρηση στις 4 Οκτωβρίου 2009, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν γίνεται για το καλό του τόπου, για το καλό των πολιτών της, για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών της.
Ειδικά αυτές οι εκλογές, αξιοπεριέργως, μου έφεραν στο μυαλό ένα από τα πιο αξιόλογα βιβλία του αείμνηστου Ίταλο Καλβίνο, με τίτλο Λίγο πριν πεις «Εμπρός» (Φεβρουάριος 1999, Εκδόσεις Καστανιώτη). Μέσα από το βιβλίο αυτό, ξεχώρισα το κεφάλαιο με τίτλο: «Το Μαύρο Πρόβατο». Απολαύστε το κείμενο που ακολουθεί και τα συμπεράσματα δικά σας.
 
 
Το Μαύρο Πρόβατο
Υπήρχε μια χώρα στην οποία ήταν όλοι κλέφτες. Κάθε κάτοικος έβγαινε τη νύχτα με αντικλείδια κι ένα φανάρι και πήγαινε να διαρρήξει το σπίτι κάποιου γείτονά του. Επέστρεφε την αυγή φορτωμένος κι εύρισκε το σπίτι του διαρρηγμένο.
Έτσι όλοι ζούσαν με αγαστή σύμπνοια και χωρίς χασούρες, διότι ο ένας έκλεβε τον άλλο, κι άλλος έναν άλλο και πάει λέγοντας, μέχρι που ο τελευταίος έκλεβε τον πρώτο. Το εμπόριο σ’ εκείνη τη χώρα γινόταν μόνο με τη μορφή της απάτης, τόσο από την πλευρά αυτού που πουλούσε όσο και από την πλευρά αυτού που αγόραζε. Η κυβέρνηση αποτελούσε μία εγκληματική συμμορία σε βάρος των υπηκόων, και οι υπήκοοι από τη μεριά τους φρόντιζαν μόνο πώς θα ξεγελάσουν την κυβέρνηση. Έτσι η ζωή συνεχιζόταν χωρίς προβλήματα, και δεν υπήρχαν ούτε πλούσιοι ούτε φτωχοί.
Κάποια στιγμή, δεν είναι γνωστό πώς, βρέθηκε στη χώρα ένας τίμιος άνθρωπος. Τη νύχτα, αντί να βγαίνει με το σάκο και το φανάρι, έμενε στο σπίτι, κάπνιζε και διάβαζε μυθιστορήματα. Έρχονταν οι κλέφτες, έβλεπαν το φως αναμμένο και δεν ανέβαιναν.
Το φαινόμενο όμως αυτό διήρκησε λίγο: ύστερα χρειάστηκε να του εξηγήσουν ότι αν ο ίδιος ήθελε να ζει χωρίς να κάνει τίποτα, δεν ήταν αυτός ικανός λόγος να μην αφήνει και τους άλλους να κλέβουν. Κάθε νύχτα που αυτός περνούσε στο σπίτι του, την επόμενη μέρα μια οικογένεια δεν είχε να φάει.
Μπροστά σ’ αυτά τα επιχειρήματα ο τίμιος άνθρωπος δεν μπορούσε να εναντιωθεί. Άρχισε λοιπόν να βγαίνει κι εκείνος τα βράδια και επέστρεφε το πρωί, αλλά δεν πήγαινε να κλέψει. Ήταν τίμιος, δεν μπορούσε ν’ αλλάξει. Πήγαινε μέχρι τη γέφυρα κι έμενε να παρατηρεί το νερό που κυλούσε από κάτω. Επέστρεφε στο σπίτι του και το εύρισκε διαρρηγμένο.
 
 
Ίταλο Καλβίνο (15/10/1923-19/9/1985)
 
Σε λιγότερο από μία εβδομάδα ο τίμιος βρέθηκε χωρίς χρήματα, χωρίς να έχει τίποτα να φάει, με το σπίτι του άδειο. Μέχρι εδώ όμως το πράγμα δεν ήταν πολύ σοβαρό, διότι ήταν δική του η επιλογή. Το χειρότερο ήταν ότι με αυτή του τη συμπεριφορά προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση, διότι άφηνε να του κλέβουν τα πάντα, ενώ ο ίδιος δεν έκλεβε κανέναν. Έτσι, υπήρχε μονίμως κάποιος που επιστρέφοντας την αυγή στο σπίτι του, εύρισκε το σπίτι άθικτο. Το σπίτι που κανονικά θα έπρεπε να διαρρήξει εκείνος. Γεγονός είναι ότι μετά από λίγο καιρό αυτοί που δεν ληστεύονταν, βρέθηκαν να είναι πιο πλούσιοι από τους άλλους και δεν ήθελαν πλέον να κλέβουν. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που έρχονταν να κλέψουν το σπίτι του τίμιου ανθρώπου, το εύρισκαν πάντα άδειο. Έτσι κατάντησαν φτωχοί.
Στο μεταξύ όσοι είχαν γίνει πλούσιοι, απέκτησαν τη συνήθεια να πηγαίνουν κι αυτοί τη νύχτα στη γέφυρα και να κοιτάνε το νερό που κυλούσε από κάτω. Αυτό μεγάλωσε την αναστάτωση, διότι υπήρξαν πολλοί άλλοι που έγιναν πιο πλούσιοι και πολλοί άλλοι που έγιναν πιο φτωχοί.
Οι πλούσιοι όμως κατάλαβαν ότι αν συνέχιζαν να πηγαίνουν στη γέφυρα τη νύχτα, θα γίνονταν μετά από λίγο φτωχοί. Και σκέφτηκαν: «Ας πληρώσουμε τους φτωχούς να πηγαίνουν να κλέβουν για λογαριασμό μας». Ετοιμάστηκαν τα συμβόλαια, κανονίστηκαν οι μισθοί, τα ποσοστά: φυσικά παρέμεναν πάντα κλέφτες, και οι μεν προσπαθούσαν να ξεγελάσουν τους δε. Αλλά όπως συμβαίνει, οι πλούσιοι γίνονταν όλο και πιο πλούσιοι και οι φτωχοί όλο και πιο φτωχοί.
Υπήρχαν πλούσιοι τόσο πλούσιοι που δεν είχαν πλέον ανάγκη να κλέψουν ή να βάλουν άλλους να κλέψουν για να συνεχίσουν να είναι πλούσιοι. Όμως αν σταματούσαν να κλέβουν, θα γίνονταν φτωχοί, διότι οι φτωχοί τους έκλεβαν. Τότε πλήρωσαν τους πιο φτωχούς από τους φτωχούς για να προστατέψουν την περιουσία τους από τους άλλους φτωχούς, κι έτσι θέσπισαν την αστυνομία και έκτισαν φυλακές.
Μ’ αυτό τον τρόπο, ήδη μερικά χρόνια μετά την εμφάνιση του τίμιου ανθρώπου, δεν γινόταν πλέον κουβέντα για κλέφτες ή για θύματα κλοπής αλλά μόνο για πλούσιους ή για φτωχούς. Παρ’ όλα αυτά εξακολουθούσαν να είναι όλοι κλέφτες. Τίμιος είχε υπάρξει μόνο εκείνος ο τύπος που είχε πεθάνει αμέσως από πείνα.
 
Δημήτρης Σπυράκης 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΛΑΡΙΣΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

Γνήσια Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Citroen-Peugeot-Renault-Chevrolet/Daewoo
Ηρώων Πολυτεχνείου 173, 412 23 Λάρισα
Τηλ.: +302410280818, Fax: +302410289769

 
Χρήσιμα