IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Lancia Powerboat: Απ’ τη στεριά, στη θάλασσα!
Η Lancia μοιράζεται τις ίδιες αξίες με τους λάτρεις της γρήγορης οδήγησης σ’ ένα διαφορετικό αλλά εξίσου συναρπαστικό τρόπο μετακίνησης, τα θαλάσσια σκάφη υψηλών επιδόσεων.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Τα σκάφη, όπως τα αυτοκίνητα, είναι οχήματα που έχουν κάτι να πουν για τον ιδιοκτήτη τους. Γι’ αυτό και η σχέση πολλών ρομαντικών της αυτοκίνησης με τα θαλάσσια σκάφη είναι εξ ίσου στενή. Η πρώτη επιβράβευση της επιτυχίας μας έρχεται μ’ ένα καλό αυτοκίνητο. Η συνέχεια γίνεται στη θάλασσα, μ’ ένα αντίστοιχου «ειδικού βάρους» σκάφος. Έτσι λοιπόν, δεν είναι λίγες οι φορές που η αυτοκίνηση συναντά τα μηχανοκίνητα θαλάσσια σκάφη. ¶λλωστε, είναι σύνηθες φαινόμενο η χρήση κινητήρων αυτοκινήτων σε ταχύπλοα σκάφη.
Σχέση ετών με τη θάλασσα
Η σχέση της Lancia με τη θάλασσα μετράει πολλά χρόνια και περιλαμβάνει ιστιοπλοϊκά σκάφη καθώς και ταχύπλοα. Από τα ταχύπλοα σκάφη Flaminia Class της δεκαετίας του ’60 μέχρι το Monaco Classic Week φέτος. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2009, το πρώτο ταχύπλοο σκάφος της Lancia παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Βενετία, μια πόλη όπου τα αυτοκίνητα και οι δρόμοι έχουν αντικατασταθεί από σκάφη και κανάλια - ή lance όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι. Η περίσταση που επιλέχθηκε γι’ αυτή την παρουσίαση ήταν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου η Lancia είναι κύριος χορηγός. Ενώ τα αυτοκίνητα της Lancia μετέφεραν διασημότητες από και προς το Palazzo del Cinema, το Lancia Powerboat μετέφερε δεκάδες άλλες διασημότητες από και προς τις αποβάθρες του ξενοδοχείου Excelsior. Το νέο σκάφος είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τεσσάρων ιταλικών εταιριών, η κάθε μια εκ των οποίων είναι πρωτοπόρος στον τομέα της. Η Sacs που κατασκευάζει φουσκωτά σκάφη, η FPT (Fiat Powertrain Technologies) που ανήκει στον όμιλο Fiat Group και κατασκευάζει κινητήρες ανάμεσα στους καλύτερους του είδους τους και συστήματα μετάδοσης, και η Martini, παραδοσιακός συνέταιρος της Lancia στον τομέα των αγώνων και του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Κομψότητα και ταμπεραμέντο
Η απόπειρα της Lancia να εισέλθει στο χώρο των σκαφών αναψυχής χρονολογείται από την έναρξη λειτουργίας της εταιρίας. Από το 1920, ο ιδρυτής της εταιρίας Vincenzo Lancia, χρησιμοποιούσε για πηγή έμπνευσης την πλευρική διάταξη των σκαφών για να σχεδιάσει το μονοκόμματο πλαίσιο της Lancia Lambda, ένα πρωτότυπο σχέδιο που άλλαξε το σχεδιασμό αυτοκινήτων για πάντα. Τις επόμενες δεκαετίες, η σχέση των φημισμένων αυτοκινήτων της Lancia με τα σκάφη έγινε ακόμη πιο ισχυρή, με αποκορύφωμα την κατασκευή μιας ειδικής σειράς ταχύπλοων σκαφών τη δεκαετία του ’60 (τα Flaminia Class Boats ήταν αγωνιστικά σκάφη που διέθεταν τον ίδιο V6 κινητήρα με τη Lancia Flaminia). Το 1980 η Lancia έγινε χορηγός των σκαφών κατηγορίας J24 και το 1987 των τελικών αγώνων του One Ton Cup στη Νάπολη. Αργότερα, η Lancia εκπροσώπησε την Ιταλική συμμετοχή στο America Cup με το σκάφος Azzurra. Επίσης, ήταν παρούσα και στο σκάφος Destriero, το σκάφος που κέρδισε τον αγώνα Blue Ribbon (αγώνας διάπλου του Ατλαντικού), με κυβερνήτη τον Cesare Fiorio, νικητή 6 παγκοσμίων πρωταθλημάτων και αγωνιστικό διευθυντή της ομάδας της Lancia. Επιπλέον, για λόγους επίδειξης ένα σκάφος offshore Κλάσης 2 είχε εξοπλιστεί με τον κινητήρα 8.32 της Ferrari που προοριζόταν για την ομώνυμη ειδική έκδοση της Lancia Thema. Πιο πρόσφατα, η Lancia έγινε συνέταιρος του Monaco Yacht Club και χορηγός του αγώνα ιστιοπλοΐας Viareggio-Montecarlo-Viareggio του 2008. Η Lancia ήταν επίσης χορηγός του Monaco Classic Week το 2007 όπως θα είναι και το 2009, στον εορτασμό του 100ού έτους της ναυαρχίδας του Yacht Club, του Tuiga. ¶ξιο μνείας είναι το γεγονός πως το τελευταίο μοντέλο της Lancia, η Delta, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για ένα διαγωνισμό που διοργάνωσε το περιοδικό Yacht Design, όπου πέντε από τα κορυφαία γραφεία σχεδιασμού σκαφών της Ιταλίας καλούνται να επανασχεδιάσουν το αυτοκίνητο προσδίδοντας «θαλάσσιες πινελιές». Τα σχέδια θα παρουσιαστούν στο Monaco Yacht Club στις 24 Σεπτεμβρίου 2009, στην έκθεση σκαφών του Μονακό. Κινηματογράφος, μόδα, design και θαλάσσια σπορ είναι οι τομείς που επέλεξε η Lancia για να ενισχύσει την παρουσία της και να απογειώσει την κομψότητα και γοητεία των αυτοκινήτων της. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας όλα τα παραπάνω συναντήθηκαν δίνοντας στη Lancia τη μοναδική ευκαιρία να ασχοληθεί και πάλι με τη θάλασσα, παρέα με τους αστέρες της 7ης τέχνης.
Διαχρονικοί συνεργάτες
Η Lancia συνέχισε την ιστορική της συνεργασία με τη Martini, ως χορηγός του Lancia Cafe στο ξενοδοχείο της Βενετίας Excelsior. Οι οπαδοί του μηχανοκίνητου αθλητισμού μπορούσαν εύκολα να αναγνωρίσουν τις διακριτικές κόκκινες, μπλε και γαλάζιες ρίγες της Martini Racing Team που ενισχύουν την κομψή ταυτότητα του Lancia Powerboat και συμβολίζουν την υπεροχή της Lancia και της Martini, πρώτα στους αγώνες ράλι (WRC) τη δεκαετία του ’80 και ύστερα σε αγώνες ταχύπλοων σκαφών offshore Κλάσης 1. Η συνεχιζόμενη συνεργασία της Lancia και της Martini επιβεβαιώνει την καλή σχέση του Ιταλικού στυλ με τον αθλητισμό και την κομψότητα. Η Martini, η Lancia και η Sacs προσφέρουν το κύρος και την κομψότητά τους σε αυτή τη μοναδική σύμπραξη, ενώ η Fiat Powertrain Technologies συνδράμει με τους καταπληκτικούς της κινητήρες.
Lancia Powerboat
Για τη θαλάσσια μετακίνησή σας, η Lancia έχει συγκεντρώσει όλη την αριστοκρατική κομψότητα ενός σπορ κουπέ αυτοκινήτου σε ένα σκάφος κατασκευασμένο από την Sacs. Η Sacs διαθέτει 20 χρόνια εμπειρία στην κατασκευή κάθε είδους φουσκωτού σκάφους και είναι παγκόσμιος ηγέτης σε πολυτελή σκάφη υψηλής τεχνολογίας. Το Lancia Powerboat αποτελεί την απόλυτη έκφραση αυτού του είδους σκαφών. Το σκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με τη βοήθεια εξελιγμένων εργαλείων και εξοπλισμού που έχει δημιουργήσει η Sacs ως ηγέτης και στον τεχνικό τομέα. Το Lancia Powerboat είναι σχεδιασμένο από τον Christian Grande, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο χαρισματικούς σημερινούς σχεδιαστές σκαφών και η ιδιοφυία του βρίσκεται πίσω από κάθε σχέδιο που ξεπερνάει τους περιορισμούς του σχεδιασμού σκαφών και φτάνει μέχρι και τον κόσμο της τέχνης. Κάθε σκάφος είναι μοναδικό, κατασκευάζεται με βιομηχανοποιημένη παραγωγή αλλά η τελική επεξεργασία γίνεται με όλη την φροντίδα και προσοχή ενός δεξιοτέχνη κατασκευαστή σκαφών. Το κύτος είναι κατασκευασμένο από φάιμπεργκλας με τη χρήση καλουπιών των οποίων το τελείωμα γίνεται από τόρνους με ρομποτικό σύστημα. Κάθε εξάρτημα συναρμολογείται και τοποθετείται με το χέρι έτσι ώστε το κάθε σκάφος να προσωποποιείται ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών. Με αυτόν τον τρόπο, η Sacs συνδυάζει βιομηχανικό επίπεδο παραγωγής με την αποκλειστικότητα μιας χειροποίητης κατασκευής. Το Lancia Powerboat θα παρουσιαστεί στο κοινό στην έκθεση σκαφών της Γενεύης.
Εμπειρία οδήγησης
Το Lancia Powerboat είναι η ιδανική επιλογή για ιδιοκτήτες με άποψη, που τους αρέσει η ταχύτητα και δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ποτέ το πηδάλιο γιατί αυτό θα σήμαινε απώλεια δύναμης. Χάρη στα 1.120 άλογα στις 3.000 σ.α.λ. η ταχύτητα αγγίζει τους 55 κόμβους (περίπου 102 χ.α.ώ. για τους «στεριανούς»). Ο κινητήρας N67-560 της Fiat Powertrain Technologies προσδίδει απίστευτη ροπή με καμπύλες ιδανικές για τη συγκεκριμένη χρήση, με μεγάλα αποθέματα ώσης σε χαμηλές ταχύτητες για αποτελεσματικότερο έλεγχο του σκάφους. Η οδήγηση του Lancia Powerboat είναι μια εμπειρία που πολλοί θα ήθελαν να ζήσουν, κατά τις υποσχέσεις των δημιουργών του. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δαμάσετε τη δύναμή του οδηγώντας το αργά όπως θα κάνατε σ’ ένα κομψό οικογενειακό αυτοκίνητο ή γρήγορα όπως θα ταίριαζε σ’ ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό σκάφος. Η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σας», μας λένε χαρακτηριστικά. Το προφίλ του κύτους έχει σχεδιαστεί προσεκτικά έτσι ώστε η οδήγηση να προσομοιάζει την οδήγηση μιας γνήσιας Lancia, με την επιπλέον ευχαρίστηση της οδήγησης χωρίς όρια που προσφέρει η θάλασσα. Εάν ο κυβερνήτης του σκάφους αναζητάει μια πιο αναζωογονητική εμπειρία, το μόνο που έχει να κάνει είναι να ρυθμίσει τη βύθιση της προπέλας στο νερό. Υπάρχουν 2 κουμπιά στους μοχλούς που ρυθμίζουν τις στροφές της μηχανής, αλλάζουν τη γωνία προώθησης και άρα, αλλάζουν τη γωνία βύθισης στο νερό, αυξάνοντας την ταχύτητα ή την σταθερότητα σε ταραγμένα νερά. Η γάστρα προέρχεται από ένα αγωνιστικό πρωτότυπο της Sacs και δεν χρειάζεται πτερύγιο άνωσης (flap), κάνοντας έτσι πιο εύκολη την οδήγηση. Ο κινητήρας ελέγχεται από ηλεκτρονικούς μοχλούς που ρυθμίζουν τις στροφές της μηχανής και δίνουν ώθηση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, ενώ ανταποκρίνονται άμεσα παρέχοντας απόλυτο έλεγχο στους ελιγμούς στα κύματα με ταχύτητα και ακρίβεια. Καταλήγοντας, βλέπουμε άλλη μία φορά το πάντρεμα με επιτυχία της αυτοκινητοβιομηχανίας με τη θάλασσα. Μία σχέση πολλών ετών των κατασκευαστών αυτοκινήτων με τα ταχύπλοα σκάφη, η οποία περνάει από το μοναδικό κοινό τους σημείο, τους κινητήρες. Οι Ιταλοί μάλιστα, έχουν τη δική τους παράδοση εδώ, καθώς η ταχύτητα είναι στο αίμα όλων των λαών με μεσογειακό ταμπεραμέντο. ¶λλο ένα μοναδικό σκάφος, που πολλοί θα θαυμάζουν, αλλά λίγοι να καταφέρουν να απολαύσουν.

Lancia Powerboat
Μήκος: 13,1 μέτρα
Πλάτος: 3,83 μέτρα
Βύθισμα: 0,8 μέτρα
Μικτό βάρος: 8,5 τόνοι
Κινητήρες: 2 x 560 hp, FPT N67-560
Κύλινδροι: 6 εν σειρά
Βαλβίδες: 4/κύλινδρο
Σύστημα ψεκασμού κινητήρων: Common rail
Βάρος κινητήρων: 650 κιλά
Σύστημα προώθησης: Jolly Drive Marine
Ρεζερβουάρ καυσίμου: 1.000 λίτρα
Ρεζερβουάρ νερού: 120 λίτρα
Επιβάτες: 11 άτομα
Κατηγορία CE: Β
Τελική ταχύτητα: 55 κόμβοι/ώρα
Ταχύτητα πλεύσης: 15-45 κόμβοι/ώρα
Κρεβάτια: 2
Κατασκευαστής: Sacs s.r.l. (www.sacsmarine.it) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
Ζ. & Γ. ΧΑΛΙΔΑΣ

Χρώματα Αυτοκινήτων, Σκαφών, Κτιρίων
Μυστρά 25, 165 61 Γλυφάδα Αττικής
Τηλ.: +302109631114, +302109623199, E-mail: halidaszg@gmail.com
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα