IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Ξανά φωτιά στον Υμηττό!
 
Το βράδυ της Τρίτης 29 Σεπτεμβρίου 2009 οι σειρήνες της Πυροσβεστικής ακούστηκαν και πάλι στους πρόποδες του Υμηττού, στην Άνω Γλυφάδα. Αιτία, μία ακόμη φωτιά, αυτή τη φορά ευτυχώς χωρίς ιδιαίτερες καταστρεπτικές συνέπειες για το πολύπαθο βουνό που το περασμένο καλοκαίρι βίωσε τη χειρότερη στιγμή του, αφού κάηκε σχεδόν όλο. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του Συλλόγου Προστασίας Ζώων & Περιβάλλοντος «Δικαίωμα Ζωής», όπου εθελοντές μέλη του εξακολουθούν να εποπτεύουν μέρα-νύχτα τον Υμηττό, τόσο με προσωπική τους παρέμβαση, με τα πυροσβεστικά μέσα που διαθέτουν όσο και με την άμεση επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος, που ενημερώθηκε έγκαιρα, η φωτιά που είχε ξεσπάσει σε παράπηγμα (παρανόμως κατασκευασμένο), τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, όπως φαίνεται και στις αποκλειστικές φωτογραφίες από την όλη επιχείρηση. Το παράξενο είναι ότι το ίδιο βράδυ υπήρξαν 4 φωτιές στο Δήμο Γλυφάδας, όπως μας αποκάλυψε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Δικαίωμα Ζωής», του οποίου τα πυροσβεστικά μέσα ενσωματώθηκαν με αυτά της Πυροσβεστικής για καλύτερο αποτέλεσμα, η μία εξ αυτών στον τελευταίο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Τεμπών, σχεδόν 2 ώρες μετά τη φωτιά στο βουνό(!)
 
 
Χειμώνα με φωτιές;
Οι κάτοικοι της περιοχής στην Άνω Γλυφάδα Αττικής είναι ανάστατοι και ταυτόχρονα έξαλλοι με κάθε σχετικό περιστατικό, καθώς οι πυρκαγιές του καλοκαιριού σχεδόν σε όλο το βουνό τους άφησαν εφιαλτικές αναμνήσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα ορισμένων πολιτών, υπάρχει ανησυχία για τυχόν πλημμύρες που θα κατεβάσουν από το βουνό χώματα και πέτρες, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια της κυκλοφορίας των οχημάτων στις γύρω περιοχές. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν να έχουν το φόβο μίας ακόμη φωτιάς στο «πονεμένο» βουνό, τη στιγμή μάλιστα που οδεύουμε προς τη χειμερινή περίοδο.
24ωρη βάρδια εθελοντών στο Πυροφυλάκειο
Η μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού στον Υμηττό θα μπορούσε να έχει λιγότερο καταστρεπτικές συνέπειες ή ακόμη και αποφευχθεί, αν το υπό κατασκευή τότε Πυροφυλάκειο ήταν έτοιμο κατασκευαστικά και διαθέσιμο για λειτουργία. Όμως καθυστέρησε οικτρά το έργο ο γραφειοκρατικός μηχανισμός του Δήμου Γλυφάδας και ορισμένοι άλλοι παράγοντες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση της κατασκευής του πολύ πιο μετά από τη μεγάλη καταστροφή. Και το παράδοξο είναι ότι και οι ίδιο οι κάτοικοι της γύρω περιοχής συνέβαλαν στην καθυστέρηση της κατασκευής του, καθώς δεν γνώριζαν τι ακριβώς κατασκευαζόταν σε δημοτικό χώρο και από ποιον.
 
 
Έτσι, κατήγγειλαν την κατασκευή όταν έπεσε η τσιμεντένια βάση, με αποτέλεσμα, η αστυνομική αρχή της περιοχής να συλλάβει τον Πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Ζώων & Περιβάλλοντος «Δικαίωμα Ζωής», κ. Στέλιο Θεοδοσόπουλο (κι ένα ακόμη μέλος του), για την «παράνομη» κατασκευή. Οδηγήθηκαν, όπως αναμενόταν στο αυτόφωρο και κατόπιν αφέθηκαν ελεύθεροι, μετά από υπηρεσιακό έγγραφο παρέμβασης του Δήμου Γλυφάδας, που αιτιολογούσε τη νομιμότητα της κατασκευής με σκοπό τη φύλαξη του βουνού για πάσης φύσεως φυσική ή μη περιβαλλοντική καταστροφή. Τα γεγονότα αυτά πιστοποιούν για άλλη μια φορά τον κακό συντονισμό σε θέματα εκτάκτου ανάγκης στην τοπική αυτοδιοίκηση.
 
 
Απόδοση ευθυνών για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
Τραγικές παραλείψεις, ανύπαρκτο συντονισμό και σοβαρές ελλείψεις σε πρόσωπα και μέσα διαπιστώνει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής, στο πόρισμά του για τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την Βορειοανατολική Αττική. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» στο πόρισμα επισημαίνεται ότι η μετάβαση των πυροσβεστικών οχημάτων καθυστέρησαν καθώς αυτά δεν διαθέτουν GPS(!) Το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής δεν είχε άμεση εποπτεία των επιχειρήσεων, αφού δεν διαθέτει δορυφορικά συστήματα παρακολούθησης της φωτιάς και οι πληροφορίες του διαβιβάζονται μέσω ασυρμάτου και κινητών τηλεφώνων. Τα ανώτερα στελέχη παρέκαμπταν τους ιεραρχικά ανωτέρους τους, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος ενώ ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος δεν είχε εικόνα για τη φωτιά 12 ώρες μετά την εκδήλωσή της.
Τέλος, ο κ. Ρακιντζής διαπιστώνει τεράστια έλλειψη πυροσβεστών και επισημαίνει ότι οι επιχειρούντες υφίστανται υπέρμετρη καταπόνηση, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων, παρά τη μεγάλη αυταπάρνησή τους. Το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα ο οποίος συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό των υπευθύνων. Περιμένουμε, να δούμε επιτέλους πού θα αποδοθούν ευθύνες και πόσο μεγάλες θα είναι οι αντίστοιχες κυρώσεις, όταν την ίδια στιγμή ανακηρύχθηκε αναδασωτέα η περιοχή Αιξωνή του Δήμου Γλυφάδας. Περιμένουμε επίσης να αποφασισθεί το ίδιο για κάθε περιοχή γύρω από τον καμένο Υμηττό.
 
Δημήτρης Σπυράκης 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Honda
Κ. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
9ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών, 455 00 Ιωάννινα
Τηλ.: +302651085204, +302651085205, Fax: +302651090098

 

 
Χρήσιμα