Σπυρακης Δημητριος

Ο Δημήτρης Σπυράκης είναι πολίτης Γλυφάδας από την 1η ημέρα της ζωής του. Γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου 1970. Από τον Οκτώβριο του 1987 ξεκίνησε την δημοσιογραφική του καριέρα στο χώρο του αυτοκινήτου, κάνοντας αρχικά άρθρα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, για λογαριασμό του περιοδικού ΙΧ αυτοκίνητο motor show, του παλαιότερου περιοδικού αυτοκινήτου της Ελλάδας. (Έτος ιδρύσεως: 1949). Τον Ιούλιο του 1991 ανέλαβε την ευθύνη της έκδοσης του περιοδικού, καθώς ο προηγούμενος εκδότης (Γιώργος Σπυράκης), αποχώρησε από την τότε υφιστάμενη εκδοτική εταιρία λόγω συνταξιοδότησης. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε και την αρθρογραφία του για τα νέα μοντέλα της αγοράς, αρχίζοντας παράλληλα και τις δοκιμές αυτοκινήτων, μετά από 3 χρόνια θητείας ως συντάκτης αυτοκινήτου δίπλα στους τότε δημοσιογράφους του χώρου και συνεργάτες του περιοδικού. Από τότε μέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του πάνω από 2.000 δοκιμές αυτοκινήτων.

Στις αρχές του 1992, άρχισε να συμμετέχει και σε πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες δημοσιογραφικές παρουσιάσεις των νέων μοντέλων των κατασκευαστών αυτοκινήτων. Συμμετείχε επίσης δυναμικά στη επιτροπή των δημοσιογράφων για την ανάδειξη του Αυτοκινήτου της Χρονιάς για την Ελλάδα, αλλά μόλις για δύο χρονιές, καθώς οι διαφωνίες του με τον τρόπο διαχείρισης και λειτουργίας του εν λόγω θεσμού, τον οδήγησαν σε παραίτηση.

Από το 1994 ξεκίνησε τις αποστολές στα σημαντικότερα διεθνή σαλόνια αυτοκινήτου. Είναι από τους ελάχιστους δημοσιογράφους παγκοσμίως στο χώρο του αυτοκινήτου με τις περισσότερες συνεχόμενες συμμετοχές στη σημαντικότερη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου του κόσμου, το σαλόνι της Γενεύης.

 

Ως συνδικαλιζόμενος δημοσιογράφος, διετέλεσε τακτικό και αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΙΠΤ (Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου), της 2ης παλαιότερης δημοσιογραφικής ένωσης στην Ελλάδα, μετά την ΕΣΗΕΑ (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων της Αθήνας). Είναι μέλος της Ένωσης από τις αρχές του 1992 και οι προτάσεις του στην ΕΔΙΠΤ, συνέβαλαν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της Ένωσης. Το 1991, ήταν από τους νεότερους σε ηλικία εκδότες του περιοδικού Τύπου (μόλις 21 ετών) κι από τους νεότερους σε ηλικία εκδότες περιοδικού αυτοκινήτου στην Ευρώπη!

Η δημοσιογραφική του δράση δεν περιορίστηκε μόνον στο περιοδικό ΙΧ αυτοκίνητο motor show. Έγραψε πολλά άρθρα αυτοκινήτου για εφημερίδες (κατά βάση αθλητικές), ενώ πέρασε για αρκετά χρόνια πίσω από τα ραδιοφωνικά μικρόφωνα και τις τηλεοπτικές κάμερες. Μαζί με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μπαλή, ξεκίνησαν την εκπομπή αυτοκινήτου στον ΣΠΟΡ FM «Δρόμοι Αντοχής», τον Σεπτέμβριο του 1997.

Το 1999, κατόπιν πρόσκλησης της αείμνηστης στιχουργού Ιφιγένειας Γιαννοπούλου, που είχε αναλάβει την διεύθυνση του νεοσυσταθέντος τότε ραδιοσταθμού Γαλαξίας 89,7 FM, ανέλαβε την εκπομπή «Οδηγώντας», ενώ την επόμενη χρονιά (2000), δέχθηκε πρόσκληση του Γιώργου Χελάκη (συνιδιοκτήτη του ΣΠΟΡ FM) και δημιούργησε την εκπομπή του ραδιοσταθμού για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, «Γκάζι Πάτωμα», η οποία έτρεξε για 5 χρόνια, μέχρι και το 2004. Το 2006, επίσης στον ΣΠΟΡ FM, έκανε την εκπομπή «Ασφαλής Οδός», αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην οδική ασφάλεια, θέλοντας να συμβάλει δυναμικά στην γενικότερη προσπάθεια της Ελλάδας, για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Η τηλεοπτική του δημοσιογραφική παρουσία, ξεκίνησε από την εκπομπή «Autocity» του τηλεοπτικού σταθμού «Telecity», μία συμπαραγωγή με τους συναδέλφους του, Άρη Γαλανόπουλο και Δημήτρη Μπαλή, ενώ αρκετά χρόνια αργότερα, συνεργάστηκε και με την εκπομπή «Μαζί στο Τιμόνι», της ΕΡΤ1.

Αξιοποιώντας την πολυετή του εμπειρία στον χώρο της αυτοκίνησης με την δημοσιογραφική του ιδιότητα, ακολούθησε την εξέλιξη στο χώρο της ενημέρωσης, που περνάει μέσα από το διαδίκτυο και στις 26 Μαρτίου του 2008, ξεκίνησε και την ιστοσελίδα του περιοδικού, «ixauto.gr», η οποία εξελίχθηκε πλέον σε portal της αυτοκίνησης, της αεροπλοΐας και της ναυσιπλοΐας.

Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε δυναμικά στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, στο κομμάτι της διαχείρισης του ψηφιακού περιβάλλοντος για την ανάπτυξή τους. Τα προσωπικά του άρθρα στο ixauto.gr θα γίνονται με την ιδιότητα του ανεξάρτητου αναλυτή της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ψηφιακής οικονομίας, παρουσιάζοντας έρευνες και μελέτες για την εφαρμογή και χρήση διαφόρων τεχνολογιών στον χώρο της αυτοκίνησης και των πάσης φύσεως μεταφορών.