IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Απεγκλωβισμός αγωνιστικών πληρωμάτων
 
Ένας αγώνας του μηχανοκίνητου αθλητισμού στέφεται με επιτυχία όταν διοργανώνεται με απόλυτη ασφάλεια. Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής (ΕΟΔ), εκπαιδεύτηκε με σκοπό να είναι «ετοιμοπόλεμη» σε τέτοιες περιπτώσεις.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Η πλήρης κατάρτιση των μελών κάθε οργανωμένου φορέα διάσωσης είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να προβεί σωτήρια σε περίπτωση ανάγκης. Και με δεδομένο το γεγονός αυτό, η ΕΟΔ Αττικής, δείχνοντας ευαισθησία και συνάμα υπευθυνότητα, έκανε το Σάββατο 28 Μαΐου (2011) πρακτική εξάσκηση στον απεγκλωβισμό πληρωμάτων αγωνιστικών αυτοκινήτων, σε περίπτωση ανάγκης μετά από ατύχημα.
 
 
Ενεργό δράση στο ράλι Ακρόπολις
Τα μέλη της ΕΟΔ Αττικής, συμμετέχουν ενεργά στις ομάδες εκτάκτου ανάγκης που θα βρίσκονται σε ετοιμότητα κατά τη διάρκεια του φετινού ράλι Ακρόπολις. Για το λόγο αυτό, μέλη της Ομάδας παρακολούθησαν την εκπαίδευση της FIA που έγινε στη Δημοκρατία της Τσεχίας. Πέραν όμως της θεωρίας, η εκπαίδευση και η προσομοίωση ενός ατυχήματος, δείχνει τον βαθμό ετοιμότητας των ανθρώπων της ομάδας διάσωσης. Λόγω της σπουδαιότητας του κάθε αγώνα των μεγάλων παγκόσμιων πρωταθλημάτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού, συμβιβασμοί σε θέματα ασφάλειας πληρωμάτων και θεατών δεν γίνονται. Κάθε μέλος των ομάδων διάσωσης και εκτάκτου ανάγκης των αγώνων ράλι που περιλαμβάνονται στο καλεντάρι του παγκοσμίου πρωταθλήματος, έχει στο ενεργητικό του αρκετές ώρες εκπαίδευσης στην ειδικότητά του, θεωρητικά και πρακτικά. Παρ’ όλα αυτά, η εκπαίδευση δεν σταματά για κανένα μέλος, ανεξάρτητα από την εμπειρία και γνώση που διαθέτει.
 
 
Πρόβα τζενεράλε
Περίπου 20 μέλη της ΕΟΔ Αττικής, βρέθηκαν το Σάββατο 28 Μαΐου (2011) στις εγκαταστάσεις της Gikas Motorsport, όπου, χρησιμοποιώντας το αγωνιστικό της αυτοκίνητο, έκαναν την τελική τους «πρόβα» στην περίπτωση ανάγκης απεγκλωβισμού πληρώματος αγωνιστικού αυτοκινήτου. Εκεί, ο πολύπειρος γιατρός κ. Νίκος Παππάς, ένας εκ των γιατρών του ράλι Ακρόπολις που συνήθως βρίσκεται πλήρωμα στο ελικόπτερο εκτάκτου ανάγκης του αγώνα, έδειξε στους εκπαιδευόμενους και στην πράξη, όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να τελεσθεί με απόλυτη ασφάλεια ο πιθανός απεγκλωβισμός.
 
 
Τα βασικά συστατικά μιας ασφαλούς διάσωσης
Εμείς, βρεθήκαμε εκεί μαζί με τα μέλη της ΕΟΔ Αττικής και καταγράψαμε καρέ-καρέ την εκπαίδευση. Αυτό που κρατήσαμε ως βασικό μέλημα σε μία ενδεχόμενη διάσωση, είναι το ασφαλές πεδίο. Αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μία απόλυτα ασφαλή δράση των μελών διάσωσης, απλά, δεν γίνεται επέμβαση, μέχρι να πιστοποιηθεί το ασφαλές πεδίο. Συνήθως, γι’ αυτό φροντίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, που διαθέτει πληρέστερο εξοπλισμό και αναλόγως εκπαιδευμένο προσωπικό. Όταν το πεδίο δράσης είναι ασφαλές, γίνεται μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης του πληρώματος, κι ανάλογα των αναγκών, ακολουθεί ο απεγκλωβισμός των θυμάτων. Η διαδικασία είναι εύκολη και απλή, από τη στιγμή που θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα ένα προς ένα.
 
 
Πρώτα απ’ όλα, γίνεται διακοπή του ηλεκτρικού κυκλώματος του αυτοκινήτου, κι αν είναι απαραίτητο, ενεργοποίηση του συστήματος πυρόσβεσης. Κατόπιν, προσεγγίζεται το θύμα, απασφαλίζεται από τις ζώνες και με προσεκτικές κινήσεις, αφαιρείται το HANS, λύνεται το κράνος και τοποθετείται το κολάρο. Με συγκεκριμένες κινήσεις, η ομάδα διάσωσης τραβάει το θύμα έξω και το τοποθετεί με προσοχή στο φορείο. Κατόπιν, ακολουθεί η μεταφορά του στο μέσο με το οποίο θα μεταβεί στη μονάδα άμεσης βοήθειας ή σε νοσοκομειακή μονάδα. Ο απεγκλωβισμός πληρώματος αγωνιστικού αυτοκινήτου επαναλήφθηκε αρκετές φορές απ’ όλους, ενώ έγινε το ίδιο και με χρήση του εξοπλισμού που διασφαλίζει πλήρη ακινητοποίηση αυχένα και σώματος.
 
 
Το προφίλ και η ιστορία της ΕΟΔ
Η ΕΟΔ είναι μία Ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση αποτελούμενη από ευαισθητοποιημένους εθελοντές πολίτες, που προσφέρουν τις γνώσεις τους, τις εμπειρίες και τις δυνάμεις τους, για να βοηθήσουν όσους χρειάζονται οργανωμένη και εξειδικευμένη υποστήριξη σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, μαζικών καταστροφών ή άλλων ειδικών καταστάσεων. Η παροχή βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μαζικών καταστροφών βρίσκεται στην ατζέντα της Ομάδας, καθώς και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από ακραία καιρικά φαινόμενα.
 
 
Επίσης, στις δραστηριότητές τους εντάσσεται η έρευνα και η διάσωση σε ορεινό πεδίο ή/και υγρό στοιχείο, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι ενέργειές της εντάσσονται στους άξονες πρόληψης, αντιμετώπισης και Αποκατάστασης. Η EOΔ Αττικής αριθμεί περισσότερα από 250 ειδικευμένα μέλη, άντρες/γυναίκες, 18 ετών και άνω, άρτια εκπαιδευμένα, που προσφέρουν τη βοήθειά τους όποτε παραστεί ανάγκη στο κοινωνικό σύνολο και όποτε ζητηθεί από την Πολιτεία. Mέλος στην EOΔ μπορεί να γίνει καθένας εφόσον το επιθυμεί, με ή χωρίς εμπειρία στα αντικείμενα με τα οποία ασχολείται το σωματείο, αλλά με διάθεση για ανάπτυξη γνώσεων, ικανοτήτων και εμπειριών από τη μια πλευρά και δέσμευση για εθελοντική εργασία και προσφορά στο κοινωνικό σύνολο από την άλλη. Όσοι επιθυμείτε να έρθετε σε επαφή με την ΕΟΔ Αττικής ή θέλετε να γίνετε μέλη, επισκεφτείτε τα γραφεία της Ομάδας (Αγοναρίδου 10-12, Νέος Κόσμος) και ώρα 8:00-10:00 μμ. κάθε Τετάρτη, ή την ιστοσελίδα www.eodathens.gr.
Η ιστορία της Ομάδας ξεκινάει ανεπίσημα στα μέσα της δεκαετίας του ’70 από μια παρέα ορειβατών της βόρειας Ελλάδας. Τα σοβαρά ορειβατικά ατυχήματα καθιστούν την δημιουργία μιας οργανωμένης ομάδας που να μπορεί να προσφέρει ουσιαστική και εξειδικευμένη βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης στο ορεινό πεδίο. Με την πάροδο του χρόνου, στελεχώνεται από έμπειρους ορειβάτες, γιατρούς, εκπαιδευτές και άτομα με μεγάλη εμπειρία σε διάφορα πεδία. Κι ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες οργανωμένες επιχειρήσεις κι εκπαιδεύσεις, το 1994 η ομάδα συστήνεται και επίσημα, δημιουργώντας πυρήνες σε αρκετούς νομούς της χώρας.
 
 
Η συμμετοχή στις επιχειρήσεις διάσωσης μετά τους καταστροφικούς σεισμούς της Αθήνας (1999), κάνει εμφανή την ανάγκη επισημοποίησης της ομάδας και στην Αττική. Σύντομα ιδρύεται το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής». Από τότε η ομάδα συνεχώς αναπτύσσεται. Οι δραστηριότητές της έχουν επεκταθεί πέρα από το χερσαίο τομέα, στις μεγάλες σε έκταση φυσικές καταστροφές και στο υγρό στοιχείο. Μέλος του δικτύου Eθελοντικών Oργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συνεργάζεται και ενεργεί βοηθητικά προς τους επίσημους κρατικούς φορείς Έρευνας και Διάσωσης.
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 30/05/2011, 02:15 πμ.)
 
 
 
 
 
 
 
  
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Dacia
ΔΕΛΤΑ ΚΑΡ ΑΕ

Έκθεση: Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 33, 264 42 Πάτρα
Συνεργείο - Ανταλλακτικά - Φανοποιείο/Βαφείο - Αξεσουάρ
Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών 47, 264 42 Πάτρα
Τηλ.: +302610420373, Fax: +302610423772
 
Χρήσιμα