IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Αύξηση φόρου εισαγόμενων αυτοκινήτων στη Βραζιλία
 
Τον Μάρτιο του 2012 η Βραζιλία θα αυξήσει το φόρο που επιβάλλει στα εισαγόμενα αυτοκίνητα διευκολύνοντας έτσι τις αυτοκινητοβιομηχανίες που επενδύουν στη δημιουργία τοπικών εργοστασίων συναρμολόγησης, δήλωσε ο επικεφαλής βιομηχανικής κατασκευής της κυβέρνησης της χώρας. Η προσαύξηση κατά 30% αποφασίστηκε τον περασμένο μήνα (Ιανουάριος 2012), εν μέσω διαμαρτυριών από τις Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, για να ανακόψει ένα κύμα εισαγόμενων αυτοκινήτων που πωλούνται στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Παρόλο που οι λεπτομέρειες για τον τρόπο επαναφοράς αυτού του φόρου που θα εφαρμοστεί δεν έχουν οριστικοποιηθεί, εταιρίες που μπορεί να επωφεληθούν απ’ αυτό το μέτρο είναι η Anhui Jianghuai Automobile Group από την Κίνα και η BMW, οι οποίες έχουν ανακοινώσει σχέδια να επενδύσουν στη Βραζιλία.
«Ο φόρος που είχε χρησιμοποιηθεί ως επιβράδυνση εκτάκτου ανάγκης των εισαγωγών, τώρα θα μειωθεί. Είναι ένα κίνητρο για την επιτάχυνση των επενδύσεων», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Μπραζίλια την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου (2012) ο επικεφαλής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ανάπτυξης της Βραζιλίας, κ. Mauro Borges Lemos. Το μέτρο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των κατασκευαστών της Βραζιλίας, οι οποίοι έχουν χάσει μερίδιο σε μια ισχυρή καταναλωτική αγορά, 35% από το τέλος του 2008, λόγω του μειωμένου κόστους των εισαγωγών, κυρίως από την Κίνα. Οι εισαγωγές αυτοκινήτων αυξήθηκαν 30% το 2011.
Αργότερα, μέσα στο 2012, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα σχέδια για τη μείωση του λεγόμενου φόρου IPI για τα επόμενα 4 χρόνια, αρχής γενομένης το 2013, δίνοντας μεγαλύτερα κίνητρα για οχήματα που πληρούν την αύξηση της αποδοτικότητας των καυσίμων και τα πρότυπα ασφαλείας κι έχουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανταλλακτικών που κατασκευάστηκαν εντός χώρας. «Η τεχνολογία μας είναι κάτω από τα παγκόσμια πρότυπα. Αυτό που θέλουμε είναι εκσυγχρονισμός», δήλωσε ο κ. Lemos. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων σχεδιάζουν να επενδύσουν περίπου 30 δις ριάλια (12,3 δις ευρώ) μέσα στα επόμενα 3-5 έτη, δήλωσε ο κ. Lemos, ο κύριος σύμβουλος βιομηχανικής πολιτικής του υπουργού εμπορίου, κ. Fernando Pimentel.
Ως η 5η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, η Βραζιλία αποτελεί βασικό στόχο για τις Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες που επιθυμούν να επεκταθούν στο εξωτερικό. Η JAC Motors σχεδιάζει να δαπανήσει 600.000.000 δολάρια για την κατασκευή ενός εργοστασίου 600 στη βορειοανατολική επαρχία της Bahia το 2012, ως μέρος ενός σχεδίου να διπλασιάσει τις ετήσιες πωλήσεις στη Βραζιλία από το 2015. Ο κ. Henning Dornbusch, εκπρόσωπος της BMW στη Βραζιλία, δήλωσε τον περασμένο μήνα (Ιανουάριος 2012) ότι η φίρμα μπορεί να χτίσει εδώ ένα εργοστάσιο, αν η κυβέρνηση διευκολύνει την επιβολή της αύξησης του φόρου. Η εταιρία έβαλε σε αναμονή τα σχέδια επέκτασής της το 2011 μετά την ανακοίνωση της αύξησης της φορολογίας.
Η απόφαση της προέδρου της χώρας, κας. Dilma Rousseff, να προστατευθούν οι τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες, εξέπληξε τους εμπορικούς εταίρους της χώρας. Η Κινεζική Chery Automobile αμφισβήτησε το μέτρο στο δικαστήριο, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κατήγγειλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου στη Γενεύη, ότι το μέτρο ήταν προστατευτικό. «Η κα. Rousseff υποστηρίζει τις φορολογικές ελαφρύνσεις αν και δεν έχει υπογράψει ακόμη τις τελικές λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστούν», είπε ο κ. Lemos.
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 19/02/2012, 03:17 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Ford
ΑΦΟΙ ΠΑΝΙΤΣΑ & ΣΙΑ ΟΕ

Συνεργείο & Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων (Εμπορία Αυτοκινήτων)
Αρέθα 36, 264 42 Πάτρα
Τηλ.: +302610422674, Fax: +302610422149, E-mail: Panitsas2002@yahoo.gr
 
Χρήσιμα