IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Να γιατί οι ασφαλιστικές εταιρίες χρεώνουν την πράσινη κάρτα
 
Παλαιότερα, η έκδοση πράσινης κάρτας από τον ασφαλιστικό μας φορέα για να ταξιδέψουμε οδικώς στο εξωτερικό δεν χρεωνόταν, ιδιαίτερα αν επρόκειτο για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον τελευταίο καιρό όμως, όλο και περισσότεροι μας διαμαρτύρονται ότι οι ασφαλιστικές τους εταιρίες τους ζητούν επιπλέον χρήματα για την έκδοση της πράσινης κάρτας. Γιατί άραγε; Τελικά η αιτία είναι το υψηλό κόστος που χρεώνονται από ένα σοβαρό ατύχημα που θα λάβει χώρα στο εξωτερικό. Μάλιστα, σχετική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας αναφέρονται σε δημοσίευμα του www.nextdeal.gr, αναφέρει ότι γίνονται υπερβολές στον τρόπο διαχείρισης ενός ατυχήματος, πολύ περισσότερο όταν υπάρχει ανάγκη μεταφοράς τραυματιών σε κέντρα πρώτης βοήθειας ή νοσοκομεία.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι περισσότερες επεκτάσεις ασφάλισης οχημάτων στο εξωτερικό (πράσινες κάρτες) που εμφανίζουν ζημίες εκδίδονται για την γειτονική Αλβανία και αφορούν κατά πλειοψηφία μετακινήσεις Αλβανών μεταναστών, αλλά και Ελλήνων επιχειρηματιών που επεκτείνουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες εκεί και εκ των πραγμάτων, πρέπει να ταξιδεύουν συχνά στη χώρα αυτή. Το ποσοστό μάλιστα πλησιάζει στο 30%, δηλαδή 1/3. Η αμέσως επόμενη χώρα προορισμού με υψηλό δείκτη δηλώσεως ζημιών είναι η Γερμανία με 15% και μετά η Ιταλία με 13% αλλά με τάση αύξησης του ποσοστού της. Στο 12% βρίσκεται η Βουλγαρία και στο 11% η Ρουμανία, ενώ πολύ πιο κάτω είναι οι Τουρκία και Κύπρος με 5% έκαστη.
Το κακό οδικό δίκτυο ορισμένων χωρών μπορεί να αποτελεί αρνητικό παράγοντα εδώ, όμως κάποια στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι πρόκειται για εκμετάλλευση της κατάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εδώ η Αλβανία, όπου κατ’ αναλογία αριθμού ζημιών, εμφανίζεται τετραπλάσιο ύψος απαιτήσεων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες, στοιχείο που προβληματίσει έντονα τις ασφαλιστικές εταιρίες, που καλούνται να πληρώσουν το τελικό κόστος. Ως μοναδικό τρόπο αντίδρασης και αντιμετώπισης του παθητικού τους, αρκετές ασφαλιστικές εταιρίες, αν όχι όλες, ανάλογα με τη χώρα προορισμού του πελάτη τους, απαιτούν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονται κοντά στα 30 ευρώ για κάθε φορά έκδοσης πράσινης κάρτας.
Εμείς, ζητήσαμε από μεγάλο ασφαλιστικό γραφείο πράσινη κάρτα για Τουρκία και Κύπρο, όπου δεν χρεωθήκαμε για την έκδοσή της, καθώς το ποσοστό ζημιών στις χώρες αυτές, όπως προαναφέρουμε είναι μόλις στο 5%. Το «κόκκινο πανί» για τις ασφαλιστικές εταιρίες, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι όλες οι χώρες με διψήφιο ποσοστό ζημιών ή πολύ υψηλό κόστος απαιτήσεων, δυσανάλογο του ποσοστού ζημιών που στατιστικά εμφανίζουν. Τα αποτελέσματα αυτά ίσως οδηγήσουν μακροπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εταιρίες, σε νέες αυξήσεις των ασφαλίστρων με «δώρο» την πράσινη κάρτα, ασχέτως αν ο κάτοχος κάνει χρήση αυτής ή όχι.
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 22/02/2012, 01:20 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Toyota
ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Συνεργείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Σολωμού 6 (Μπουρνάζι), 121 33 Περιστέρι Αττικής
Τηλ.: +302105769253, Fax: +302105769999
E-mail: alexandris.xr@hotmail.com, Website: www.toyotaalexandris.gr
Δείτε μας στο παγκόσμιο χρυσό οδηγό AiYellow.
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα