IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Αγωγή 3 δις δολαρίων της Spyker εναντίον της GM για τη Saab


Η Ολλανδική εταιρία Spyker είπε ότι μηνύει τη General Motors Co. για 3 δις δολάρια για λογαριασμό της θυγατρικής της Saab, κατηγορώντας την αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, ότι οδήγησε εσκεμμένα τη Saab στη χρεοκοπία, παρεμβαίνοντας σε μια προγραμματισμένη συμφωνία με Κινεζική επενδύτρια εταιρία. Η Saab Automobile χρεοκόπησε τον Δεκέμβριο του 2011, λιγότερο από 2 χρόνια μετά αφότου η GM την πούλησε στην εταιρία κατασκευής supercar, την Spyker. Η πτώχευση ακολουθείται από αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες για την προσέλκυση Κινεζικών επενδύσεων ή άλλων.
 
«Αυτή η δίκη επιδιώκει την αποκατάσταση των παράνομων ενεργειών της GM για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός με την Automobile Saab στην Κινεζική αγορά», δήλωσε η Spyker σε σημερινή της δήλωση, παραπέμποντας σε μια καταγγελία που υποβλήθηκε σε Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ. Η δήλωση πρόσθεσε: «Δράσεις της GM είχαν τον άμεσο και επιδιωκόμενο σκοπό της οδήγησης της Saab Automobile σε πτώχευση, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της GM σε μια συναλλαγή μεταξύ της Saab Automobile, της Spyker και της Κινεζικής επενδύτριας Youngman που θα επέτρεπε στη Saab Automobile την αναδιάρθρωση και να παραμείνει μία δρώσα οικονομική μονάδα».
 
Εκπρόσωπος της GM, ο κ. James Cain, είπε στο Reuters: «Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε. Δεν έχουμε κανένα σχόλιο μέχρι να δούμε τη δίκη». Η GM είχε στο παρελθόν μπλοκάρει συμφωνίες πώλησης της Saab σε Κινέζους αγοραστές, το οποίο αναλυτές αποδίδουν στο ότι επιθυμούσε να προστατεύσει την συνεργασία της με την Κινεζική κρατική SAIC Motor Corp. Ltd. (Shanghai Automotive). Η Saab κηρύχθηκε σε πτώχευση με χρέη περίπου 13 δις Σουηδικές κορώνες (1,56 δις ευρώ), εκ των οποίων 2,2 δις ευρώ οφείλονται στη Σουηδική Υπηρεσία Δημοσίου Χρέους. Ακολούθως παραθέτουμε αυτούσιο το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Spyker σχετικά με την κίνησή της νομικά εναντίον της GM.
 
Zeewolde, Ολλανδία, 6 Αυγούστου 2012
Η Spyker NV (Spyker) ανακοίνωσε ότι έχει υποβάλει καταγγελία εναντίον της General Motors Company (GM) στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Ανατολικής Περιφερείας του Michigan σήμερα στις 8.00 πμ. EST. Η Spyker κατέθεσε την καταγγελία στο δικό της λογαριασμό και για λογαριασμό της 100% θυγατρική της Saab Automobile AB, η οποία κηρύχθηκε σε πτώχευση στις 19 Δεκεμβρίου 2011.
 
Αυτή η αγωγή διεκδικεί αποζημίωση για τις παράνομες ενέργειες της GM για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός με την Automobile Saab στην Κινεζική αγορά. Οι ενέργειες της GM είχαν τον άμεσο και επιδιωκόμενο σκοπό, της οδήγησης της Saab Automobile σε πτώχευση, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης της GM σε μια συναλλαγή μεταξύ της Saab Automobile, της Spyker και της Κινεζικής επενδύτριας Youngman, που θα επέτρεπε στην Saab Automobile την αναδιάρθρωση, παραμένοντας μία δρώσα οικονομική μονάδα. Η χρηματική αξία της απαίτησης ανέρχεται σε 3 δις δολάρια ΗΠΑ.
 
Δεδομένου ότι η Saab Automobile είναι σε κατάσταση πτώχευσης και ως εκ τούτου ανίκανη να συμβάλει στα έξοδα της δίκης, η Spyker και η Saab Automobile έχουν συνάψει συμφωνία με την οποία η Spyker θα αναλάβει το κόστος αυτών των διαφορών σε αντάλλαγμα για ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της απονομής της Saab Automobile, όταν η διαδικασία είναι επιτυχής. Η Spyker εξασφάλισε την οικονομική υποστήριξη που απαιτείται για να δείτε τη δίκη μέχρι το τέλος από έναν τρίτο επενδυτή.
 
Ο κ. Victor R. Muller, διευθύνων σύμβουλος της Spyker δήλωσε: «Από τότε που ήμασταν αναγκασμένοι να καταθέσουμε αίτηση πτώχευσης της Saab Automobile, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, έχουμε εργαστεί ακατάπαυστα για την προετοιμασία αυτής της αγωγής η οποία επιδιώκει να αντισταθμίσει τη Spyker και τη Saab για τις μαζικές ζημιές που έχουμε υποστεί ως αποτέλεσμα των παράνομων ενεργειών της GM. Το οφείλουμε στους μετόχους μας και τους εαυτούς μας ότι η δικαιοσύνη γίνεται και θα συνεχίσει αυτή την αγωγή με το ίδιο σθένος και την επιμονή που είχαμε όταν εργάστηκε ακούραστα για να σώσει τη Saab Automobile, μέχρι της GM καταστράφηκε αυτές τις προσπάθειες και συνειδητά οδήγησε τη Saab Automobile σε πτώχευση».
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 07/08/2012, 02:19 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΕΥΒΟΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ

Συνεργείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ Audi-VW-Seat-Skoda
Σκύρου 21, 341 00 Χαλκίδα
Τηλ.: +302221079696, Τηλ. & Fax: +302221077304
E-mail: skodars@otenet.gr, Website: www.skoda-gianoutsos.gr

 
Χρήσιμα