IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Στην Ισπανία η παραγωγή του μικρομεσαίου συμπαγούς της Nissan


Η Nissan ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει ένα συμπαγές αυτοκίνητο στο εργοστάσιό της στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, παρά τις ελπίδες των Γαλλικών συνδικάτων ότι το μοντέλο θα πρέπει να γίνει σε ένα από τα εργοστάσια της συμμαχικής Renault στη Γαλλία. Η Nissan θα επενδύσει 130.000.000 ευρώ στο εργοστάσιό της στη Βαρκελώνη για τη δημιουργία παραγωγικής ικανότητας που θα υποστηρίξει 80.000 μονάδες του αυτοκινήτου ετησίως, με την παραγωγή από το 2014, ανέφερε η εταιρία σε δήλωσή της τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου (2013). Η επένδυση θα δημιουργήσει 1.000 άμεσες θέσεις εργασίας και άλλες 3.000 έμμεσες. Το αυτοκίνητο θα ανταγωνιστεί μοντέλα όπως τα VW Golf και Ford Focus και θα σηματοδοτεί την επιστροφή της αυτοκινητοβιομηχανίας στη μικρομεσαία κατηγορία στην Ευρώπη, όπου η εταιρία έχει εγκαταλείψει από τότε που σταμάτησε την πώληση του Almera (2006).
 
Θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο που θα παράγεται στο εργοστάσιο της Βαρκελώνης, που τώρα παράγει τα Pathfinder (SUV), Navara (pick-up) και NV200 (LCV). Η Nissan ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει επίσης 14.000.000 ευρώ στη Βαρκελώνη για τη δημιουργία επιπλέον ετήσιας παραγωγικής ικανότητας 24.000 μονάδων και 6.000.000 ευρώ για την παραγωγή συστημάτων μετάδοσης για το ηλεκτρικό Leaf και το ηλεκτρικό βαν eNV200. Η επιστροφή της Nissan στη μικρομεσαία κατηγορία στην Ευρώπη θα βοηθήσει την εταιρία να πετύχει το στόχο της, υποσκελίζοντας την Toyota ως την Νο1 Ασιατική μάρκα σε πωλήσεις στην περιοχή. Το συμπαγές μοντέλο θα φέρει περισσότερους εταιρικούς πελάτες στη μάρκα. Το συμπαγές μοντέλο της αυτοκινητοβιομηχανίας αυτή τη στιγμή, το Qashqai, είναι ένα πετυχημένο μοντέλο στους ιδιώτες αγοραστές.
 
Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει κυκλοφορήσει καμία πληροφορία σχετικά με το νέο συμπαγές μοντέλο, αλλά στελέχη της εταιρίας λένε ότι δεν θα ονομάζεται Almera. Η Nissan είχε προγραμματίσει αρχικά την κατασκευή του μοντέλου στο εργοστάσιό της στο Sunderland της Αγγλίας, αλλά η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει τώρα να παράγει ένα συμπαγές premium για την Infiniti στο εργοστάσιο, αρχής γενομένης από το 2015. Η Renault έχει πει στα εργατικά συνδικάτα ότι το σχέδιο της Nissan για την κατασκευή του αυτοκινήτου στη Βαρκελώνη δεν τελειώνει τις ελπίδες ότι η Ιαπωνική εταιρία μπορεί να διαθέσει κάποια παραγωγή στα Γαλλικά εργοστάσια της Renault, αν μια νέα συμφωνία για τους μισθούς συμφωνηθεί, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα στην Les Echos.


 
Η επένδυση της Nissan στη Βαρκελώνη είναι το τελευταίο σημάδι της επιστροφής της εμπιστοσύνης όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της Ισπανίας. Τον Ιανουάριο (2013), η Renault ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει το νέο Captur στο εργοστάσιο της Βαλιαδολίδ. Το νέο μοντέλο με βάση το Clio, θα κάνει ντεμπούτο στο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης (7-17 Μαρτίου 2013). Η VW, επίσης, δήλωσε τον Ιανουάριο (2013) ότι θα επενδύσει 785.000.000 ευρώ στο εργοστάσιο της Παμπλόνα για τα επόμενα 5 χρόνια, ως επί το πλείστον για την επόμενη γενιά Polo. Η Ισπανική κυβέρνηση έχει πει ότι η πρόσφατη επένδυση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν ένα σημάδι ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που έδωσε περισσότερη δύναμη στις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζόμενους και μεγαλύτερη διαπραγμάτευση στη μισθολογική ευελιξία, έχει κάνει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ισπανία περισσότερο ελκυστική.

Η Nissan εξάγει το 80% των αυτοκινήτων που παράγει στη Βαρκελώνη. Αυτό λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από την υστέρηση της Ισπανικής αγοράς, όπου οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν μειωθεί δραματικά, ως αποτέλεσμα της υψηλής ανεργίας, της χαμηλής εμπιστοσύνης των καταναλωτών και της οικονομικής αβεβαιότητας. «Στα επόμενα χρόνια, το εργοστάσιο της Βαρκελώνης θα λειτουργεί σε πλήρη δυναμικότητα, με ετήσια παραγωγή πάνω από 200.000 μονάδες. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κρίση, αυτό δεν είναι απλά ένα επίτευγμα για τη Nissan, αλλά και για τη βιομηχανία στην Ισπανία», δήλωσε ο κ. Frank Torres, επικεφαλής της Nissan Ισπανίας. Η επένδυση της Βαρκελώνης έρχεται μετά την κατάληξη σε συμφωνία της Nissan με τα εργατικά συνδικάτα στο τέλος του Ιανουαρίου (2013) για τις περικοπές των μισθών, που έληξε πολύμηνες τεταμένες διαπραγματεύσεις που προκάλεσαν την εταιρία σχεδόν να ακυρώσει τα σχέδια επέκτασής της στην Ισπανία.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 05/02/2013, 09:50 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
ΤΡΟΧΟΚΙΝΗΣΗ ΑΕΒΕ

Εμπορία & Αντιπροσώπευση Ανταλλακτικών Αυτοκινήτων
Θηβών 282, 122 41 Αιγάλεω
Τηλ.: +302104833980-2, +302104827766, Fax: +302104833983
E-mail: troxosa@otenet.gr, Website: www.kayabahellas.gr

 

 
Χρήσιμα