IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Μία premium πλατφόρμα υπό μελέτη για τις Renault και Nissan


Μια νέα πλατφόρμα compact αυτοκινήτων είναι υπό συζήτηση μεταξύ των Daimler και Renault-Nissan που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για όχι premium αυτοκίνητα που πωλούνται από τις Renault και Nissan. Η επέκταση της χρήσης της πλατφόρμας είναι μία από τις ιδέες που εξετάζουν, ο διευθύνων σύμβουλος της Renault-Nissan, κ. Carlos Ghosn και ο ομόλογός του της Daimler, κ. Dieter Zetsche, καθώς αναζητούν τρόπους για να μεγιστοποιήσουν τα πλεονεκτήματα της 3ετούς συμμαχία τους. «Όταν κάνουμε μια πλατφόρμα, δεν την αφιερώνουμε σε ένα εμπορικό σήμα. Οι πλατφόρμες ανήκουν σε εταιρίες», είπε ο κ. Ghosn στην Automotive News Europe στο σαλόνι αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Ο κ. Ghosn πρόσθεσε: «Ακόμα κι αν σας πω σήμερα, ότι δεν έχουμε σχέδια για ένα συγκεκριμένο εμπορικό σήμα, εντός τριών μηνών ή και νωρίτερα, κάποιος μπορεί να έρθει με ένα έργο και θα το θέσω στην πλατφόρμα».
 
Κατά την άποψή του, μια πλατφόρμα που σχεδιάστηκε για premium μάρκες, όπως οι Mercedes και Infiniti, επίσης, θα μπορούσε να είναι αποδοτική οικονομικά για τις μάρκες όγκου, όπως οι Renault και Nissan. «Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας δεν εξαρτάται τόσο πολύ από την πλατφόρμα, αλλά και για τις προδιαγραφές των αυτοκινήτων που θα κατασκευαστούν σε μια κοινή πλατφόρμα», είπε ο κ. Ghosn. Σήμερα η Mercedes χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική MFA για την υποστήριξη των μοντέλων A-Class, B-Class, CLA και της επερχόμενης GLA. Η Nissan θα χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα για το Infiniti Q30, το νέο entry-level μοντέλο της μάρκας. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή του Q30 θα ξεκινήσει τον Μάιο του 2015 στο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland της Αγγλίας, όπου η παραγωγική ικανότητα είναι να επεκταθεί σε 50.000 μονάδες για να προσθέσει το αυτοκίνητο.
 
Επιπλέον, η μάρκα Smart της Daimler και η Renault θα μοιραστούν μία ανεπτυγμένη από κοινού πισωκίνητη πλατφόρμα για ένα 4-θέσιο Smart και το νέας γενιάς Twingo. Το νέο Smart θα γίνει παράλληλα με το Twingo στο εργοστάσιο της Renault στο Novo Mesto της Σλοβενίας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν τρόπους να αυξήσουν τις οικονομίες κλίμακας για να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης του οχήματος τους. Ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουν από κοινού ανάπτυξη κοινών βάσεων για τη στήριξη αυτοκινήτων σε διάφορα μεγέθη και κατηγορίες τιμών, με διαφοροποίηση σε περιοχές που οι πελάτες μπορούν αισθανθούν. Η στρατηγική αυτή μειώνει συχνά το χρόνο των μοντέλων στην αγορά.
 
Ο κ. Ghosn αρνήθηκε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι οι Daimler και Nissan μπορεί να παράγουν συμπαγή μοντέλα μαζί στο νέο Μεξικάνικο εργοστάσιο της Nissan. Η κοινή παραγωγή των Mercedes GLA και Infiniti Q30 μπορεί να αρχίσει ήδη από το ερχόμενο φθινόπωρο στο Aguascalientes, σύμφωνα με αναφορές του Reuters και της Ιαπωνικής εφημερίδας Nikkei. Το 2 δις δολαρίων (1,479 δις ευρώ) εργοστάσιο θα ανοίξει αργότερα μέσα στο 2013, δίπλα σε ένα υπάρχον εργοστάσιο της Nissan. «Ενώ η αρχική συνεργασία μας επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό από Ευρωπαϊκά προγράμματα, που δίνουν έμφαση στη συνέργεια σε όλες τις βασικές αγορές, οι μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας είναι πάντα παγκόσμιες», είπε ο κ. Ghosn.

Το crossover GLA είναι ένα από τα πολλά υποψηφία Mercedes για μελλοντική παραγωγή σε Aguascalientes, δήλωσαν οι πηγές. Ένας άλλος λόγος είναι το 4-θυρο coupe στιλ CLA. Ο κ. Zetsche δήλωσε στην Automotive News τον Ιούλιο (2013) ότι η Mercedes θα μπορούσε να παράγει την επόμενη γενιά CLA στο Μεξικό, αρχίζοντας από το 2018. Η CLA παράγεται σήμερα σε ένα εργοστάσιο της Daimler στην Ουγγαρία και μπήκε στην αγορά στην Ευρώπη τον Απρίλιο (2013) ενώ στις ΗΠΑ η έναρξη πωλήσεων έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο (2013). Η GLA θα αρχίσει να πωλείται την άνοιξη του 2014 στην Ευρώπη, ενώ για την αγορά των ΗΠΑ έχει οριστεί για το φθινόπωρο του 2013. Η έκδοση παραγωγής της GLA έκανε ντεμπούτο στο σαλόνι της Φρανκφούρτης. Το crossover αρχικά θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Daimler στο Rastatt της Γερμανίας.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 27/09/2013, 02:15 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Opel
Κ. & Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΟΕ

Αυτοκίνητα - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Στρατηγού Καλλάρη 59, 104 45 Αθήνα (Κάτω Πατήσια)
Τηλ.: +302108310600, Fax: +302108544224
E-mail: sales@opelms.gr, Website: www.opelms.gr
 
Χρήσιμα