IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Skoda Superb: Πλούσια τα ελέη και κάτι παραπάνω
Οι σχεδιαστές της Skoda εξέλιξαν τη νέα Superb στο ανώτερο εφικτό επίπεδο, συνδυάζοντας ελκυστική εμφάνιση και προηγμένη τεχνολογία. Το νέο μοντέλο χαρακτηρίζεται από αποδοτικούς κινητήρες και κορυφαία οδική συμπεριφορά.
Επιμέλεια: Δημήτρης Σπυράκης
Η Superb αποτελεί αναμφίβολα τη ναυαρχίδα της Skoda. Πρόκειται για την λιμουζίνα της μάρκας, που ανταγωνίζεται στα ίσια (πλέον), ακόμη και μοντέλα της κατηγορίας της με υψηλότερο status. Η πρωτοποριακή -τεχνολογικά- πλατφόρμα MQB προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της διασυνδεσιμότητας που συναντούν κορυφαία οδικά χαρακτηριστικά με υπεραποδοτικά μηχανικά σύνολα. Κι όπως οι προηγούμενες γενιές, έτσι και η νέα γενιά Superb δεν έχει αντίπαλο στον τομέα των χώρων, παραθέτοντας κορυφαία μεγέθη και το μεγαλύτερο πορτμπαγκάζ στην κατηγορία.
 
Πιο κομψή, πιο αποδοτική, πιο ασφαλής
Η νέα Superb είναι πιο κομψή από ποτέ, πιο σύγχρονη από κάθε άλλη φορά και ασυναγώνιστη στον τομέα της άνεσης και του χώρου επιβατών. Ένα προηγμένο πλέγμα εξελιγμένων συστημάτων υποβοήθησης, εξασφαλίζουν κορυφαία επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Με νέους και ισχυρότερους έως 30% κινητήρες προδιαγραφών Euro 6, η νέα Superb προσφέρει απλόχερα μοναδικές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση. Η πλήρης διασύνδεση αποτελεί μία επιπρόσθετη αξία στη νέα Superb, η οποία εξοπλίζεται με νέας γενιάς συστήματα πολυμέσων, που επιτρέπει την αυτόματη σύνδεση ενός smartphone μέσω του SmartLink.
 
Υψηλό επίπεδο συνδεσιμότητας
Το SmartLink περιλαμβάνει την λειτουργία MirrorLink, υποστηρίζει τα πρωτόκολλα Apple CarPlay και Android Auto, τα οποία παρέχουν εύκολη πρόσβαση και χειρισμό σε πολλές εφαρμογές (apps) από το προσωπικό smartphone στην οθόνη του αυτοκινήτου. Επιπλέον, η λειτουργία SmartGate επιτρέπει την πρόσβαση σε δεδομένα του αυτοκινήτου μέσω ενός smartphone και την χρήση τους στις αποθηκευμένες εφαρμογές. Η υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο μετατρέπει την Superb στο πρώτο hotspot της Skoda πάνω σε 4 τροχούς.
 
Ανατρεπτική σχεδίαση και δυναμικό στιλ
H νέα σχεδίαση της Superb επιδεικνύει την πρόοδο και την δυναμική της Skoda. Η επιτυχία των μοντέλων της βασίζεται ανέκαθεν στην πρακτικότητα, την αξιοπιστία και την ασυναγώνιστη σχέση αξίας/τιμής. Με τη νέα Superb τονίζονται ακόμη περισσότερο αυτές τις αξίες, μέσα από μία μοντέρνα σχεδίαση με επιρροές από το εντυπωσιακό πρωτότυπο της μάρκας, Vision C. Η εμφατική γρίλια, τα φαρδιά φωτιστικά σώματα και οι καθαρές γραμμές, δημιουργούν ένα ελκυστικό σύνολο με εμβληματικό παρουσιαστικό. Η μάσκα με τα κάθετα στοιχεία φιλοξενεί το λογότυπο της εταιρίας, που δεσπόζει στο κέντρο του καπό. Παράλληλα, οι δύο νευρώσεις του καπό καταλήγουν στο λογότυπο.
 
Απ’ το πλάι, η νέα Superb εκπέμπει κύρος και αίγλη premium μοντέλου, με τις ακμές του αμαξώματος να δημιουργούν όμορφες φωτοσκιάσεις. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια, είναι ο τρόπος με τον οποίο η οροφή σβήνει προς τα πίσω, δημιουργώντας την εικόνα ενός μοντέλου με κουπέ στιλ και έντονη προσωπικότητα. Ταυτόχρονα, οι οριζόντιες ακμές με τους μεγάλους τροχούς, ολοκληρώνουν το ομολογουμένως όμορφο προφίλ του μοντέλου. Το πίσω μέρος αποπνέει την ίδια δυναμική με το εμπρός, με έμφαση στις οριζόντιες γραμμές και στα κομψά φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED. Το φωτεινό περίγραμμα σε σχήμα «C» τονίζει την συμπαγή όψη του πίσω τμήματος και ταυτόχρονα την προέλευση του νέου μοντέλου Skoda.
 
Άνεση και ευρυχωρία σε άλλη διάσταση
Το εντελώς νέο εσωτερικό συμβαδίζει με το ελκυστικό στιλ του αμαξώματος με κορυφαίες προδιαγραφές. Ο προηγμένος τεχνολογικά εξοπλισμός άνεσης και ασφάλειας, η κορυφαία ποιότητα των υλικών και η μελετημένη εργονομία αποτελούν πρότυπο για την κατηγορία της Superb. Οι χώροι για τους επιβάτες και τις αποσκευές είναι ασυναγώνιστοι. H νέα Superb είναι ακόμη πιο γενναιόδωρη σε χώρους και εξακολουθεί να μην έχει ανταγωνισμό. Σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, η πλατφόρμα MQB εξασφαλίζει ακόμη καλύτερη χωροταξική διαρρύθμιση, χάρη στο πιο μακρύ μεταξόνιο και τα πιο φαρδιά μετατρόχια.
Ο οδηγός με τον συνοδηγό έχουν 39 επιπλέον χλστ. χώρο για τους αγκώνες τους κι ακόμη περισσότερο για τα κεφάλια τους. Η απόσταση για τους πίσω επιβάτες είναι «προεδρική». Η απόσταση για τα πόδια είναι σχεδόν διπλάσια από τον πιο κοντινό ανταγωνιστή της Superb (157 χλστ.), ενώ για τα κεφάλια είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη στην κατηγορία (980 χλστ.). Ο πίσω χώρος για τους αγκώνες είναι αυξημένος κατά 69 χλστ. Ο χώρος αποσκευών αποτελεί φαινόμενο για την κατηγορία, καθώς προσφέρει 30 λίτρα περισσότερα από τη 2η γενιά Superb, με αποτέλεσμα τα 625 λίτρα της συνολικής χωρητικότητας, να αποτελούν ένα άφταστο ρεκόρ.
 
Υψηλό πακέτο άνεσης και ασφάλειας
Η νέα Superb είναι το πρώτο μοντέλο της μάρκας που προσφέρεται με τον πλήρη έλεγχο σασί (Dynamic Chassis Control ή DCC) και ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ, συμπεριλαμβάνοντας μενού επιλογής με διαφορετικά προγράμματα (Driving Mode Select). Εντελώς νέο είναι και το σύστημα κλιματισμού, που για πρώτη φορά προσφέρει έλεγχο τριών ζωνών (οδηγού, συνοδηγού και πίσω επιβατών) για βέλτιστη κατανομή της θερμοκρασίας και την καλύτερη ποιότητα του αέρα. Επίσης, η νέα Superb είναι προαιρετικά διαθέσιμη με ηλεκτρικά ανοιγόμενη πανοραμική γυάλινη οροφή για περισσότερη άνεση και αίσθηση ελευθερίας στο εσωτερικό. Για τις κρύες περιόδους υπάρχουν θερμαινόμενα καθίσματα (εμπρός/πίσω), ασύρματα θερμαινόμενο παρμπρίζ και θερμαινόμενα πλυστικά. Το αυτόματο σύστημα ενεργοποίησης των φώτων/υαλοκαθαριστήρων ενεργοποιείται εντελώς αυτόματα και ανάλογα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες (φωτεινότητα/υγρασία).
 
Επιπλέον συστήματα άνεσης στη χρήση
Οι πρωτότυπες θήκες για τις ομπρέλες είναι περισσότερες, καθώς υπάρχουν δύο πρακτικές υποδοχές στις εμπρός πόρτες (στο προηγούμενο Superb υπήρχε μία στις πίσω). Η νέα ηλεκτρικά ανοιγόμενη πόρτα του πορτμπαγκάζ μπορεί να ανοίξει με μία χαρακτηριστική κίνηση του ποδιού κάτω από τον προφυλακτήρα, σαν ένα εικονικό πεντάλ. Η ηλεκτροκίνητη πόρτα και το εικονικό πεντάλ συνδυάζονται με το σύστημα εισόδου, εκκίνησης και εξόδου KESSY (Keyless Entry Start & Exit SYstem). Το παρκάρισμα με τη νέα Superb είναι πιο διασκεδαστικό από ποτέ, χάρη στο νέας γενιάς σύστημα αυτόματου παρκαρίσματος Park Assist. H ναυαρχίδα της Skoda διαθέτει για πρώτη φορά κάμερα οπισθοπορείας, ενώ το συμβατικό χειρόφρενο έχει αντικατασταθεί με ένα ηλεκτρομηχανικό που ανήκει στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων.
 
Η διασυνδεσιμότητα στα καλύτερα της
Στη νέα Superb υπάρχουν διαθέσιμα 4 ολοκληρωμένα και νέας γενιάς συστήματα πολυμέσων (multimedia) βασισμένα στην τεχνολογική πλατφόρμα MIB του ομίλου VW. Σε σχέση με τις προηγούμενες μονάδες, οι νέας γενιάς είναι ταχύτερες, με υψηλής ανάλυσης και ποιότητας οθόνες αφής (touchscreen) και με ένα ευρύ μενού από δυνατότητες και λειτουργίες. Το κορυφαίο σύστημα Columbus διαθέτει προαιρετικά ενσωματωμένη σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο. Πρόκειται για ένα ακόμη χαρακτηριστικό που τοποθετείται για πρώτη φορά σε μοντέλο Skoda.
 
Η νέα Superb προσφέρει πλήρη σύνδεση με ένα smartphone και την αναπαραγωγή επιλεγμένων εφαρμογών (apps) για χειρισμό και ρύθμιση από την οθόνη του συστήματος πολυμέσων. Το σύστημα SmartLink περιλαμβάνει τα MirrorLink, Apple CarPlay και Android Auto. Το SmartGate, εξελιγμένο από την Skoda, επιτρέπει την πρόσβαση σε συγκεκριμένα δεδομένα του αυτοκινήτου και την χρήση τους σε διάφορες εφαρμογές ενός smartphone. Η νέα εφαρμογή Skoda Media Command επιτρέπει στο σύστημα πολυμέσων και για πρώτη φορά τον απομακρυσμένο έλεγχο από τα πίσω καθίσματα. Οι επιβάτες που βρίσκονται στην πίσω σειρά μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω ενός tablet, χρησιμοποιώντας τη νέα εφαρμογή της Skoda και το ενσωματωμένο Wi-Fi hotspot της μονάδας Columbus. Το ηχοσύστημα της Canton περιλαμβάνει 12 ηχεία με συνολική ισχύ στα 610W.
 
Με υψηλό δείκτη... νοημοσύνης
Η νέα Superb είναι το «εξυπνότερο» μοντέλο Skoda που έχει κατασκευαστεί έως τώρα. Προσφέρει 29 «Simply Clever» χαρακτηριστικά, για να διευκολύνουν σε αφάνταστο βαθμό την διαμονή του οδηγού και των επιβατών. Από αυτά, 23 διευκολύνσεις εμφανίζονται για πρώτη φορά στη Superb, ενώ 10 είναι εντελώς νέες για τη μάρκα. Επιπρόσθετα υπάρχει ένας χειροκίνητα προσθαφαιρούμενος κοτσαδόρος ρυμούλκησης, μία βάση για tablet στην πίσω σειρά καθισμάτων, μία θέση εμπρός για tablet στον αποθηκευτικό χώρο Jumbo Box, μία θύρα USB και μια υποδοχή 230V στο πίσω μέρος και μία θήκη για μπουκάλι 0,5 λίτρων και έξτρα πλεχτές θήκες στις 4 πόρτες οι οποίες έχουν θήκες για μπουκάλια χωρητικότητα έως 1,5 λίτρων. Η πρακτικότητα του εσωτερικού αυξάνεται με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, υπάρχουν νέα μέσα πρόσδεσης και συγκράτησης των αντικειμένων στον χώρο αποσκευών, ένας αποσπώμενος φακός LED, η κλασική ξύστρα πάγου στην τάπα καυσίμου, καθώς και πολλές άλλες έξυπνες λύσεις.
 
Μεγάλες επιδόσεις και υψηλές αποδόσεις
Η νέα Superb εφοδιάζεται με νέα μηχανικά σύνολα που εξασφαλίζουν έως 30% χαμηλότερη κατανάλωση και εκπομπή ρύπων. H Superb GreenLine, καταναλώνει μόλις 3,7 λίτρα/100 χλμ. και εκπέμπει 95 γραμμ./χλμ. CO2. Πέρα από τους προηγμένους τεχνολογικά κινητήρες, υπάρχει σημαντική μείωση του απόβαρου του αυτοκινήτου έως 75 κιλά και βελτιωμένη αεροδυναμική, στοιχεία που εξασφαλίζουν βέλτιστες τιμές απόδοσης. Χάρη στις παραπάνω βελτιώσεις οι επιδόσεις είναι έως 20% καλύτερες, ενώ η μειωμένη αεροδυναμική αντίσταση και το μικρότερο βάρος, συμβάλλουν στα εντυπωσιακά οδηγικά χαρακτηριστικά.
 
Η νέα Superb διαθέτει σύγχρονους υπερτροφοδοτούμενους TSI κινητήρες (5 βενζίνης, 3 πετρελαίου) με άμεσο ψεκασμό, βασισμένοι πάνω στην τεχνολογική πλατφόρμα MQB. Όλες οι εκδόσεις κινητήρων πληρούν την προδιαγραφή EU6 και έχουν στάνταρ σύστημα stop-start και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά την επιβράδυνση. Η γκάμα βενζινοκινητήρων αποδίδει 125-280 ίππους, ενώ η γκάμα πετρελαιοκινητήρων 120-190 ίππους. Με εξαίρεση την βασική έκδοση βενζίνης, όλες οι υπόλοιπες είναι διαθέσιμες και με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη τεχνολογίας DSG. Οι κινητήρες 1.4 TSI (150 ίππων), 2.0 TSI (280 ίππων) και οι δύο κινητήρες 2.0 TDI 150 και 190 ίππων, μπορούν να συνδυαστούν και με το έξυπνο σύστημα 4-κίνησης βασισμένο στον συμπλέκτη Haldex 5ης γενιάς.
Κορυφαία ασφάλεια χωρίς συμβιβασμούς
Η νέα Superb στον στάνταρ εξοπλισμό διαθέτει ηλεκτρονικό σύστημα ευστάθειας (ESC) και σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων (Multi-Collision Brake). Για τις χώρες της ΕΕ, από τις βασικές εκδόσεις προσφέρεται και το σύστημα πρόσθιας προειδοποίησης κινδύνου με αυτόνομη πέδηση (Front Assist με City Emergency Brake), το σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών (Tyre Pressure Monitoring), 7 αερόσακοι, 5 ζώνες ασφαλείας τριών σημείων πρόσδεσης και προσκέφαλα ασφαλείας. Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό XDS+ αποτελεί στάνταρ στοιχείο, ενώ ο περιοριστής ταχύτητας (Speedlimiter) είναι διαθέσιμος από την έκδοση εξοπλισμού Ambition και πάνω.
 
Ο προαιρετικός εξοπλισμός περιλαμβάνει προηγμένα συστήματα υποβοήθησης. Σε μία προκαθορισμένη ταχύτητα, το αυτόματο σύστημα διατήρησης ταχύτητας (Adaptive Cruise Control ή ACC) διατηρεί απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα. Το σύστημα προστασίας επιβατών (Crew Protect Assist), προεντείνει συνολικά τα συστήματα ασφαλείας για τους επιβάτες, σε περίπτωση αναγνώρισης πιθανής σύγκρουσης. Το σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας (Lane Assist) βοηθά το αυτοκίνητο να μην αποκλίνει από την πορεία του στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας. Το σύστημα έντονου κυκλοφοριακού (Traffic Jam Assist), πρώτη εφαρμογή σε μοντέλα της μάρκας, αυξάνει τα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας σε συνθήκες έντονου κυκλοφοριακού και σε συνεχή στάματα/ξεκίνα, ενώ το νέο σύστημα επείγουσας κατάστασης (Emergency Assist) ενεργοποιείται όταν ο οδηγός δεν είναι σε θέση να οδηγήσει και ακινητοποιεί αυτόματα το όχημα.
 
Το νέο σύστημα ανίχνευσης τυφλού σημείου (Blind Spot Detect) ανιχνεύει για διερχόμενα οχήματα και υποδεικνύει στον οδηγό ασφαλείς αλλαγές λωρίδας κυκλοφορίας, ενώ για πρώτη φορά χρησιμοποιείται και το σύστημα οπίσθιας προειδοποίησης (Rear Traffic Alert). Το σύστημα αναγνώρισης κόπωσης οδηγού (Driver Alert) προειδοποιεί τον οδηγό στην περίπτωση που ανιχνευθεί απόκλιση της συμπεριφοράς από την κανονική. Το σύστημα αναγνώρισης σημάτων κυκλοφορίας (Travel Assist με Traffic Sign Recognition), είναι επίσης διαθέσιμο για πρώτη φορά στη Superb, και πληροφορεί συνεχώς τον οδηγό για την σήμανση στους δρόμους.
 
Τα προηγμένα συστήματα φωτισμού βελτιώνουν σημαντικά την ασφάλεια το βράδυ. Οι μπροστινοί προβολείς έχουν λαμπτήρες αλογόνου ή bi-xenon με λειτουργία AFS (φωτισμός στις γωνίες) και LED ημέρας. Προαιρετικά, τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα) μπορούν να ελέγχονται ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος υποβοήθησης (Light Assist) ή του προηγμένου έξυπνου φωτισμού (Smart Light Assist). Στο πίσω μέρος τα LED στοιχεία ανήκουν στο βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων, όπως και οι δύο ανακλαστήρες στα πλαϊνά του πίσω προφυλακτήρα. Το αναβαθμισμένο σασί της νέας Superb με γόνατα McPherson εμπρός και διάταξη πολλαπλών συνδέσμων πίσω, προσφέρει ασυναγώνιστα οδηγικά χαρακτηριστικά με μέγιστα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας.
 
Στην Ελλάδα στο τέλος του 2015
Η Superb φιγουράρει στην κορυφή της προϊοντικής γκάμας της μάρκας από το 2001. Μέχρι τώρα έχουν παραδοθεί περισσότερα από 700.000 αυτοκίνητα 1ης και 2ης γενιάς στους πελάτες τους, αναδεικνύοντας την Superb ως ένα από τα δημοφιλέστερα μοντέλα στην μεγάλη κατηγορία. Η 3η γενιά αναμένεται να γράψει ένα ακόμη λαμπρό κεφάλαιο στην απόλυτα πετυχημένη ιστορία του μοντέλου. Η νέα Superb αναμένεται να εισαχθεί στην Ελληνική αγορά προς το τέλος του 2015, εντός του τελευταίου 3μήνου του έτους, σε τιμές που δεν ήταν εφικτό να είναι γνωστές, μέχρι και τη στιγμή που αναρτήθηκε το εν λόγω άρθρο.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 28/04/2015, 01:15 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Suzuki
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΑΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
2ο χλμ. Τρίπολης-Άργους, 221 00 Τρίπολη
Τηλ.: +302710242858, Fax: +302710241115
E-mail: tzavaras-sa@tri.forthnet.gr, Website: www.tzavaras.com.gr

 
Χρήσιμα