IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Chevrolet Cruze: Πρωταγωνιστικό ρόλο στα μικρομεσαία μοντέλα
Το επόμενης γενιάς Chevrolet Cruze θα είναι ελαφρύτερο, μεγαλύτερο, με τεχνολογία συνδεδεμένου αυτοκινήτου και χαρακτηριστικά ασφαλείας, με την μάρκα να στοχεύει να σταθεροποιηθεί ως κορυφαία υποψήφια στα μικρά αυτοκίνητα.
Επιμέλεια: Δημήτρης Σπυράκης
Το νέο Cruze είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στην αγορά στις αρχές του 2016, αλλά όχι και στην Ελληνική, καθώς η μητρική GM έχει αποφασίσει να σταματήσει τη διάθεση των μικρών μοντέλων Chevrolet στην Ευρώπη από το τέλος του 2015. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση αυτή εμάς δεν μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους, καθώς ο στόχος της GM να κάνει το εμπορικό της σήμα Chevrolet παγκόσμιας αποδοχής και πώλησης, θα ήταν επιτεύξιμος πιο εύκολα με την παρουσία των μικρών μοντέλων Chevrolet στις περισσότερες -αν όχι όλες- αγορές της Ευρώπης. Έτσι, η παρουσία της Chevrolet στην Ευρώπη θα περιορίζεται από το τέλος του 2015, μόνον στην αγορά της Ρωσίας, εκεί όπου η GM διαθέτει και γραμμή συναρμολόγησης των μοντέλων της.
 
Ένα παγκόσμιο εμπορικά μοντέλο
Η GM θέλει να επεκτείνει την επιτυχία του τρέχοντος Cruze, το οποίο άρχισε να πωλείται στις ΗΠΑ ως ένα νέο μοντέλο το φθινόπωρο του 2010, ως διάδοχος του Chevrolet Cobalt. Το Cruze είναι Νο3 στα μικρομεσαία οχήματα σε πωλήσεις στις ΗΠΑ, με 273.060 μονάδες το 2014, αυξημένες κατά 10% και πίσω από την Toyota Corolla με 339.498 πωλήσεις και το Honda Civic με 325.981, σύμφωνα με στοιχεία του Automotive News Data Center. Το Cruze έχει επίσης γίνει το πιο παγκόσμιο αυτοκίνητο της GM. Η εταιρία έχει 3.500.000 πωλήσεις του Cruze, δεδομένου ότι η σημερινή γενιά έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο της το 2008, με τις αγορές της Κίνα και της Βραζιλίας μεταξύ των κορυφαίων αγορών εκτός ΗΠΑ.
 
Με σχεδιαστικές επιρροές από το Impala
Η σιλουέτα του αυτοκινήτου είναι σπορ, με απότομα κεκλιμένο παρμπρίζ και γρήγορη κλίση πίσω, που δίνει αέρα για μια ενσωματωμένη πίσω αεροτομή, η οποία βοηθά στην αεροδυναμική. Μετωπικά ακολουθεί την γραμμή του νέου Malibu κι άλλων πρόσφατων χαρακτηριστικών της μάρκας, όπως μια βαθύτερη, ευρύτερη διπλής θύρας μάσκα, που εκτείνεται στους προβολείς, οι οποίοι με την σειρά τους είναι τραβηγμένοι προς τα πίσω, στα εμπρός φτερά. Το εμπρός άκρα έχουν επίσης φωτιστικά σώματα ημέρας LED, που προσθέτουν σ’ ένα αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας. Το εξωτερικό στιλ του Cruze επηρεάστηκε από το Impala (ΜΥ2014), δήλωσε ο κ. John Cafaro, εκτελεστικός διευθυντής σχεδιασμού της Chevrolet. «Είναι μια εκφραστική σχεδιαστική γλώσσα, όπως του Impala», δήλωσε ο κ. Cafaro σε πρόσφατη συνέντευξή του, «αλλά παραμένει εντός των ορίων της κατηγορίας των μικρών αυτοκινήτων», ολοκλήρωσε. Η GM θα συνεχίσει να παράγει το sedan Cruze στο Lordstown του Οχάιο στις ΗΠΑ.
 
Μεγαλύτερο και ελαφρύτερο
Το εντελώς νέο Cruze θα είναι 68 χλστ. μεγαλύτερο, αλλά περίπου 110 και πλέον κιλά ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του, βοηθώντας το αυτοκίνητο να επιτυγχάνει σημαντική μείωση στην κατανάλωση καυσίμου. Είναι επίσης κατά 25 χλστ. πιο χαμηλό και διαθέτει ένα πιο ανάγλυφο, οπισθοκλινές προφίλ, καθιστώντας το ένα από τα πιο αεροδυναμικά μοντέλα της General Motors. Ο επανασχεδιασμός του πιο εμπορικού παγκοσμίως μοντέλου της GM που παρουσιάστηκε στο Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ την Τετάρτη 25 Ιουνίου (2015) σε εκδήλωση των μέσων ενημέρωσης με οικοδεσπότες την κα. Mary Barra, διευθύνουσα σύμβουλος της GM και τον κ. Mark Reuss, παγκόσμιος επικεφαλής ανάπτυξης προϊόντος.
 
Μεγαλύτεροι χώροι για επιβάτες και αποσκευές
Η μάρκα στοιχηματίζει ότι οι καταναλωτές θέλουν ακόμα περισσότερο εσωτερικό χώρο, ένα βασικό χαρακτηριστικό για τους αγοραστές του Cruze. Το μεταξόνιο είναι περίπου 25 χλστ. μεγαλύτερο, δημιουργώντας περισσότερο χώρο για τα πόδια στο πίσω κάθισμα. Το τρέχον Cruze έχει ήδη τον μεγαλύτερο χώρο αποσκευών ανάμεσα στα 5 κορυφαία sedan της μικρομεσαίας κατηγορίας, στα 425 λίτρα. Η GM λέει ότι η επανασχεδιασμένη έκδοση θα έχει ακόμη περισσότερο χώρο αποσκευών, αλλά η προδιαγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Παρέχοντας ένα αυτοκίνητο που είναι μεγαλύτερο και ελαφρύτερο, με καλύτερη οικονομία καυσίμου, είναι το «σχέδιο», δήλωσε ο κ. Alan Batey, παγκόσμιος επικεφαλής της Chevrolet, στην εκδήλωση των μέσων ενημέρωσης στο Ντιτρόιτ την Πέμπτη 25 Ιουνίου (2015).
 
Το Malibu επίσης αυξήθηκε σε μέγεθος, έριξε το βάρος του και θα έχει καλύτερη οικονομία καυσίμου όταν θα βρεθεί στους εκθεσιακούς χώρους της μάρκας, κάποια στιγμή στο 4ο 3μηνο του 2015. «Γνωρίζουμε ότι έχουμε να δώσουμε [το κάτι παραπάνω] σε όλα αυτά τα πράγματα, όχι μόνο σε ένα [πράγμα]», δήλωσε ο κ. Batey. Αυτός ο επιπλέον χώρος, μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην κατηγορία των μικρομεσαίων αυτοκινήτων, λέει η κα. Stephanie Brinley, αναλύτρια της IHS Automotive. «Το να είσαι σε θέση να κάνεις το αυτοκίνητο να είναι όχι μόνον ελαφρύτερο και πιο αποδοτικά αλλά και μεγαλύτερο, δείχνει στον καταναλωτή την τεχνική ικανότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας», λέει η κα. Brinley. Η εταιρία λέει χαρακτηριστικά εδώ: «Πάμε να συνεχίσουμε να σας δώσουμε ένα καλύτερο προϊόν και πράγματα που δεν περιμένατε».
 
Με έμφαση στην συνδεσιμότητα
Παρά τις βελτιώσεις, η IHS εκτιμά ότι οι πωλήσεις του Cruze στις ΗΠΑ θα μειωθούν στα επόμενα χρόνια, λόγω στροφής του αγοραστικού κοινού προς τα μικρά crossover. Η πρόβλεψή της αναφέρει πωλήσεις περίπου 250.000 Cruze το 2016, πέφτοντας στα περίπου 220.000 το 2017, πριν ανακάμψει σε περίπου 255.000 το 2018. Οι πωλήσεις θα ενισχυθούν με ένα νέο μοντέλο hatchback. Η IHS αναμένει ότι τα συμπαγή hatchback μοντέλα θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 30% των συνολικών πωλήσεων στις ΗΠΑ το 2018. Οι αντιπρόσωποι των ΗΠΑ είχαν δει το Cruze hatchback του 2016 λίγες ημέρες πριν την τρέχουσα παρουσίαση στον Τύπο, σ’ ένα συνέδριο αντιπροσώπων στο Λας Βέγκας, όπως ανέφεραν 3 πηγές στην Automotive News. Η GM αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.
 
Η Chevrolet επιδιώκει επίσης να δελεάσει τους αγοραστές Cruze με ένα πακέτο τεχνολογίας που οι αντίπαλοί της θα έχουν πρόβλημα να αντιμετωπίσουν, τουλάχιστον για λίγο. Το αυτοκίνητο έρχεται με 4G LTE υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο Internet, Android Auto και Apple CarPlay, ασύρματη φόρτιση του τηλεφώνου και μια νέα, πιο γρήγορη επανάληψη του συστήματος MyLink Infotainment της μάρκας. Η Chevrolet είναι η μόνη κύρια μάρκα με 4G για τα περισσότερα από τα οχήματά της και η μοναδική που προσφέρει τόσο Android Auto όσο και CarPlay, αν και πολλοί είναι αυτοί που αναμένεται να ακολουθήσουν. Άλλες εσωτερικές παροχές περιλαμβάνουν θερμαινόμενο πίσω κάθισμα και τιμόνι και μία 4,2 ιντσών οθόνη υψηλής ανάλυσης στο ταμπλό οργάνων. Η εσωτερική επένδυση περιλαμβάνει μια πολύ γυαλιστερή piano black επιφάνεια και μερικά trims σε ματ μαύρο φινίρισμα. Διαθέσιμα χαρακτηριστικά ασφαλείας θα περιλαμβάνουν ειδοποίηση τυφλής πλευρικής γωνίας, ειδοποίηση κινδύνου εμπρός σύγκρουσης, ειδοποίηση σημείων στο πίσω μέρος του οχήματος (με κάμερα οπισθοπορείας) και υποβοήθηση διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας.
 
Με νέους, ισχυρούς και αποδοτικούς κινητήρες
Βασικός κινητήρας του επανασχεδιασμένου μοντέλου θα είναι ένας νέος 1.4 λίτρων 4-κύλινδρος turbo, ίδιου κυβισμού με τον turbo κινητήρα που διατίθενται στο σημερινό μοντέλο, αλλά 11% πιο ισχυρός με 153 ίππους και με 20% περισσότερη ροπή, στα 240 Nm. Η GM λέει ότι το αυτοκίνητο θα είναι ταχύτερο, με την επιτάχυνση από στάση στα πρώτα 100 χ.α.ώ. σε περίπου 8’’. Ένα σύστημα start-stop περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό του μοντέλου, καθώς η GM ξεδιπλώνει την τεχνολογία της στην εξοικονόμηση καυσίμου σε όλο και περισσότερα μοντέλα της. Ο κινητήρας θα συνδυάζεται με ένα 6-τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, ή ένα νέο αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων. Η GM θα διαθέτει επίσης και μία πετρελαιοκίνητη έκδοση, παρά τις μέτριες πωλήσεις του Cruze με τον πετρελαιοκινητήρα των 2.0 λίτρων, που άρχισε να πωλείται το καλοκαίρι του 2013, καθώς η diesel έκδοση αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 5% των πωλήσεων του Cruze στις ΗΠΑ. Το επόμενης γενιάς πετρελαιοκίνητο Cruze θα διατεθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2017, με έναν μικρότερο κινητήρα 1.6 λίτρων, που παράγεται στην Ουγγαρία.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 28/06/2015, 01:20 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Fiat
ΑΦΟΙ ΒΥΤΙΝΑΡΟΥ ΟΕ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Βουλιαγμένης 270, 173 43 Αγ. Δημήτριος Αττικής
Τηλ.: +302109751184, +302109707707, Fax: +302109712710
E-mail: butinaros@gmail.com, Website: www.vitinaroscars.gr
 
Χρήσιμα