IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Το κομβόι της Formula 1 μετακομίζει στις ΗΠΑ


Το Circuit of the Americas είναι η 10η τοποθεσία που φιλοξενεί Grand Prix της F1 στις ΗΠΑ. Απ’ την πρώτη φορά που διοργανώθηκε (2012), είναι εξαιρετικά δημοφιλές και εντυπωσιακό για το κοινό, που το 2015 θα τον απολαύσει στις 25 Οκτωβρίου. Η πίστα φημίζεται για τις θεαματικές υψομετρικές διαφορές που έχει, με πιο χαρακτηριστική την ανάβαση 40 μέτρων στην στροφή 1, ένας συνδυασμός πετάλου με S. Η πίστα διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία στροφών, συνδυάζοντας μερικά από τα καλύτερα χαρακτηριστικά άλλων διαδρομών. Έτσι δημιουργείται μια ευρεία πρόκληση για τα ελαστικά, που δοκιμάζονται σε όλους τους τομείς. Ο καιρός είναι επίσης ευμετάβλητος το απόγευμα κι έχει συνήθως ζέστη, αλλά το πρωί κάνει κρύο κι έτσι είναι δύσκολο να προβλέψεις με ακρίβεια τη θερμοκρασία οδοστρώματος. Όπως και την προηγούμενη σεζόν (2014), έτσι και το 2015, η Pirelli επέλεξε τη μέση και τη μαλακή γόμα.
 
Υπάρχουν συνολικά 20 στροφές, σ’ αυτές περιλαμβάνεται η ανηφόρα της 1ης στροφής όπου αν ρισκάρεις φρενάρεις πιο αργά. Αμέσως μετά, η ασυνήθιστη στροφή 1 αλλά και η αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού φορά της πίστας, δίνει στους οδηγούς μια διαφορετική αίσθηση. Τα όρια της πίστας είναι ιδιαίτερα πλατιά στις στροφές, ώστε να είναι εφικτές διαφορετικές αγωνιστικές γραμμές και να διευκολύνονται τα προσπεράσματα. Υπάρχουν 3 μεγάλες ευθείες στις οποίες ψύχονται τα ελαστικά και στο τέλος τους, το φρενάρισμα είναι κρίσιμο, καθώς μειώνεται λίγο η θερμοκρασία των ελαστικών. Αυτό επηρεάζει επίσης την αλλαγή κατεύθυνσης στις πολύ γρήγορες καμπές, καθώς πρέπει άμεσα ν’ ανέβει πάλι η θερμοκρασία στα ελαστικά.
 
Στο παρελθόν, οι θερμοκρασίες οδοστρώματος ήταν 18-37 βαθμούς Κελσίου μέσα στην ίδια μέρα, καθιστώντας τη διαχείριση των ελαστικών μια δύσκολη άσκηση. Το αεροδυναμικό σετάρισμα τείνει προς μέσο επίπεδο κάθετης δύναμης και απόδοσης, με έμφαση στη μηχανικά παραγόμενη πρόσφυση που προσφέρουν τα ελαστικά. Ειδικά στο πρώτο μισό της πίστας, που υπάρχουν απότομες αλλαγές πορείας υπό υψηλή ταχύτητα, η πρόσφυση είναι πολύ σημαντική. Οι οδηγοί κινούνται στο 60% της διαδρομής με τέρμα γκάζι και φρενάρουν 10 φορές, ο μέσος όρος του πρωταθλήματος.
 
«Οι ΗΠΑ πάντα μας προσφέρουν ένα θερμό καλωσόρισμα κι ένα φανταστικό αγωνιστικό Σαββατοκύριακο. Όπως για όλους τους άλλους συμμετέχοντες στη F1, έτσι και για μας, οι ΗΠΑ είναι μια πολύ σημαντική αγορά κα είναι κρίσιμο να έχουμε αγώνα εδώ», λέει ο Paul Hembery, αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli. «Ως πίστα, περιέχει όλα όσα θα μπορούσε και απαιτεί από τα ελαστικά το μέγιστο σε όλους τους τομείς. Επιλέξαμε τη μέση και τη μαλακή γόμα, που έχουν τη δυναμική ν’ αντιμετωπίσουν την ευρεία γκάμα απαιτήσεων και καιρικών συνθηκών», εξηγεί ο κ. Hembery.
 
«Καθώς το πρωτάθλημα οδηγών βρίσκεται σε καθοριστικό σημείο, θα υπάρχει μεγάλη απήχηση και δεν μπορούμε να σκεφτούμε καλύτερο μέρος για να δώσει παράσταση η Formula 1. Η διαμόρφωση της πίστας και η επιλογή των ελαστικών προσφέρει πολλές δυνατότητες για προσπέρασμα, αλλά και διαφορετικές στρατηγικές», είπε ο κ. Hembery και συμπλήρωσε: «Καθώς ο χρόνος εισόδου στα pits είναι σχετικά μικρός, προβλέπουμε έναν αμφίρροπο αγώνα, αυτό αποζητά και ο κόσμος. Σπάνια βλέπουμε τόσο ανοιχτό και συναρπαστικό ανταγωνισμό όπως εδώ πέρυσι, λόγω της μεγάλης ποικιλίας στρατηγικών».

Αν δούμε τη στρατηγική της νίκης του αγώνα του 2014, ο Lewis Hamilton κέρδισε για λογαριασμό της ομάδας του της Mercedes, εκκινώντας από τη 2η θέση και υιοθετώντας μία στρατηγική με 2 στάσεις στα pits, ενώ στο παρελθόν γίνονταν μόνο μια αλλαγή στο Austin. Ο Βρετανός εκκίνησε τον αγώνα των 56 γύρων με τη μαλακή γόμα και έβαλε τη μέση γόμα στον 16ο γύρο και στον 33ο, μολονότι η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας στην αρχή, επηρέασε την στρατηγική, τόσο του ίδιου όσο και αρκετών άλλων οδηγών. Αναμένεται να δούμε διαφορετική στρατηγική ανάμεσα σε πολλές ομάδες, καθώς η αναμενόμενη διαφορά απόδοσης ανάμεσα στις επιλεγμένες γόμες (μέση και μαλακή), υπολογίζεται στα 0,8’’ στο γύρο.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 20/10/2015, 10:50 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Smart
Κ. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
9ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών, 455 00 Ιωάννινα
Τηλ.: +302651085204, +302651085205, Fax: +302651090098

 

 
Χρήσιμα