IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Το ΕΝΤΥΠΟσιακό μέλλον του περιοδικού Τύπου από την ΕΔΙΠΤ


Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου (2015) έγινε σε ξενοδοχείο της Αθήνας η εκδήλωση με θέμα «Το ΕΝΤΥΠΟσιακό μέλλον του Περιοδικού Τύπου, Περιφερειακού & Κλαδικού» απ’ την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ).
Του Δημήτρη Σπυράκη
Πάντοτε έλεγα ότι ο περιοδικός Τύπος και ειδικά ο ειδικός (κλαδικός) και ο περιφερειακός, είχαν μεγάλη αποδοχή και απήχηση στο αναγνωστικό κοινό, παρά την «πίεση» ορισμένων media shops για παραδοχή ότι η τηλεόραση είναι ο παντοκράτορας των ΜΜΕ και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί με τις ημερήσιες εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας να την ακολουθούν. Κάθε έρευνα τηλεθέασης, ακρόασης ή αναγνωσιμότητα γι’ αυτές τις κατηγορίες των ΜΜΕ ήταν το «εργαλείο» που χρησιμοποιούσαν οι διαφημιστικές εταιρίες στο μοίρασμα της «πίττας» δυσανάλογα, αδικώντας τον περιοδικό Τύπο, που μάζευε εδώ και πολλά χρόνια τα «ψίχουλα» που έπεφταν από τους «από πάνω».
 
Έχοντας μια πορεία μέσα στα έντυπα και τα περιοδικά επί δεκαετίες (από το 1987), γνωρίζω πολύ καλά τι είδους «παιχνίδι» έπαιζαν όλοι όσοι καρπώνονταν τα διαφημιστικά κονδύλια των «θυμάτων» διαφημιζόμενων εταιριών, που μάταια προσπαθούσαν να ανακαλύψουν τις παγίδες που τους είχαν στήσει μεγάλες εκδοτικές εταιρίες και επιχειρήσεις των ΜΜΕ γενικότερα, με αγορά των ιδίων τους εντύπων για παραποίηση της αναγνωσιμότητάς τους, ή «πληρωμένες» έρευνες τηλεθέασης και ακροαματικότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο ρεαλιστικά, με πιο αποδεκτές από μέρους μου αυτές της Focus Bari, ειδικά αυτές που αφορούσαν το γενικό σύνολο κι όχι κάποιο συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης.
 
 
Έτσι λοιπόν, όταν πήραμε την απόφαση στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΙΠΤ, στο οποίο συμμετέχω από τη θέση του Αναπληρωτή Ταμία, να διεξάγουμε μία πανελλαδική ποσοτική έρευνα για τον περιοδικό Τύπο, η πρόταση της Focus Bari ήταν η πιο ολοκληρωμένη και δελεαστική, ως προς το διαδικαστικό της μέρος και την οικονομική της προσφορά. Μετά την έγκριση του Δ.Σ., η ΕΔΙΠΤ συνεργάστηκε σχεδόν σε όλο το χρονικό φάσμα της έρευνας με την ανωτέρω εταιρία ερευνών, όπου αρχές με μέσα καλοκαιριού, πήρε τα δεδομένα από ένα δείγμα 1.500 ατόμων με ένα εύρος ηλικίας 18-74 ετών. Με το πέρας της έρευνας και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων που μας έγινε, αφήσαμε να παρέλθουν οι έκτακτες βουλευτικές εκλογές της χώρας (20 Σεπτεμβρίου 2015) και σχεδιάσαμε μία εκδήλωση στο τέλος του Νοέμβρη (30 του μήνα) για την αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων που προέκυψαν από την έρευνα που κάναμε.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, κ. Μιχάλης Σαββάκης, στην ομιλία του κατά την εκδήλωση της Δευτέρας 30 Νοεμβρίου (2015), αναφέρθηκε στη μακρόχρονη πορεία της Ένωσης, που συμπληρώνει 77 χρόνια δημιουργικής πορείας μέσο στο 2015, ενώ παράλληλα σκιαγράφησε τις προοπτικές και τους στόχους της. Στη συνέχεια, η Α’ αντιπρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, κυρία Πέννυ Καλύβα, παρουσίασε τα έντυπα της Ένωσης, τα περισσότερα από τα οποία είναι συνδρομητικά, καθώς και τον τρόπο που αυτά κατηγοριοποιήθηκαν για τις ανάγκες τις έρευνας (Περιφερειακές-Τοπικές Εφημερίδες, Κλαδικά- Επαγγελματικά Έντυπα και Περιοδικά Ειδικού Ενδιαφέροντος-Χόμπι).
 
 
Η ιδρύτρια της Focus Bari, κυρία Ξένια Κούρτογλου, παρουσίασε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας και επεσήμανε τον ουσιαστικό ρόλο των περιφερειακών εφημερίδων και του ειδικού περιοδικού Τύπου. Απεκάλυψε δε, ότι τα έντυπα της ΕΔΙΠΤ έχουν σημαντική θέση στη ζωή των αναγνωστών τους, οι οποίοι τους αφιερώνουν μεγάλο χρόνο στην ανάγνωση. Παράλληλα, επεσήμανε τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά τους, που είναι η μεγάλη τους διείσδυση στο ευρύ κοινό, καθώς και η πολλαπλάσια αναγνωσιμότητά τους. Τέλος, ακόμη ένα σημαντικό εύρημα της έρευνας, είναι ότι οι αναγνώστες τους τα ξεχωρίζουν για την αξιοπιστία τους, τον επαγγελματισμό και τη σοβαρότητά τους, καθώς και για το αποκλειστικό τους περιεχόμενο. Μάλιστα, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου διατηρεί αρχείο, κρατά αποκόμματα και συχνά ανατρέχει σε αυτά.

Την εκδήλωση συντόνισε ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων της ΕΔΙΠΤ, κ. Κωστής Σπύρου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, η πρώην πρόεδρος της Βουλής και επίτιμος μέλος της ΕΔΙΠΤ, κυρία Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος. Κλείνοντας, θα αναφέρω ότι αυτή η εκδήλωση και παρουσίαση της έρευνας για τον περιοδικό Τύπο, ήταν από τις πιο σημαντικές στην ιστορία των 77 χρόνων της ΕΔΙΠΤ και όσο θυμάμαι και ο ίδιος, από το 1992 μέχρι και σήμερα, που τυγχάνω μέλος της Ένωσης και ενίοτε διοικητικό μέλος, συμμετέχοντας στο Δ.Σ.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 01/12/2015, 11:14 μμ.)
 
Δημήτρης Σπυράκης
Δημοσιογράφος/Εκδότης
Ανεξάρτητος Αναλυτής της Αυτοκινητοβιομηχανίας
dimspy@ixauto.gr


Ο πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, κ. Μιχάλης Σαββάκης
Ο πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, κ. Μιχάλης Σαββάκης
Από αριστερά, οι κκ. Κωστής Σπύρου και Μιχάλης Σαββάκης (ΕΔΙΠΤ), η κυρία Ξένια Κούρτογλου (Focus Bari) και η κυρία Πέννυ Καλύβα (ΕΔΙΠΤ)
Από αριστερά, οι κκ. Κωστής Σπύρου και Μιχάλης Σαββάκης (ΕΔΙΠΤ), η κυρία Ξένια Κούρτογλου (Focus Bari) και η κυρία Πέννυ Καλύβα (ΕΔΙΠΤ)
Η κυρία Κούρτογλου (Focus Bari) παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΔΙΠΤ
Η κυρία Κούρτογλου (Focus Bari) παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΔΙΠΤ
Αρκετοί ήταν οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση της ΕΔΙΠΤ
Αρκετοί ήταν οι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση της ΕΔΙΠΤ
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΔΙΠΤ οι προσκεκλημένοι
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΔΙΠΤ οι προσκεκλημένοι

 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΕΥΒΟΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ

Συνεργείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ Audi-VW-Seat-Skoda
Σκύρου 21, 341 00 Χαλκίδα
Τηλ.: +302221079696, Τηλ. & Fax: +302221077304
E-mail: skodars@otenet.gr, Website: www.skoda-gianoutsos.gr

 
Χρήσιμα