IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Κλείνουν Αστυνομικά Τμήματα για λόγους οικονομίας!


Το ότι θα έμπαιναν στη μέγγενη της συρρίκνωσης τα Σώματα Ασφαλείας λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα ήταν σχεδόν βέβαιο, αλλά το να κλείνουν Αστυνομικά Τμήματα σε μια μεγάλη συνοικία ή περιοχή, είναι σοβαρό λάθος!
Του Δημήτρη Σπυράκη
Αφορμή για το εν λόγω άρθρο είναι η πληροφορία που λάβαμε από πολλή αξιόπιστη πηγή προ ημερών ότι έχει παρθεί εδώ και πολύ καιρό σιωπηρά η απόφαση να κλείσουν Αστυνομικά Τμήματα για λόγους καθαρά... οικονομικούς! Κι αν πρόκειται για περιοχές ή συνοικίες που ο πληθυσμός έχει μειωθεί τόσο, ώστε να δικαιολογεί κάτι τέτοιο, τότε έχει βάση μια τέτοια απόφαση. Αν όμως συμβαίνει το αντίθετο, τι μπορεί να υποθέσει κανείς από μια τέτοια ενέργεια;
 
Συγχώνευση των Α’ & Β’ ΑΤ Γλυφάδας
Το εν λόγω γεγονός άγγιξε και τη δική μας γειτονιά, την περιοχή της έδρας μας, την Άνω Γλυφάδα, μια πολυπληθής περιοχή η οποία συνεχώς αναπτύσσεται πληθυσμιακά, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μια νέα περιοχή πολυτελών κατοικιών με την ονομασία «Αίγλη» και η ζήτηση για κατασκευή ακινήτων καθώς και αγορά, παραμένει ακόμη και σήμερα σημαντική, παρά την ύφεση που χαρακτηρίζει των κλάδο των ακινήτων εν μέσω της οικονομικής δυσπραγίας των πολιτών. Έτσι, από τις 15 Μαρτίου (2017) το Β’ ΑΤ Γλυφάδας κλείνει και ουσιαστικά συγχωνεύεται με το Α’ ΑΤ Γλυφάδας, το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος.
 
Καμία γεωγραφική μελέτη
Αυτοί που είχαν σχεδιάσει το πλάνο σύμφωνα με το οποίο θα δημιουργούνταν τα Αστυνομικά Τμήματα ανά περιοχή σε όλη την Ελλάδα πριν από δεκαετίες ολόκληρες, ορθώς είχαν κάνει την πρόβλεψη (και δημιουργία) δύο Αστυνομικών Τμημάτων στο Δήμο Γλυφάδας. Ο λόγος ήταν προφανής. Το εμπορικό κέντρο της πόλης ήταν σε ραγδαία ανάπτυξη, ενώ και η Άνω Γλυφάδα, που τότε είχε ως «κάτοικους» μέχρι λύκους και αλεπούδες (έως και την δεκαετία του 1970), ήταν στις περιοχές με την μεγαλύτερη ζήτηση οικοπέδων για κατασκευή κατοικιών κατά βάση κι όχι επιχειρηματικών ή εμπορικών κτιρίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι 7/10 σπίτια στην περιοχή ανήκουν στους κατοίκους τους.
 
Ο Δήμος Γλυφάδας είναι ο 2ος μεγαλύτερος Δήμος σε έκταση μετά τον Δήμο Αθηναίων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς ο 2ος μεγαλύτερος σε εμπορικά κέντρα. Το γεγονός αυτό καθιστά αυτό το προάστιο της Νότιας Αττικής αρκετά μεγάλο σε πληθυσμό και κυρίως σε περαστικό κόσμο. Η ανάγκη για δύο Αστυνομικά Τμήματα στο Δήμο Γλυφάδας φάνηκε εξ αρχής, καθώς η περιοχή γεωγραφικά ήταν μεγάλη και η αστυνομική κάλυψη δεν θα μπορούσε να γίνεται μόνον από το τμήμα στο εμπορικό κέντρο, εκεί όπου σήμερα (εδώ και πολλά χρόνια) στεγάζεται και το Τμήμα Ασφάλειας Γλυφάδας. Τώρα, πώς πιστεύουν οι αρμόδιοι φορείς της ΕΛ.ΑΣ. ότι θα μπορεί να αστυνομεύεται ολόκληρος ο Δήμος Γλυφάδας από το Α’ ΑΤ Γλυφάδας, αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να μας εξηγήσουν και να μας τεκμηριώσουν.
 
Έξαρση της εγκληματικότητας
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το σχέδιο συρρίκνωσης και κατ’ επέκταση κλεισίματος του Β’ ΑΤ Γλυφάδας είχε ξεκινήσει σχεδόν έναν χρόνο πριν. Σταδιακά και μέσα σε 10 μήνες, μειώθηκε κατά 23 ένστολους το έμψυχο δυναμικό του Τμήματος, το οποίο όμως δεν προσαρτήθηκε καθ’ ολοκληρίαν στο Α’ ΑΤ Γλυφάδας, αλλά μετατέθηκε σε άλλες Υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. σε άλλες περιοχές. Το γεγονός της απόδρασης δραπέτη των φυλακών από τα κρατητήριά του Τμήματος το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου (2017), συνδέεται και με το ότι εκείνη τη στιγμή ήταν στο Τμήμα μόνον ο σκοπός (που «χρεώθηκε» την απόδραση) κι ο Αξιωματικός Υπηρεσίας(!) Όπως γίνεται πλέον αντιληπτό, ελλείψει Αστυνομικού Τμήματος πλήρως επανδρωμένου, η εγκληματικότητα στην Άνω Γλυφάδα θα χτυπήσει «κόκκινο» και μάλιστα σε λιγότερο από χρόνο.
 
Κάλυψη της περιοχής από ΔΙΑΣ και γύρω Τμήματα
Αστυνομικοί κύκλοι μέσα από το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης), αναφέρουν ότι η περιοχή της Άνω Γλυφάδας θα καλύπτεται (αστυνομεύεται) από δυνάμεις της ΔΙΑΣ καθώς κι από γειτονικά Αστυνομικά Τμήματα. Αυτό μένει να το δούμε στην πράξη, αλλά πολύ φοβούμαστε ότι το πάρτι των ληστών και των εγκληματιών στην περιοχή είναι έτοιμο ν’ αρχίσει κι αλλοίμονο στα θύματα που δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν και ν’ αντιδράσουν. Το πόσο εύστοχη είναι αυτή η τοποθέτηση των αρμόδιων αρχών, θα αποδειχθεί σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα.
 
Άγνοια των πολιτών και ανησυχία
Αρκετοί πολίτες-κάτοικοι της περιοχής της Άνω Γλυφάδας με τους οποίους μιλήσαμε για το θέμα αυτό, έδειξαν όλοι τους άγνοια και έκπληξη, κυρίως για το γεγονός ότι κανείς δεν τους ενημέρωσε, ούτε από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. αλλά κυρίως, από την πλευρά του Δήμου Γλυφάδας. Ίσως ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Γιώργος Παπανικολάου, να αισθάνεται απόλυτα ασφαλής στο γραφείο του στο Δημαρχείο της πόλης -το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Α’ ΑΤ Γλυφάδας- και να αδιαφορεί για την ασφάλεια των συμπολιτών του στο ορεινό μέρος του Δήμου Γλυφάδας, ίσως ο μοναδικός Δήμος της Αττικής που έχει και βουνό και θάλασσα. Ορισμένοι πολίτες της επίμαχης περιοχής εξέφρασαν αγανάκτηση και δεν δίστασαν να (μας) πουν ότι θα πάρουν «το νόμο στα χέρια» αν χρειαστεί, για την διασφάλισης της προσωπικής και οικογενειακής τους ασφάλειας.
 
Μετακόμιση και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής
Στο κτίριο που στεγάζεται (έως τις 14 Μαρτίου 2017) το Β’ ΑΤ Γλυφάδας, υπάρχουν και τα γραφεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής, η οποία θα παραμείνει εκεί, όμως όχι για πολύ. Σύμφωνα με εκ των έσω πηγές, η εν λόγω Υπηρεσία σε σύντομο χρονικό διάστημα (ολίγων μηνών από σήμερα) θε μεταστεγαστεί, που σημαίνει ότι και η Υπηρεσία αυτή εγκαταλείπει την Άνω Γλυφάδα. Βέβαια, ο υπηρεσιακός ρόλος και σκοπός της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής δεν επηρεάζεται τόσο από το πού βρίσκονται (γεωγραφικά) τα γραφεία της, οπότε, δεν διαταράσσεται ο ρόλος και ο σκοπός της. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για το Β’ ΑΤ Γλυφάδας, που θα αφήσει «κουτσή» της περιοχή από αστυνόμευση.
 
Άμεση μεταφορά του ΑΤ Γλυφάδας
Με δεδομένη την μεταφορά (και συγχώνευση) του Β’ ΑΤ Γλυφάδας στο Α’ ΑΤ Γλυφάδας, καθίσταται αναγκαία η μεταφορά και μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος που τώρα βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της πόλης, σε άλλη περιοχή του Δήμου Γλυφάδας, που να μην είναι μακριά από την πολυσύχναστη περιοχή αλλά πιο κοντά στην Άνω Γλυφάδα, έτσι ώστε να μπορεί να συντονίζει και να εκτελεί την δράση του, όταν αυτή θα κρίνεται αναγκαία και άμεση. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ως πλάνο από τους αρμόδιους φορείς της ΕΛ.ΑΣ. Ίσως υπάρξει στο προσεχές μέλλον, αν τελικά διαπιστωθεί ότι το μοντέλο λειτουργίας της Υπηρεσίας έτσι όπως σχεδιάστηκε, δεν αποδίδει τα κατά την Υπηρεσία προσδοκόμενα. Ίδωμεν!
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 14/03/2017, 11:14 πμ.)


Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Β' ΑΤ Γλυφάδας (ισόγειο) και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής (όροφος) στην Άνω Γλυφάδα (Βορείου Ηπείρου 50)
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Β' ΑΤ Γλυφάδας (ισόγειο) και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής (όροφος) στην Άνω Γλυφάδα (Βορείου Ηπείρου 50)
Δεν θα ξαναδούμε αυτή την πινακίδα σε κτίριο της Άνω Γλυφάδας
Δεν θα ξαναδούμε αυτή την πινακίδα σε κτίριο της Άνω Γλυφάδας

 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Χ. ΚΑΣΦΙΚΗΣ - Κ. ΚΑΣΦΙΚΗΣ ΟΕ

Ασφάλειες Αυτοκινήτων, Σκαφών, Πυρός, Ζωής & Νομικής Προστασίας
Δονάτου Δημουλίτσα 89, 491 00 Κέρκυρα
Τηλ.: +302661025145, Fax: +302661026411
E-mail: asfalieskasfiki@yahoo.gr

 
Χρήσιμα