IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Πού είναι ο πυροσβεστήρας;


Πολλοί οδηγοί κάνουν το τραγικό λάθος, να «παρκάρουν» όλα τα εκτάκτου ανάγκης πράγματα του αυτοκινήτου (τρίγωνο, φαρμακείο, πυροσβεστήρα) στο χώρο αποσκευών. Όμως, δεν πρέπει όλα να στοιβάζονται στον ίδιο χώρο. Δείτε γιατί.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Την Τετάρτη 17 Μαΐου (2017) το μεσημέρι γίναμε μάρτυρες ενός δυσάρεστου συμβάντος στην πλατεία Κανάρια στην Κάτω Ηλιούπολη. Ο κάτοχος/οδηγός του εικονιζόμενου οχήματος, είδε ξαφνικά το αυτοκίνητό του να φλέγεται, με την φωτιά να προέρχεται από τον χώρο του κινητήρα. Η πρώτη του κίνηση ήταν να σταματήσει το όχημα και να αναζητήσει τον πυροσβεστήρα -πάλι καλά που είχε κιόλας, πολλά αυτοκίνητα κυκλοφορούν χωρίς κάποιο σύστημα πυρόσβεσης- πού αλλού, στον χώρο αποσκευών. Τραγικό!
 
Κάτω από το κάθισμα του οδηγού
Ο πυροσβεστήρας είναι βασικό στοιχείο του πακέτου αντικειμένων πρώτης ανάγκης στο αυτοκίνητο. Για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να ξεσπάσει φωτιά, είτε στην καμπίνα των επιβατών, είτε στο θάλαμο του κινητήρα. Για να μπορέσουμε να επέμβουμε άμεσα και να περιορίσουμε -έως εξαλείψουμε- τις φλόγες, που είναι βέβαιο ότι θα εξαπλωθούν σ’ ολόκληρο το όχημα, ο πυροσβεστήρας πρέπει να βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο του οδηγού κι αυτό δεν είναι άλλο, από το κάτω μέρος του καθίσματός του. Έτσι, θα μπορεί να τον χρησιμοποιήσει πολύ πιο εύκολα και γρήγορα, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο στην προσπάθεια κατάσβεσης.
 
Δυστυχώς -κι αυτό αποδεικνύεται καθημερινά- πολλοί οδηγοί κάνουν το λάθος να τοποθετούν τον πυροσβεστήρα στο χώρο αποσκευών, μαζί με τα υπόλοιπα απαραίτητα αντικείμενα εκτάκτου ανάγκης, όπως το προειδοποιητικό τρίγωνο, όταν έχουμε ακινητοποιήσει το αυτοκίνητό μας σε επικίνδυνο σημείο του δρόμου και θέλουμε να ενημερώσουμε γι’ αυτό τους διερχόμενους οδηγούς, και το κουτί-φαρμακείο. Έτσι, όταν χρειαστούν άμεσα τον πυροσβεστήρα, να πρέπει να κατέβουν από το όχημα, να ανοίξουν τον χώρο αποσκευών, να βγάλουν τα πράγματα που πιθανόν να είναι φορτωμένα και κατόπιν να πάρουν τον πυροσβεστήρα στα χέρια. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, η φωτιά μπορεί να έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που ούτε ο -εκ των πραγμάτων μικρός- πυροσβεστήρας θα είναι αρκετός, αλλά ούτε το φλεγόμενο σημείο θα είναι εύκολα προσβάσιμο.
 
 
Σύμμαχος της φωτιάς η κακή συντήρηση
Όσο κι αν ακούγεται ακραίο σενάριο για μερικούς, η κακή, η ελλιπής, ακόμη και η ανύπαρκτη συντήρηση των οχημάτων σήμερα, μπορεί να αποβεί μοιραία για το προσδόκιμο «ζωής» του αυτοκινήτου μας. Κάποια διαρροή στα ηλεκτρικά ή σε ζωτικής σημασίας σημεία του κινητήρα, μπορεί να προκαλέσει σπινθήρα κι αυτός με τη σειρά του να πυροδοτήσει φωτιά. Καθημερινά καταγράφουμε τις μαρτυρίες μηχανικών και τεχνικών αυτοκινήτων, οι οποίοι λένε χαρακτηριστικά: «Αφήνουν πολλές ζημιές εν γνώσει τους άφτιαχτες, με αποτέλεσμα 7 στις 10 περιπτώσεις ακινητοποίησης ενός οχήματος να προέρχεται από ζημιά που προκλήθηκε λόγω ελλιπούς συντήρησης».
 
Εντάξει! Υπάρχει επί μακρόν δυσκολία ρευστότητας από όλους μας, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία και κυρίως «διαπραγμάτευση» στο κόστος συντήρησης και επισκευής, γιατί οι τυχόν ελλείψεις σε περιοδικές ή έκτακτες συντηρήσεις, μπορεί να αποβούν μοιραίες. Γι’ αυτό πρέπει να συντηρούμε σωστά το αυτοκίνητό μας στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα του κατασκευαστή, έτσι ώστε να μην ρισκάρουμε την ασφάλειά μας στο δρόμο και να μην θέσουμε ποτέ σε κίνδυνο τους γύρω μας με την δική μας απερισκεψία.

Δεν γνωρίζουμε αν ο άτυχος κάτοχος/οδηγός είδε το όχημά του να φλέγεται εξ αιτίας κάποιας ζημιάς που αμελήθηκε και οδήγησε τελικά σ’ αυτό το οδυνηρό αποτέλεσμα, όμως το ανοιγμένο πορτμπαγκάζ προδίδει ότι ο πυροσβεστήρας ήταν κάπου στον πίσω χώρο αποσκευών. Συγχαρητήρια πρέπει να δώσουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς επιμελήθηκε άμεσα του συμβάντος κι έθεσε σε δευτερόλεπτα υπό έλεγχο το φλεγόμενο αυτοκίνητο. Ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα για τους περίεργους περαστικούς, όμως μέχρι να συμβεί την επόμενη φορά και στους ίδιους. Καταλήγοντας, ποτέ δεν βάζουμε τον πυροσβεστήρα στο χώρο αποσκευών ή οπουδήποτε αλλού που δεν έχουμε άμεση κι εύκολη πρόσβαση. Επίσης, συντηρούμε σωστά το αυτοκίνητό μας, για να μην μας «προδώσει» ποτέ και να μην κινδυνεύσουμε από οτιδήποτε. Μόνον έτσι, θα περιορίσουμε περιστατικά όπως αυτό.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 19/05/2017, 01:55 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Toyota
Κ. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ
Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ - Ασφάλειες
(Ανεξάρτητος Έμπορος Toyota, Επίσημος Επισκευαστής Toyota)
9ο χλμ Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών, 455 00 Ιωάννινα
Τηλ.: +302651085204-5, Fax: +302651085206, E-mail: toyota-ioannina@gartzonikas.gr
5ο χλμ Ε.Ο. Άρτας-Ιωαννίνων, 471 00 Άρτα
Τηλ.: +302681021250, +302681021300, Fax: +302681051700, E-mail: toyota-arta@gartzonikas.gr
Λεωφ. Ιωαννίνων 416, 481 00 Πρέβεζα
Τηλ.: +302682089740, Fax: +302682089758, E-mail: toyota-preveza@gartzonikas.gr
Website: www.toyota.gr/gartzonikas

 

 
Χρήσιμα